Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža je potpuno bezbedna procedura ako lekar pravilno odluči koji način uklanjanja mladeža je najadekvatniji za pacijenta.

Hirurško uklanjanje mladeža 

Hirurško uklanjanje mladeža podrazumeva davanje lokalne anestezije u regiju ispod mladeža. Oseti se blago peckanje i koža potpuno utrne. Isečak se napravi neposredno oko mladeža ako je mladež zdrav, ivice isečka se približe i stave se končići. Konci se uklanjaju nakon 7 do 14 dana, zavisno od regije.

Ožiljak nakon uklanjanja mladeža ili bilo koje druge promene sa kože mora postojati. Oblika je linije dužine prečnika mladeža. Nekada je tako diskretan, da se jedva vidi, a nekada je primetan.

Ožiljak od uklanjanja mladeža zavisi od:
* Mesta gde se mladež nalazio
* Veličine mladeža
* Stručnosti hirurga
* Sklonosti organizma da pravi loše ožiljke, keloide ili hipertrofične ožiljke.

Svaki ožiljak se može tretirati laserom nakon uklanjanja i time značajno ublažiti.

Hirurško uklanjanje mladeža je najbezbedniji način uklanjanja melanocitnih lezija, jer je to jedini siguran način da su se uklonile sve ćelije mladeža. Uvek se sprovodi ako uklanjamo mladeže koji su atipični, tj. displastični ili ako postoji sumnja da je mladež prešao u maligni melanom. Isečeno tkivo se u potpunosti šalje na patohistološku verifikaciju.

Uklanjanje melanoma

Melanomi se uklanjaju isključivo hirurški, kada se uklanja i koža i potkožno tkivo do fascije. Jedino u tim slučajevima oseća se blaga bol nakon intervencije tokom prva 2 dana.

Uklanjanje mladeža radiotalasima

Uklanjanje mladeža radiotalasima je novija metoda i pogodna je za sve mladeže koji su na peteljci, papilomatozne mladeže, a prečnika baze do 5mm. 

Ovom metodom mogu se uklanjati i mladeži koji su u ravni kože, ali ožiljak bude nešto izražajniji i sastoji se od bele tačkice prečnika baze mladeža. Metodom radiotalasa mladeži se uklanjaju poštedno, da ne bi ostao grub ožiljak, te je mogućnost da ostane po neka ćelija mladeža oko 10%. Uzorak koji je uklonjen šalje se na patohistološku analizu.

Nakon lokalne anestezije žičicom od radiotalasa se ispari tkivo ispod mladeža. 
Napravi se koagulacija i na tom mestu ostaje krasta. Krasta otpadne nakon 7 do 14 dana. Na mestu gde je bio mladež ostane ružičasta koža tokom mesec do 3 meseca, zatim bledi. 
Beličasti ožiljak ostaje jer se sa uklanjanjem mladeža uklone i sve pigmentne ćelije iz kože.

Duboka shave biopsija

Duboka shave biopsija je procedura uklanjanja mladeža koja se sastoji iz dubokog izbrijavanja mladeža i zatim koagulacije ranice radiotalasima. To se radi kada postoji dilema da li je mladež počeo da se menja ili je i dalje zdrav mladež. Uklanjanje hirurškim nožićem omogućava patologu da ima pravilan raspored ćelija na mestu preseka. Radiotalasi visokom temperaturom oštećuju bazu, a time menjaju i sliku na patohistološkom nalazu. Duboka shave biopsija se ređe primenjuje od hirurške intervencije, adekvatna je samo za promene do 4mm u prečniku i komforna je samo zato što nema previjanja i skidanja končića.

Zaključak

Uklanjanje mladeža laserima indikovano je samo iz estetskih razloga. Nezahvalno je jer ne dozvoljava slanje mladeža na patohistološku analizu. Nepredvidljiv je ishod ovakvog uklanjanja jer dermatolog ili hirurg nikada ne znaju do koje mere su napravili isparenje tkiva i do koje dubine su uklonili mladež. Ožiljak može biti diskretan kao kod uklanjanja radiotalasima, 
može se na istom mestu ponovo pojaviti pigment.

Svako uklanjanje mladeža pravi mali trag na koži. Tretiranje nastalih ožiljaka je poželjno već u prva dva meseca, jer može dovesti do toga da se ožiljak gotovo i ne vidi. To posebno važi za mladeže koji su veći od 1cm.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram