Hijaluron za lice – Full facelift hijaluronom

Hijaluron za lice se često koristi za full facelift odnosno podizanje volumena celog lica i ispravljanje bora. Ovaj tretman ne podrazumeva hirurške procedure, već hijaluronom – hijaluronskim filerima, potpuno bezbedno i bez perioda oporavka može da se postigne rezultat približan hirurškim zahvatima.

Vrlo često hirurška procedura podizanja volumena lica može dovesti do gubitka prirodnog izgleda osobe a da pri tome ne dovede do željenog i planiranog rezultata. Pravovremenom upotrebom hijaluronskih filera tonus kože i mišića lica se zadržava tokom celog života, pa se samim tim i potreba za hirurškim procedurama značajno smanjuje ili odlaže.

Karakteristike starenja kože lica

Jedna od prvih i osnovnih karakteristika starenja kože lica jeste gubitak masnih jastučića koji predstavljaju potporu kože i mišića na licu. Ta promena nije uslovljena variranjem u kilaži a dovodi do pojave umornog i ispijenog izraza lica, kao i do vidnog viška kože.

Druga karakteristika starenja je istanjivanje kože, koje se može nadoknaditi tanjim molekulima hijaluronske kiseline a bez dodavanja volumena.

Treća karakteristika starenja jeste istanjivanje mišica i menjanje oblika koštanog tkiva, što je teško kompenzovati bilo kojom metodom.

Hijaluron

U početku, hijaluronska kiselina bila je isključivo supstanca koja je popunjavala bore, posebno tzv nazolabijalne bore tj bore koje se prostiru od ivice nosa do uglova usana. Proizvodnja različitih veličina molekula hijalurona kao i varijacijama njihove gustine omogućeno je kompenzovanje gubitka volumena lica. Popunjavanje bora i nadoknada volumena daje dugotrajan i prirodan izgled nakon tretmana. Veliki strah pacijenata da ne izgledaju neprirodno vrlo lako se može eliminisati umerenom aplikacijom filera samo tamo gde je tkivo prirodno izgubilo na volumenu. Da bi se u potpunosti razumeo benefit ove procedure treba se podsetiti da je hijaluron polisaharid koji se prirodno nalazi u našoj koži. Ta činjenica omogućava da nakon procedure lice izgleda potpuno prirodno i meko a sposobnost hijaluronske kiseline da snažno vezuje vodu koži daje dodatnu elastičnost i hidriranost tkiva koje je obuhvaćeno tretmanom.

Hijaluron za lice – Full facelift

Hijaluiron lice - Pre Posle
Hijaluiron lice – Pre Posle

Tokom tretmana mogu se koristiti različite tehnike aplikacije. U početku se hijaluron aplikovao isključivo iglom, poštujući anatomske karakteristike lica i prateći prolaze velikih krvnih sudova. Poslednjih godina sve više se koristi kanila, tj tupa igla koja na svom krajnjem delu ima otvor kroz koji se istiskuje gel. Oblina vrha kanile ne dozvoljava kidanje krvnih sudova pa je tako aplikacija hijalurona postala procedura koju je moguće uraditi za vreme ručka i vratiti se na posao bez modrica. Određene delove lica, poput predela ispred ušiju ili mandibularne kosti gotovo je nemoguće uraditi bez kanile. Kanila omogućava da se samo iz jedne tačke ulaska na licu može izvršiti podizanje obrva, popunjavanje obraza, podizanje jagodica ili popuniti predeo ispod uglova usana. Takvim pristupom omogućeno je uraditi kompletan facelift hijaluronom. Neke tačke na licu nije moguće uraditi samo kanilom, već je neophodno kombinovati sa aplikacijom klasične igle.

MD kodovi ili Medicinski kodovi uvedeni su tokom poslednjih nekoliko godina kao metoda aplikacije hijalurona po posebnom planu podizanja lica. Posebno popularan lifting lica u 8 tačaka označava specifičnu dubinu aplikacije hijaluronskih filera kao i tačno određena mesta na licu koja imaju kapacitet najvećeg podizanja, liftinga lica. Sve navedene tačke koristile su se deceniju unazad ali dr Mauricio De Maio ih je objedinio u protokol koji olakšava početnicima da naprave adekvatan plan lica. Uvođenjem MD kodova analiza lica i hijaluron za lice se proširio ne samo na redukciju bora i podizanje lica već i na mogućnost slanja različitih emotivnih poruka:

-manje tužna/an
-manje ljut/a
-manje umorna/an
-zavodljivija/i.

Svaka regija lica ima nekoliko kodova po kojima se lekari rukovode kada apliciraju hijaluronske filere. Poslednje dve godine vrlo popularno naglašavanje vilice i ugla vilice tzv. jawline je procedura koja se sprovodila godinama unazad kao sastavni deo harmonije lica. Moderno doba donelo je poseban aspekt naglašenih vilica, koje imaju svoja 3 MD koda. Važno je ne zaboraviti da se mora praviti sklad na licu, pa te tri tačke zahtevaju rad i na drugim delovima lica.

Hijaluron ne može u potpunosti zameniti hirurške procedure podmlađivanja, kao što i hirurško podizanje lica (facelift) vrlo često nije kompletno bez nadoknade volumena tkiva hijaluronom. Hijalurosnki fileri su već nekoliko godina mudra alternativa hirurškom podmlađivanju, a mogu biti i njen značajan dodatak ili korekcija.

Više o hijaluronskim filerima možete pročitati na linku ili pogledajte video:

spec.dr Svetlana Djurišić, dermatolog

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije