Uklanjanje pigmentacija sa lica

Uklanjanje pigmentacija sa lica podrazumeva nekoliko tipova lokalne terapije u cilju izbeljivanja kože i uklanjanja pigmenta. Uz pomoć nekih od tretmana uklanja se površni sloj kože, a sa njim i višak pigmenta.

uklanjanje pigmentacija sa lica pre posle beograd

Hiperpigmentacija i melazma

Hiperpigmentacija na licu je najčešće posledica takozvane melazme, koja se obično javlja na licu, odnosno obrazima, bradi, gornjoj usni, grebenu nosa i čelu. Nastaju usled povećane produkcije pigmenta melanina u koži.

Tačan uzrok melazme nije poznat, ali se zna da više faktora utiče na javljanje melazme. Među njima se izdvajaju hormoni i izlaganje sunčevim zracima (ili solarijumu), dok je primetna i genetska predispozicija. Promena hormonskog statusa može biti okidač oboljenja i doprineti nastanku tamnih mrlja na licu.

Melazma se najčešće javlja kod žena, dok je svega 10 posto pacijenata iz muške populacije.

Ultravioletno zračenje sunca, solarijumi, čak i jače unutrašnje osvetljenje prostoriju stimuliše ćelije kože da proizvode pigment. To je posebno izraženo kod osoba sa tamnijim tenom, kod kojih su ćelije u koži zadužene za proizvodnju melanina aktivnije. Uticaj sunca je najvažniji uzrok ponovne pojave tamnih mrlja posle uspešnog lečenja melazme.

Na pojavu melazme može uticati i trudnoća, a mogu je izazvati i kontraceptivne pilule.

Mehanizam javljanja melazme je sličan kao kod staračkih pega i fleka, ali je melazma često veće površine na koži.

Melazma nije znak oboljenja, niti disfunkcije nekog od organa i ne utiče na zdravlje osobe. Ipak, ona predstavlja estetski problem. Iako melazme nisu bolne i ne predstavljaju zdravstveni rizik, mogu da predstavljaju izvor značajnog emotivnog stresa i zato su adekvatna dijagnoza i terapija važni.

Dijagnoza melazme

Najčešće je samo vizuelni pregled dovoljan, pošto je klinička slika vrlo karakteristična, a dermatološki pregled Woodovom lampom pomaže u proceni dubine i proširenosti hiperpigmentacije.

Veoma retko je neophodna biopsija kože sa patohistološkom analizom, kako bi se ustanovilo da je u pitanju melazma ili neki drugi uzrok hiperpigmentacije.

Melazme mogu biti:

– Epidermalne melazme – svetlo smeđe boje, pigment je u gornjim površnim slojevima kože

– Dermalne melazme – pepeljaste plavo sive boje gde je pigment u dubljem, trećem sloju kože

– Mešovite melazme – tamno smeđe boje, sa pigmentom i u gornjim i u dubljim nivoima kože.

Prilikom dijagnoze melazme, važno je pronaći i uzrok za javljanje hiperpigmentacije. Trebalo bi napomenuti da će bez tretiranja uzroka, terapija obično biti manje efikasna, uz povećan rizik od ponovnog javljanja hiperpigmentacije.

Uklanjanje pigmentacija sa lica

Stroga zaštita od izlaganja suncu je neophodna kod tretmana melazmi, pa se preporučuje korišćenje zaštite sa fizičkim filterima, poput cink-oksida i titanijum-dioksida. Kreme za sunce moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30.

Najčešće se kod melazmi primenjuje lokalno korišćenje hidrohinona, vitamina C, azeleične kiseline, kojic kiseline. Terapija mora trajati najmanje tri meseca i može biti efikasna samo kod vrlo blagih oblika melazmi.

Redovna higijena i čišćenje lica su veoma važni, pošto zagađenje iz okruženja može doprineti javljanju melazme. Nečistoće iz vazduha se mogu vezati za kožu, oštećujući zaštitni sloj čime se pogoršava negativan uticaj sunca.

Hemijski pilinzi i PRP tretmani često daju dobre rezultate. Ipak, melazme predstavljaju hronično stanje na koži, neke se teško uklanjaju i imaju tendenciju ponovnog vraćanja.

Ukoliko postoji slabo reagovanje na lokalnu terapiju, lasersko uklanjanje melazmi je jedina efikasna metoda.

U Ordinaciji Dermatim uklanjanje pigmentacija sa lica sprovodi se lokalnom terapijom sa odgovarajućim kremama u odnosu na izgled i tip promena u kombinaciji sa tretmanima hemijskog pilinga i tretmanima laserima, koji daju talasnu dužinu  prilagođenu uklanjanju pigmenta u koži.

Uklanjanje pigmentacija sa lica laserima

U našoj ordinaciji melazme se uklanjaju Q-switch Candela laserom model Alex TriVantage koji svuda u svetu pokazuje izuzetno uspešne rezultate u tretmanima uklanjanja melazme.

Pored njega koristimo i Vbeam laser koji zajedno sa kremom sa trostrukom kombinacijom hidrohinona, retinoida i kortikosteroida postiže odlične efekati u lečenju melazmi.

Tokom tretmana, laserski snop se apsorbuje u pigmentu u koži, posle čega se pigment razgrađuje. Nakon tretmana moguća je pojava crvenila na tretiranim mestima koje najčešće prolazi za jedan do dva dana.

Površina kože je posle tretmana suva i lako se ljuspa. Posle laserskog tretmana, potrebno je desetak dana koristiti kreme za reepitalizaciju kože. Zaštita od sunca kremama sa SPF 50+ faktorom je obavezna a preporučuje se i korišćenje krema za izbeljivanje kože čime se postižu maksimalni efekti uklanjanja melazmi.

Za uklanjanje pigmentacija sa lica najčešće je potrebno dva do četiri tretmana, u zavisnosti od toga da li je u pitanju površna, dublje smeštena pigmentacija ili ona mešovitog tipa.

Neke melazme imaju sklonost ponovnog vraćanja, ali se posle laserskog tretmana ta učestalost smanjuje. Tada se savetuje ponavljanje tretmana jednom godišnje u cilju održavanja stanja, čime se spečava vraćanje melazmi.

Reference:

– The vascular characteristics of melasma, En HyungKimYou ChanKimEun-SoLeeHee YoungKang

– Long-lasting effect of vascular targeted therapy of melasma, Thierry Passeron

Laser Eradication of Pigmented Lesions: A Review

– Laser eradication of pigmented lesions and tattoos, Suzanne LinsmeierKilmer MD

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije