Strije

Strije su stanje kože i kozmetski problem koji se karakteriše linearnim atrofičnim ožiljcima na koži. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće su na bokovima, butinama, leđima i listovima.
Posledica su naglog razvlačenja kože pod uticajem rasta i razvoja, gojaznosti, hormonalne terapije, trudnoće, dugotrajnog podizanja velikih težina.

Strije se mogu videti gotovo kod 70% žena i kod 40% muškaraca sa različitom distribucijom. Kod žena češće su u predelu bokova, a kod muškaraca na leđima ili listovima.

uklanjanje-strija
uklanjanje-strija

Kakav je tok kada se pojave?

Kada se pojave, strije su crvene do ljubičaste boje, linearno raspoređene. Tokom narednih godinu dana počinju da blede, da bi u krajnjem razvoju dobile bele obrise ožiljnog tkiva. 
One su u osnovi ožiljak na koži koji se karakteriše nedirnutom površinom kože, ali iskidanim dubljim strukturama, zbog činjenice da u dermu (treći sloj kože) nedostaju elastična vlakna, a kolagen ima raspored kolagena u ožiljnom tkivu. 
One su trajna promena na koži i do sada nije pronađena adekvatna prevencija.

Zašto nastaju strije?

Zašto strije nastaju nije u potpunosti sagledano. Dobro se zna da postoji genetska predispozicija za nastanak strija, kao i neki od provocirajućih faktora, kao što su gojaznost, nagli rast, kortikosteroidna terapija.

Prva pojava strija je u gotovo 80% slučajeva kod tinejdžera u pubertetu, pod uticajem intenzivnog stvaranja hormona rasta, kao i polnih hormona, širenja bokova ili dobijanja na visini.

Trudnoća je jedan od najčešćih uzročnika pojave strija. Pod uticajem jako visoke doze estrogena i progesterona nastaje slabost kolagena i intenzivno širenje stomaka, grudi i butina. Posledično dolazi do pucanja kože. U kojoj meri će se to videti, zavisno je od genetske jačine kolagena, kao i kilaže koja se dobija tokom trudnoće.

Kušingova bolest ili terapijska izloženost kortikosteroidima dovodi do atrofije kože i pucanja kolagena odnosno pojave strija.

Kako se tretiraju strije?

Uklanjanje strija poželjno je započeti neposredno nakon njihovog stvaranja. Modeliranje kolagena i elastina pod uticajem lasera, pilinga, dermorolera, karboksiterapije značajno je intenzivnije kod svežih ožiljaka. Nažalost, ne postoji tretman koji može da izbriše strije, ali postoje tretmani koji ih značajno mogu redukovati.

Posebno u godinama nakon četrdesete, koža gubi i prirodni kolagen, pa strije postaju izražajnije. Vbeam laser deluje na mikrocirkulaciju ožiljnog tkiva, pospešuje kolagen i elastin i dobrinosi boljem izgledu strija.

Frakcioni CO2 laser sam ili u kombinaciji sa Vbeam laserom daje izuzetno poboljšanje izgleda strija, kao i kože oko strija.
To je ablativni laser koji prolazi punu debljinu kože i snažno stvara novi kolagen i elastin.
Postoji oporavak u smislu perutanja i blagog ljuštenja kože, a krajnji reultat jednog tretmana vidi se tri meseca nakon sprovedene terapije.

Hemijski pilinzi kombinuju se sa dermapenom. Imaju sličan efekat kao i CO2 laser, ali sa manjom prodornošću, a samim tim i nešto manjim rezultatom. Karboksiterapija stvara neovaskularizaciju i novi kolagen. Stimuliše kako okolnu kožu, tako i kožu samog ožiljka da stvara kolagen. DermapenPRP i mezoterapija povećavaju količinu faktora rasta.
Ubrizgavanje hijalurona popunjava udubljenja na koži.

U kojoj meri strije mogu da se uklone?

Da bi se strije tretirale na najbolji mogući način neophodno je kombinovati različite metode.
Nažalost, ne postoji naučno utvrđen protokol lečenja ovog stanja kože.
Izgled strija može se značajno unaprediti serijom tretmana, ali nikada se ne može dovesti do toga da na koži ne ostane neki trag.

Koliki broj tremana je potreban zavisi od izgleda kože i obima strija, ali i od želje pacijenta.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije