Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su gelaste strukture koje omogućavaju popunjavanje bora, podizanje lica, duboku hidrataciju kože. Osnovni sastojak filera jeste hijaluron, šećer koji se nalazi u većini tkiva našeg tela, zglobovima, vezivnom tkivu, koži. Hijaluron je međućelijska tečnost koja ima sposobnost vezivanja vode i do 1000 puta u odnosu na svoju zapreminu. Naše telo je koristi za hidrataciju tkiva, kao lubrikant, za pojačanje imunološkog odgovora tkiva i za reparaciju. Sve ove osobine iskorišćene su kada su pravljeni hijaluronski fileri, kako bismo dobili sredstvo kojim možemo bezbedno i efikasno da obnavljamo kožu, potkožno tkivo, zglobove, mokraćnu bešiku i još mnoge druge strukture u telu.

Tretman hijaluronskim filerima

estetskoj medicini razvijeni su različiti tipovi hijaluronskih filera. 
Svaka od firmi koje učestvuju u proizvodnji ima svoj način na koji vezuje molekule hijalurona, tj. ukršta ih i omogućava da njihova trajnost bude od mesec dana do 18 meseci.

Naš prirodni hijaluron se razgrađuje i obnavlja na 7 dana, dok u filerima ukrštanje molekula ne dozvoljava tako brzo raspadanje. Modifikacije molekula uključuju i različitu strukturu HA molekula, veličinu čestica, koncentraciju molekula hijalurona.

Od firmi koje su najcenjenije u svetu možemo izdvojiti : JuvedermRestylaneBeloteroTeosyal.

Hijaluronski fileri - Pre i posle
Hijaluronski fileri – Pre i posle

Koja je namena hijaluronskih filera u podmlađivanju?

Hijaluron se može koristiti na različitim mestima na licu i telu u želji da se postignu različiti rezultati:
* Volumizacija obraza i usana
* Definisanje vilične kosti i brade
Full facelift lica hijaluronom
* Popunjavanje tkiva oko podočnjaka i smanjivanje podočnjaka
Popunjavanje i uklanjanje finih ili dubokih bora na licu
* Zatezanje ligamenata na licu
* Kompenzovanje kosturastog izgleda lica
Poboljšanje izgleda kože vrata
* Smanjenje dubine bora na dekolteu
* Popunjavanje šaka 

Hijaluronski fileri pre i posle

Trajanje postignutog rezultata zavisno je od gustine filera koji se koristi, kao i od indikacije, tj. regije gde je filer aplikovan. Ako razmatramo volumizaciju lica, efekti se postižu tokom 12 do 18 meseci.  Ukoliko se koristi veća količina filera rezultat može biti i do 30 meseci, sa postepenim gubitkom rezultata.  Izuzetak može biti kod velikog gubitka masnog tkiva, tj. mršavljenja. U tom slučaju ne gubi se aplikovan hijaluron, već se gubi sopstveno masno tkivo. Rezultat popunjavanja dubokih bora, posebno nazolabijalnih, može trajati i do 5 godina ako se tokom tog perioda podiže lice. Dodavanje volumena u usne može trajati 6 meseci do 2 godine, zavisno od količine materijala koji se stavlja, kao i od firme čiji se filer koristi.

Da li je hijaluron bezbedan?

Tretman hijaluronskom kiselinom je izuzetno bezbedan. Bezbedniji je nego tretman bilo kojim drugim filerom ili stimulatorom kolagena. U upotrebi je od 2003. godine kada je dobio FDA odobrenje i od tada do sada je aplikovan na desetinama miliona ljudi. Za razliku od tretmana kolagenom koji traje 3 do 6 meseci, hijaluronski fileri traju 6 do 18 meseci. Vycross tehnologija traje i do 25 meseci. Rizik od prolazne alergijske reakcije kod visokoprečišćenih brendiranih hijaluronskih filera je 0,3% do 4,5%. Kod skupljih brendova incidenca je niža jer se ulaže više u tehnologiju i studije bezbednosti.

Kako izgleda tretman hijaluronom

Tretman traje 15 minuta do sat vremena, zavisno od regije koja se radi i količine materijala koja se koristi. Bezbolan je jer hijaluron sadrži lidocain, lokalni anestetik koji omogužava da se ne oseti tenzija tkiva pri aplikaciji. Odmah nakon tretmana nije poželjno stavljati šminku, potrebno je vreme da se površina kože obnovi nakon uboda, kako se ne bi otvorio put ka ulasku bakterija. Koža se prethodno dobro očisti alkoholom ili Oktaniseptom. Nakon tretmana može se nastaviti sa dnevnim aktivnostima a sport i preznojavanja se izbegavaju tog dana. Aplikacija se vrši iglom ili kanilom u zavisnosti od obuke lekara ili mesta aplikovanja hijalurona.

Koja su neželjena dejstva hijaluronskih filera?

Fileri hijaluronske kiseline su trenutno najbezbedniji fileri na tržištu. Ipak postoje situacije u kojima može doći do komplikacija.

Na mestu uboda moguće je formiranje manje modrice, koja prolazi za 7 do 14 dana.

Prvih 2 do 7 dana moguća je pojava vrlo blagog otoka, koji je gotovo neprimetan.

Kada se radi hijaluronski filer usana moguća je i pojava kuglica tokom 7 dana, koliko traje otok.

Kod osoba koje imaju autoimuno oboljenje ili druge vrste preosetljivosti moguća je pojava kasnih alergijskih reakcija u vidu crvenila, čvorica, otvrdnuža . Ove reakcije se pojavljuju mesec dana ili više nakon aplikacije i rešavaju se terapijski ili topljenjem hijalurona hijaluronidazom.

Neadekvatnom primenom filera moguža je okluzija, začepljenje krvnih sudova. Praćeno je formiranjem intenzivnog bola , otoka i promene boje kože na mestu aplikacije. Neophodna je brza reakcija i prepoznavanje od strane doktora koji je radio.

Česta pitanja

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije