Radiotalasno uklanjanje mladeža

Radiotalasno uklanjanje mladeža je proverena i sasvim bezbedna metoda tretmana mladeža iz estetskih ili preventivnih razloga. Smatra se da su oba ova razloga za uklanjanje mladeža sasvim medicinski opravdana. Mladeži predstavljaju grupu ćelija melanocita, obično tamnije braon boje i mogu da se pojave bilo gde na telu.

radiotalasno uklanjanje mladeza beograd dermatim
radiotalasno uklanjanje mladeza dermatim

Najveći deo mladeža će se formirati do tridesete godine života. Većina je benigna i bezopasna. Mogu da počnu da se maligno razvijaju i tada ih je potrebno hirurški ukloniti. Samo dermatolog i hirurg mogu da procene da li je neki mladež potencijalno opasan. Ako se mladež nalazi na mestu stalne iritacije ili ako značajno narušava naš izgled sasvim je bezbedno radiotalasno uklanjanje mladeža.

Pored radiotalasnog uklanjanja mladeža, isti se mogu uklanjati još i hirurški i laserima. Indikacije su različite.

Lasersko uklanjanje mladeža koristi se kod određenih vrsta velikih urođenih mladeža Nevus Ota i Mongolske mrlje. Kod laserskog uklanjanja mladeža, oni sasvim isparavaju što znači da je nemoguće uraditi patohistološku analizu.

Hiruško uklanjanje mladeža je indikovano u određenim situacijama – kada su veći od 7mm, kod displastičnih i kongenitalnih mladeža, plavih mladeža, ukoliko je već došlo do promena i postoje kriterijumi za melanom, kao i ako pacijent želi da bude u potpunosti siguran da je uklonio svaku ćeliju.

Radiotalasno uklanjanje mladeža – Iskustva

Radiotalasno uklanjanje mladeža je radiohirurška metoda kojom je moguće uklanjanje promena sa kože ili sluzokože bez šivenja ili previjanja nakon intervencije. Pogodna je za uklanjanje svih promena benigne prirode, posebno radiotalasno uklanjanje papiloma fibroma, papilomatoznih mladeža.

Radiotalasno uklanjanje mladeža podrazumeva prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo čime se sasvim minimalno oštećuju okolne strukture kože. Radiotalasna hirurgija je veoma precizna i u potpunosti deluje na željeno polje, pa su oštećenja manja nego kod hirurškog skalpela.

Uklanjanje mladeža radiotalasima može se obavljati anesteziranjem kože anestetik kremom ili malom dozom anestetika u iglici.

Sama intervencija traje svega nekoliko sekundi uz minimalno ili nikakavo krvarenje.

Posle uklanjanja mladeža pacijent neće osetiti nikakav bol, zato što precizni visokofrekventni talasi minimalno oštećuju kožu, bez obzira na dubinu promene. Visoka temperatura pod kojom seku izbacuje senzitivna vlakna iz funkcije pa bol ne postoji ni nakon nekoliko sati od uklanjanja.

Nakon tretmana, na mestu intervencije formira se suva krasta. Krasta otpada nakon 3 do 14 dana zavisno od veličine promene koja se uklanjala. Koža će narednih mesec dana biti nešto svetlije boje. Vremenom će se boja izjednačiti i to se smatra normalnim procesom zarastanja.

Ožiljak je posle intervencije minimalan, osim kada promene zahtevaju dublje prodiranje radiotalasa, nakon čega na mestu uklanjanja može zaostati plitak ožiljak, svetlije boje od okolne kože. Iskusan dermatolog će upozoriti pacijenta kako bi ožiljak mogao da izgleda.

Radiotalasi se najčešće koriste za uklanjanje mladeža koji se nalaze iznad površine kože. U postupku se koristi uređaj Ellman Radiosurgery, koji veoma precizno uklanja sloj po sloj sa površine kože. Tokom procedure dermatolog ima veoma visoku kontrolu nad dubinom i površinom uklanjanja uz smanjenje ožiljaka.

Radiotalasna hirurgija je pored uklanjanja mladeža pogodna i za skidanje keratozabradavicafibroma, proširenih kapilara na licu, kondiloma, cista i korekcije ožiljaka od akni. Više o tome pročitajte na linku – radiotalasno uklanjanje promena.

Prirodno uklanjanje mladeža

Takozvano „prirodno uklanjanje mladeža“ kod kuće je u potpunosti zabranjeno i lako može ugroziti zdravlje pacijenta. Nije dozvoljeno vezivati mladeže koncima, stavljati različite kiseline i mehaničke pilinge.

Brojna naučna istraživanja ukazuju na opasnosti koje ovakvi tretmani mogu da ostave. Nestručno uklanjanje mladeža donosi rizike od infekcija i neadekvatnog tretiranja melanoma ili drugih kancera.

Zato je obavezno da pregled mladeža i njegovo eventualno uklanjanje uvek uradi iskusan dermatolog odnosno hirurg.

Reference:

Radiowave surgery versus CO laser

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije