Lečenje melazme VBeam laserom

Melazma je stanje kože sa povećanom produkcijom pigmenta, koji se uočava u formi nepravilnih braon fleka na koži lica. Češća je kod žena, naročito tamnije puti. Tačan mehanizam nastanka melazme nije poznat, a podstiče je UV zračenje i hormonski poremećaji.

Najnovija istraživanja ukazuju da se u osnovi promena sa melazmama nalaze vaskularni poremećaji. Pojačana vaskularizacija i stvaranje ćelija zapaljenja podstiče melanocite da produkuju višak melanina i da ga šalju u ćelije kože, pri čemu se stvaraju smeđe braon fleke.

Vbeam laser je zlatni standard za lečenje svih vaskularnih promena. Laser emituje svetlost talasne dužine 595nm koji zatvara proširene krvne sudove. Sistem za hlađenje onemogućava zagrevanje kože i nastanak postinflamatorne hiperpigmentacije. Kombinacijom Vbeam lasera i krema sa trostrukom kombinacijom hidrohinona, retinoida i kortikosteroida nakon tretmana, postižu se odlični efekati u lečenju melazmi.

melazma na čelu
melazma na čelu

Kako izgleda tretman Vbeam laserom?

Tretman melazmi Vbeam laserom je jednostavan i bezbedan. Promene sa braon flekama i proširenim kapilarima koji se uočavaju dermoskopom se tretiraju laserom u dva prelaza. Pri radu se oseća blago peckanje, a koža je crvena nekoliko dana nakon tretmana. Mogući su i lakši otoci tokom 2 dana koji se povlače nakon stavljanja obloga od leda.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?

Savetuje se da se urade 3 tretmana u razmacima od po mesec dana. Između tretmana se na promene nanose kreme jedanput uveče, koje će ispoljiti antizapaljenski efekat i izbledeti fleke. 

Obavezna je zaštita od sunca koja se ponavlja na svaka 2h i koja treba da sadrži faktor SPF 50+, zaštitu od UVA, UVB i vidljive svetlosti. Najbolje je da kreme sa SPF 50+ budu tonirane, jer na taj način štite kožu od vidljive svetlosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Dermatim – dr Svetlana Đurišić (@dermatimrs)

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije