Melazma

Melazma predstavlja hiperpigmentovane fleke, svetlo do tamno smeđe boje, lokalizovane na obrazima, čelu, nosu, gornjoj usni ili bradi. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, ali i kod 10% muškaraca. Pojavljuje se isključivo na delovima kože izloženim sunčevom zračenju. Provocirajući faktori za njen nastanak osim UV zračenja su: uzimanje kontraceptiva, trudnoća ili neki antikonvulzivni lekovi.

Koji je uzrok nastanka melazme?

Uzrok nastanka melazme nije u potpunosti poznat. Postojanje hormonskog disbalansa može biti okidač oboljenja, ali uz prisustvo genetske predispozicije. Često se melazma javlja u trudnoći ili u toku terapije kontraceptivima. 

Međutim, uzimanje hormonske supstitucione terapije u klimakterijumu, ne dovodi do pojave fleka.

Melazma je hronično oboljenje koje se pogoršava nakon izlaganja suncu, ali i jakom svetlu reflektora. Kod osoba tamnije puti, svaka iritacija ili povreda kože može biti razlog nagomilavanja pigmenta. Ukoliko je izazvana trudnoćom ili hormonskim disbalansom, stanje se veoma sporo povlači nakon njihovog prestanka.

Koji su tipovi melazmi?

Kod melazmi dolazi do povećanog nagomilavanja melanina u koži.U zavisnosti od nivoa 

kože u kome se pigment nakuplja razlikujemo:

– epidermalne melazme svetlo smeđe boje, nastaju usled povećanog sadržaja melanina u epidermu.
– dermalne melazme plavo sive boje, sa melaninom koji se nalazi u ćelijama u površnom dermu.
– mešovite melazme smeđe sive boje, kombinovana je epidermalna i dermalna komponenta.

Dijagnozu melazme postavljamo običnim pregledom kože.

Kako se leči melazma?

U lečenju melazme najvažnije je svakodnevno korišćenje krema sa zaštitnim UV faktorima. Kreme moraju imati zaštitu od UVA, UVB zraka, kao i od vidljive svetlosti, sa faktorima zaštite SPF 50+. 

Za izbeljivanje površnih fleka dovoljno je korišćenje krema sa hidrohinonom, azelaičnom kiselinom, retinoidima, rucinolom.  Ove supstance smanjuju aktivnost ćelija u produkciji pigmenta, a koriste se najmanje 3 meseca. 

Za melazme koje su dermalno smeštene i mešovite, koriste se hemijski pilinzii laserski tretmani. Hemijski pilinzi daju dobre rezultate u uklanjanju fleka, ali se rade oprezno zbog mogućnosti stvaranja reaktivne hiperpigmentacije.

Lasersko uklanjanje melazmi efikasno se izvodi Q-switch laserom, sa nižim energijama tokom rada, kako bi se sprečila iritacija i pogoršanje pigmentacije. O lečenju melazmi Vbeam laserom pročitajte ovde. Više o novom ProYellow laseru pročitajte na ovom linku.

Tretmani se rade tokom zimskih meseci, uz strogu zaštitu od sunca.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije