Kolagen i tretmani za kožu i lice

kolagen tretmani za lice i kozu

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži a čini 40% svih proteina u našem telu.

U koži ga stvaraju fibroblasti, ćelije koje su smeštene u trećem sloju kože (dermu) a koje su odgovorne i za stvaranje elastina i hijalurona.

Aktivacija fibroblasta vodi većoj produkciji kolagena, a ove ćelije se mogu stimulisati mehanički kao i hemijski.

Iako postoji više od 16 tipova kolagena prva tri su najvažnija:

  • Kolagen tipa I – čini 90% kolagena i obezbeđuje čvrste veze među ćelijama
  • Kolagen tipa II – obezbeđuje elastin
  • Kolagen tipa III – daje integritet organa u kojima se nalazi.

Nakon perioda adolescencije proizvodnja kolagena opada za 1 do 1,5% svake godine pa je od dvadesete do osamdesete godine produkcija manja za čak 67%. U periodu postmenopauze kod žena gubitak kolagena raste na 2,1% godišnje.

Sa gubitkom kolagena koža postaje tanja, izborana, manje elastična, suva.

Znaci gubitka kolagena reflektuju se na mnogim organima i sa različitim simptomima:

  1. Gubitak jedrine kože
  2. Pojava prvih bora
  3. Beživotnost kose i njeno istanjivanje
  4. Blagi bolovi u zglobovima
  5. Lako dobijanje na kilaži
  6. lako dobijanje modrica

Spoljašnji i unutrašnji faktori zajednički utiču na brzinu starenja kože i gubitak kolagena u telu. Unutrašnji faktori su vezani za hormonalni status, starost i genetsku predispoziciju.

Spoljašnji faktori su životne navike i okruženje. Pušenje, zagađenje i izlaganje suncu, stres, konzumiranje alkohola, restriktivne dijete i mnogi drugi oslobađaju veliku količinu slobodnih radikala, koji oštećuju fibroblaste i ubrzavaju starenje.

Postoji nekoliko načina da se gubitak kolagena uspori.

Suplementi kolagena

Na prvom mestu je suplementacija.

Sprovedene su mnogobrojne studije o uticaju određenih suplemenata na usporavanje starenja.

Unošenje kolagen peptida kao suplementa omogućava da on putuje do svake ćelije i olakšava fibroblastima sintetizu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Sa druge strane unošenje kolagen peptida smanjuje aktivnost enzima koji razlažu kolagen i oštećuju fibroblaste. Posledica tog procesa je bolja hidratacija kože kao i redukcija bora. Rezultati suplementacije vidljivi su za 4 nedelje od početka terapije a na žalost nestaju vrlo brzo po ukidanju unošenja kolagen peptida.

Astaxanthin, betakaroten, vitamin D3, Ceramidi, Vitamin B3 i B6, vitamin C , koenzim Q10 značajno pomažu u stimulaciji proizvodnje kolagena. Svaka supstanca koja je snažan antioksidans smanjuje efekat oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je proces oslobađanja slobodnih radikala nastao uticajima iz spoljne sredine. Sve navedene supstance mogu se koristiti i u kremama ali je tada njihovo dejstvo nešto slabije.

Hidrolizovan kolagen kao i navedeni antioksidansi u crevima su izloženi jakoj kiselini i enzimima. Prolaze kroz proces hidrolizacije odnosno usitnjavanja kako bi krvotokom mogli da dođu do ćelija. Zna se da svega 10% unetog kolagena do ćelija stiže kao hidrolizovan kolagen a 90% prelazi u aminokiseline. Kada se upotrebljava tečni kolagen za resorpciju je potrebno 20 minuta a kada se upotrebljava čvrst nekoliko sati. Aminokiseline i hodrolizovani kolagen snažno stimulišu fibroblaste na produkciju novog kolagena.

Kolagen u kremama nema uticaja na fibroblaste pa je diskutabilno kakav uticaj ima na produkciju kolagena u koži.

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Aktivacija fibroblasta vodi većoj produkciji kolagena i to je krajnji cilj različitih mehaničkih i hemijskih tretmana.

Laserski tretmani koriste toplotnu energiju i na taj način stimulišu aktivaciju fibroblasta.

Najintenzivniju stimulaciju ima CO2 laser koji prolazi punu dubinu kože i lako stiže do poslednjeg sloja kože u kome su smešteni fibroblasti. Kontrolisanom opekotinom on omogućava proizvodnju kolagena koja je 3 do 5 puta veća nego sa bilo kojim drugim laserom.

Neablativni laseri razvijaju temperaturu u vodenim strukturama kože koje svakako najviše ima u papilarnom dermu odnosno trećem sloju.

Hemijskim pilinzima uklanja se površni sloj a fibroblasti je moraju reparirati.

Dermapen sa stotinama uboda aktivira kaskadu mehanizama oporavka kože čime se povećava količina kolagena.

Radiotalasni lifting koristi snažne talase da zagreje dublje slojeve kože i stimuliše kolagen.

Polinukleotidi su takođe moćan i sasvim prirodan stimulator kolagena.

Sa tretmanima za podmlađivanje treba početi nakon 30 godine, kada započinje proces smanjene produkcije kolagena i postepenog opuštanja kože.

Reference:

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE