Podmlađivanje kože – Zašto koža stari i kako se podmlađuje

Podmlađivanje kože Dermatim

Podmlađivanje kože ili rejuvenacija podrazumeva više hirurških i nehirurških metoda kojima se oštećenja kože, nastala tokom godina, mogu umanjiti i učiniti manje upadljivim.

Zašto naša koža stari i kako da usporimo ovaj proces?

Uloga kože jeste da nas konstantno štiti od uticaja spoljašnje sredine kao i da ne dozvoljava dehidrataciju i pregrevanje našeg tela. Kao takva, koža ima vrlo dinamičan život ćelija. Stare ćelije konstatno zamenjuje novim. Nove ćelije potiskuju stare prema površini kože.

Kako starimo, proces deobe ćelija i obnavljanja kože se postepeno usporava dok se tragovi oštećenja različitim unutrašnjim i spoljašnjim faktorima akumuliraju, postajući sve uočljiviji.

Unutrašnji faktori podrazumevaju genetsku predispoziciju, metaboličke poremećaje i hormonalni status. Pad estrogena vodi dehidrataciji ćelija, povećanom nakupljanju sebuma i lakšem pucanju kože. Poremećaj unosa šećera, dijabetes ili insulinska rezistencija smanjuju umnožavanje ćelija, njihovo obnavljanje. Remete zarastanje rana i vode intenzivnom svrabu i istanjenju kože.

Spoljni faktori za starenje i oštećenje kože su različiti, ali najznačajniji je kontinuirano izlaganje Suncu, odnosno UVA i UVB zračenju. To je uzrok čak 90% simptoma prevremenog starenja kože. Posledice pa i prve uočljive promene na koži izazvane Suncem javljaju se veoma rano, odnosno već posle dvadesete godine života.

UVA zračenje prodire duboko i izaziva genetske mutacije ćelija, dok UVB prevashodno čini da koža izgori i zadobija duboke bore.

Cigarete, alkohol, zagađenje spoljne sredine, restriktivne dijete sa nedostatkom proteina, prevelik unos šećera, ekstremne promene temperatura i dugotrajan stres značajno doprinose izgledu kože. Prema japanskim studijama samo jedna noć sa snom kraćim od 5 sati može se videti na koži oko očiju.

Svi ovi faktori doprinose starenju kože, javljanju bora, promeni pigmentacija i konačno gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože.

Kako usporiti starenje kože

Starenje kože se ne može sasvim zaustaviti ali se može značajno usporiti.

Pravilna nega, sportska aktivnost, adekvatna ishrana (smanjen unos alkohola, šećera a povećan unos proteina i antioksidanasa) , dovoljno sna su presudni u zdravlju naše kože.

Dnevna rutina mora se sastojati od čišćenja lica blagim sredstvima koja neće presušiti kožu a koja će omogućiti da se sa nje uklone ostaci šminke kao i sitne čestice čađi i prašine. Obavezna hidratacija, prilagođena godišnjem dobu i godinama. U gradu koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 15 do 25 a na odmorima SPF 30 do 50.

Ne zaboraviti zaštitu kože tela, ne samo lica. Posete solarijumima daju primamljiv ten ali dugoročno stvaraju ozbiljne posledice po kožu. Smatra se da je samo 15-30 minuta u solarijumu podjednako opasno i štetno kao i boravak tokom celog dana na Suncu. Posle samo jedne posete solarijumu rizik od javljanja melanoma je za više nego duplo veći.

Unos antioksidanasa kroz pravilnu ishranu , suplemente i kreme neutrališe slobodne radikale i podmlađuje kozu.

Koja su to stanja i simptomi koji ukazuju na potrebu podmlađivanja kože i koja se mogu otkloniti različitim tretmanima?

Statične bore: U pitanju su bore koje su lako vidljive u svakom trenutku. Duboke ili sasvim plitke , ne menjaju  se značajno sa pokretima lica. Provocira ih višegodišnje izlaganje suncu i gubitak tonusa kože.

Dinamične bore: Radi se o linijama koje se pojavljuju kao useci prilikom pomeranja mišića na licu, dodatno se produbljuju određenim pokretima ili izrazima.

Pigmentacija: Pege, fleke od sunca, melazme i druge hiperpigmentacije najčešće nastaju zbog dugotrajnog izlaganja suncu ili kao posledica hormonalne neravnoteže

Crvenilo i popucali kapilari: Krvni sudovi koji se vide na površini kože, često uočljivi kao paukolike linije crvene ili ljubičaste. Ako postoji mnoštvo sitnih kapilara stvara se difuzno crvenilo.

Gubitak tonusa kože: Posle tridesete godine života prestaje produkcija koenzima Q10 a  smanjuje se produkcija kolagena i elastina. Posledica je postepeno istanjivanje kože i podkožnog tkiva. Kako koža nema oslonac ispod sebe a sama je manje elastična I čvrsta počinje po malo da visi.

Konsultacija dermatologa je poželjna kada počnemo da razmišljamo o procedurama koje podmlađuju. Mogu se koristiti različiti tretmani za različitu problematiku na koži a najbolji rezultati se najčešće dobijaju pravilnom kombinacijom.

Znaci starenja podrazumevaju pojavu fleka, kapilara, cvrenila, sitnih bora, proširenih pora, dubokih mimičnih bora, višak kože i promena konture lica, usana, kapaka. U zavisnosti od vrste promene, tipa kože i godina dermatolog će izabrati optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija.

Tretmane najlakše možemo podeliti na neablativne i ablativne.

Neablativni tretmani podrazumevaju:

  1. Mezoterapiju, proceduru ubacivanja antioksidanasa direktno u kožu.
  2. PRP, tretman koji koristi moć sopstvenih trombocita za stimulaciju stvaranja kolagena.
  3. Laserski tretmani koji ne narušavaju barijeru kože. Najčešće deluju na sloj kože koji je bogat krvnim sudovima i njihovim blagim zagrevanjem stimulišu fibroblaste za aktivnost. Ovi tretmani istovremeno uklanjaju novonastale kapilare i ujednačavaju boju kože.
  4. Dermapen, koristi stotine minijaturnih uboda na koži koji će ćelije kože naterati da se probude i počnu sa dodatnom prizvodnjom kolagena. Nakon dermapena nema ljuštenja ali crvenilo može potrajati do 3 dana.
  5. Radiotalasni lifting, koristi sistem zagrevanja dubokog tkiva. Ako se sprovodi na površini kože zagrevanje unutrašnjosti kože ne može biti veće od 45 stepeni pa je potrebna serija tretmana. Endotalasni lifting je metoda radiotalasnog liftinga koji se sprovodi unutar kože. Temperatura koja se razvija je od 45 do 65 stepeni pa je dovoljan jedan tretman za upadljiv rezultat.

Ablativni tretmani, podrazumevaju narušavanje površnog ili dubljih slojeva kože . Ljuštenje kože je kontrolisana povreda kože koja alarmira sve sisteme za oporavak. Nakon oporavka koža je značajno podmlađena. Smatra se da jedan tretman ablativnim laserom pruža isti rezultat kao tri do pet tretmana neablativnim. Velika je zabluda mišljenje da ova vrsta tretmana dovodi do istanjivanja kože. Ako se tretman sprovodi adekvatno efekat je upravo suprotan.

  1. Hemijski pilinzi mogu biti sa različitim kiselinama i različitih procenata u zavisnosti šta se želi kao osnovni rezultat. Svaka vrsta kiseline stimuliše prizvodnju kolagena, čak i ona koja se nalazi u kremama za svakodnevnu negu. Neke više koristimo za fleke, neke za ožiljke.
  2. Frakcioni CO2 laser je sredstvo broj jedan za podmlađivanje ili rešavanje ožiljaka, proširenih pora. Jedan tretman ovim laserom daje rezultat kao pet tretmana neablativnim laserima ili tri tretmana drugim ablativnim laserima.

Volumizacija lica je sasvim zasebna metoda podizanja lica filerima. Ova metoda nam omogućava da nadoknadimo atrofiju kostiju lica, koja se dešava sa godinama. Možemo ispraviti duboke bore ili nadokanditi masno tkivo. Postoje različiti fileri na tržištu kao i biostimulatori ali jedini potpuno bezbedan način rejuvenacije ovog tipa jeste rejuvenacija hijaluronskim filerima. Pročitajte više i o full facelift lica hijaluronom.

Botox je zamenjiv u podmlađivanju čela i regije oko očiju a vrlo zahvalan u tretiranju vrata. Najbolji i najisplatljiviji antirid.

Održavanje lica i tela postala je kultura savremenog doba. Postoji čitav niz različitih metoda. Možemo ih različito koristiti prema problematici ali i prema senzibilitetu pacijenata.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7118506/

https://www.mayo.edu/research/clinical-trials/cls-20426330

https://www.scientificamerican.com/article/anti-aging-discovery-could-lead-to-restorative-skin-treatments/

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije