Keratoze – Seboroične i Aktinične

keratoza na glavi
keratoze na glavi

Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su česti benigni izraštaji na koži, čiji se broj povećava sa godinama života. Obično se postepeno razvijaju posle 30 godine. Iako se javljaju i na delovima kože koji nisu izloženi dejstvu sunčevog zračenja, smatra se da je sunce značajan faktori koji doprinosi njihovoj pojavi. 
Najčešće se vide na trupu, nadlanicama, podlakticama, licu i na poglavini kao braonkasti zaravnjeni izraštaji. Mogu da se tokom vremena povećavaju, poprime hrapavu površinu i tamno braon boju, pa veoma podsećaju na mladeže. 
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog i dermoskopskog pregleda dermatologa. Ukoliko se ne može sa sigurnošću razlikovati od melanoma ili planocelularnog karcinoma, potrebno je hirurškim putem otkloniti promenu i uraditi histopatološki pregled. 

Seboroične keratoze mogu biti svetlo smeđe, gotovo boje kože ili tamno braon gotovo kao mladeži. U samom nastanku nalaze se u ravni kože i često se mešaju sa Lentigom, solarnim flekama. Razlika se pravi dermoskopom. Tokom godina dobijaju hrapavu površinu. Većinom su genetska predispozicija, karakteristične su za rane četrdesete godine. Pojavljuju se kao diskretne smeđe tačkice prečnika 2mm. Vremenom rastu u nekoliko santimetara. Iznenadna pojava većih seboroičnih keratoza, na velikim površinama može biti znak velike iscrpljenosti ili čak pojave karcinoma. Tada trup ili leđa izgledaju kao da je kiša keratoza posula telo. U takvim situacijama neophodno je javiti se dermatologu.

Terapija za lečenje seboroične keratoze

S obzirom da se radi o bezazlenim promenama, lečenje nije neophodno. Mogu da se otklanjaju iz estetskih razloga. 
Lečenje može da se sprovodi primenom radiotalasa, tečnog azota (krioterapija), kiretažom iliupotrebom lasera (erbium:YAG).
Pacijenti se često žale na svrab kože u regiji gde se keratoze nalaze, zbog čega dolaze na uklanjanje promena. Nakon otklanjanja radiotalasima ne ostaju ožiljci. Ako je promena veća od 5mm zaostane svetlija boja kože.

Aktinične keratoze

Aktinične keratoze (AK) su promene koje nastaju na koži usled prolongiranog izlaganja sunčevom zračenju, zbog čega su i najčešće prisutne na fotoeksponiranim predelima, tj. delovima kože koji su izloženi sunčevom svetlu. Više su izražene kod osoba koje su u okviru svoje profesije češće izloženi UV zračenju, poput poljoprivrednika, sportista, ljudi koji rade na otvorenom prostoru, kao i kod osoba svetlije boje kože. Aktinične keratoze se smatraju prekanceroznim lezijama, jer tokom vremena mogu preći u planocelularni karcinom kože. Zato su jako bitni preventivni pregledi kožnih promena barem jednom godišnje kod dermatologa.

Kako izgledaju aktinične keratoze?

Na delovima kože koji su izloženi suncu – licu, ekstenzornim površinama ruku i nadlanicama vide se okrugle ili ovalne, ograničene crvenkaste promene, obično u nivou kože. Površina je hrapava, sa debljim ili tanjim ljuspama. Nekada mogu biti prisutne sitne ranice koje teško zarastaju.

Cheilitis actinica

Cheilitis actinica – je naziv za aktiničnu keratozu koja se nalazi na usnama, najčešće donjoj. U ranoj fazi vide se crvenilo i otok sa ljuspama. Kasnije, sa razvojem promene javljaju se deblje ljuspe, kraste, oguljotine ili pukotine kože usana. Ove promene imaju veći rizik za razvoj u planocelularni karcinoma, pa su jako bitni redovni kontrolni pregledi od strane dermatologa.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu aktinične keratoze možemo da postavimo sa dosta velikom preciznošću tokom dermoskopskog pregleda. Ponekad se savetuje da se uradi biopsija (uzme se isečak promene) i histopatološki pregled, kako bi razlikovali da li se radi o aktiničnoj keratozi ili planocelularnom karcinomu.

Postupci lečenja aktinične keratoze:

Dobri rezultati se postižu primenom radiotalasa i lasera. Početne promene možemo da lečimo sa tečnim azotom, tzv. krioterapija, sa lokalanim retionidima (tretinoin, adapalen) ili 5-fluorouracilom. Kod većih promena preporučuje se hirurško otklanjanje i patohistološki pregled. Posebno je značajna zaštita od sunčevog ultravioletnog zračenja primenom zaštitne odeće ili preparata.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije