Fibromi

Meki fibromi

Meki fibromi su benigne izrasline na koži, najčešće su lokalizovani na vratu, kapcima, pazuhu i preponama. Uzrok pojavljivanja je nepoznat, smatra se da je uglavnom genetski uslovljen. Pojavljuju se često, kod oko 50% populacije. Mrke su boje ili u boji kože, mekane konzistencije, često na peteljci. Ne daju nikakve simptome.

Kako se uklanjaju fibromi?

S obzirom da je u pitanju potpuno dobroćudna promena, uklanjanje nije neophodno, tako da se ono radi najčešće iz estetskog razloga. Takođe, s obzirom da se u centralnom delu nalaze fini krvni sudovi, nekada dolazi do njegovog uvrtanja i prekida cirkulacije, kada može doći do upale pa su bolni.
U našoj ordinaciji uklanjaju se radiotalasima u lokalnoj anesteziji. Nakon intervencije, na koži su prisutne površne krastice koje otpadnu za nekoliko dana bez zaostajanja ožiljaka.

fibroni na vratu
fibroni na vratu

Dermatofibromi

Dermatofibromi spadaju u benigne tumore kože. Najčešće se pojavljuju na nogama i rukama, ređe na ostalim delovima tela. Najčešće pacijenti misle da im je urasla dlaka. Tvrde su konzistencije, blago izdignuti ili ulegnuti, tamnije boje od okolne kože, mada centralno mogu biti beličasti. Kada se obuhvate sa dva prsta javlja se blago ulegnuće.

Kako se uklanjaju dermatofibromi?

Uklanjanje fibroma nije neophodno, najčešće se radi iz estetskog razloga, mada nekada estetski efekat nije zadovoljavajući s obzirom na dubinu na kojoj se nalaze. Način uklanjanja zavisi od veličine promene, a moguće je radiotalasima(kada su promene do 5mm u prečniku) i hirurškim putem
Obe metode se obavljaju u lokalnoj anesteziji. Uzorak se obavezno šalje na patohistološku verifikaciju. Izuzetno retko se mogu naći atipične ćelije, mada češće kod promena koje brzo rastu i koje su veličine preko 1cm u prečniku.

Meki fibromi su izrazito benigne promene koje su sastavljene od kolagenih vlakana, krvnih sudova, masnog tkiva. Veruje se da može nastati uvlačenjem kože, zbog čega su česći na pregibima. Kako zasigurno nastaju nije poznato. Ukoliko nisu bolni, nemaju brži rast, izmenjenu boju ili ne ulaze u vidno polje ne moraju se uklanjati. Vrlo često se mogu naći na kapcima, gornjim ili donjim i treba ih ukloniti dok su još mali. Veliki papilomi mogu ulaziti u vidno polje a krvni sud može biti jako razvijen pa je potrebno iskustvo dermatologa u uklanjanju ovakvih papiloma sa očnih kapaka. Uklanjanje fibroznih bradavica sa kapaka bezbedno se obavlja radiotalasima. Lasersko uklanjanje zahteva zaštitu oka u vidu metalnog sočiva. Lice je retka legija na telu gde su papilomi tj fibromi najčešće na širokoj bazi.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije