Melanom

Kako prepoznati maligni melanom?

Melanom je karcinom koji nastaje promenom melanocita, ćelija koje grade zdrave mladeže.

Zdravi mladeži su iznad ili u ravni kože, smeđe ili tamno braon boje, pravilnog oblika i prečnika do 1 cm. Kada se pojavi i dostigne svoju veličinu mladež prestaje da se menja i ostaje isti tokom života.

Dermoskopski pregled poželjan je jednom u 12 do 18 meseci.

Mladeži u čijem izgledu postoje nepravilnosti i dalje mogu biti zdravi, ali tada ih nazivamo atipični ili displastični, a pratimo ih jednom u 6 meseci. To je najmanji vremenski period u kome displastičan mladež može pokazati rast u pravcu melanoma. Izuzetak su promene koje se nalaze iznad površine kože, poput zrna graška. Takve promene nikada ne pratimo jer se u njima ćelije menjaju jako brzo i nekada mesec dana odlaganja može biti presudno.

maligni melanom
Maligni melanom

Kako prepoznati melanom?

Postoji ABCDEpravilo u razvoju melanoma, koje bi trebalo da bude smernica pri samopregledu:

A Asimetrija, nepravilno širenje ivica mladeža od baze prema okolnom tkivu
BBorder nejasne nazubljene ivice
CColor, promena boje na mladežu od crvenkaste preko crne, sive i plavičaste
DDijametar veći od 6mm iako melanom nekada može biti manji od 6mm
EEvolucija u boji, obliku, veličini mladeža

Nažalost nemaju svi melanomi navedene karakteristike. Svaka promena boje, oblika, veličine mladeža treba da nas upozori da se obratimo lekaru.

Svrab, bol, krv su svakako upozoravajući elementi. Uporan svrab na mladežu može biti uzrokovan ekcemom mladeža (Majersov mladež), ali isto tako može biti preteča bola.

Ako primetimo rast nekog novog mladeža, a imamo više od 25 godina treba proveriti da li je novi mladež uredne strukture. To je gotovo nemoguće uraditi bez dermoskopa.

Retko je maligni melanom boje kože i tada se izdvaja kao mala rana koja neće da zaraste. Takve promene neophodno je poslati na patohistološku analizu, čak iako deluju bezazleno.

Šta uraditi ako posumnjamo ili primetimo promenu?

Neophodno je obratiti se dermatologu ili hirurgu koji radi dermoskopiju.

Dermoskop je poseban aparat kojim se pregledaju mladeži. Polarizovana svetlost i uvećanje od 100x omogućavaju da se sagleda dublja struktura mladeža. Dermoskopom je moguće videti promene u mladežu dve godine pre nego što se mogu videti golim okom.

Ako lekar smatra da je neophodno ukloniti mladež to treba uraditi što pre. Maligni melanom je jedan od retkih karcinoma koji se u potpunosti leče kada su u nultoj fazi. U nultoj fazi postoje atipične ćelije i one zauzimaju raspored kao u melanomu, ali one nisu prošle zonu bazalne membrane. Sa potpunim uklanjanjem izlečenje je 100%.
Odlaganje intervencije dovodi do pomeranja ćelija prema dubljim slojevima kože i potkožnog tkiva.

Jedini ispravan način uklanjanja mladeža kada se sumnja na melanom jeste hirurško uklanjanje. Kod sumnje na melanom hirurška intervencija se obavlja nešto šire i dublje nego kod zdravih mladeža.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije