Atopijski dermatitis kod dece

Atopijski dermatitis (AD) je često, hronično, zapaljensko oboljenje kože praćeno izrazitim svrabom i suvoćom kože čitavog tela. Najčešće se razvija u ranom detinjstvu, a u manjem procentu u kasnijem detinjstvu i kod odraslih.

Atopijski dermatitis kod dece može nastati veoma rano i pre 6. nedelje života u vidu crvenila, svraba i skvama na koži lica i trupa.
Raspored i tip kožnih promena koje se javljaju kod atopijskog dermatitisa varira u zavisnosti od uzrasta deteta. Suvoća kože prisutna je čitavog života, a svrab i češanje su najizrazitiji znaci atopijskog dermatitisa. 

Kod beba crvenilo i skvame se nalaze na obrazima i licu. Ova deca su razdražljiva, nemirna, lako se bude i pokušavaju da češu zahvaćena područja.

Kod starije odojčadi crvenilo se lokalizuje na zapešćima šaka, pregibima laktova i kolena. 

Kod starije dece i odraslih koža je suva sa tragovima češanja najčešće oko zglobova šake, gornjoj strani stopala, pregibima laktova i kolena. 

Koji su uzroci nastanka atopijskog dermatitisa kod dece?

Atopijski dermatitis je oboljenje sa jako naglašenomgenetskom komponentom. Ako jedan roditelj boluje od atopijskog dermatitisa, u 60% slučajeva oboljenje će se javiti i kod deteta, ako oba roditelja boluju, u 80% slučajeva oboljeva i dete. 
Činioci iz spoljašnje sredine imaju značajnu ulogu u ispoljavanju atopijskog dematitisa. 

Kod dve trećine dece promene atopijskog dermatitisa se gube do 10. godine života, a ako je oboljenje nastalo kod odojčadi najčešće se izgubi do 5. godine. Kod manjeg procenta atopijski dermatitis se nastavlja čitavog života, sa periodima poboljšanja i pogoršanja. 

Atopijski dermatitis može biti udružen sa astmom i alergijskim rinitisom. Ove osobe genetski imaju atopijsku konstituciju, koja uz prisustvo faktora iz spoljašnje sredine dovodi do ispoljavanja oboljenja.

Nekada i greške u nezi kože bebe mogu da doprinesu pogoršavanju oboljenja. Koža kod ove dece je izrazito suva, zato što je smanjeno stvaranje lipidnog barijernog filma na površini kože koji ima zaštitnu ulogu. Pošto već postoji smanjenje lipidnog filma, svako dodatno isušivanje kože, korišćenjem agresivnih sapuna i kupki doprinosi pogoršavanju oboljenja. 
Savetuje se izbegavanje vunene odeće i drugih iritanasa, poput jakih deterdženata i omekšivača.
Decu ne treba pretopljavati, znojenje takođe deluje iritirajuće. Treba eliminisati kućnu prašinu i grinje, izbegavanjem tepiha, teških zavesa i korišćenjem vakumirane posteljine.

Kako se atopijski dermatitis leči?

U lečenju atopijskog dermatitisa važna je celokupna nega kože deteta koja doprinosi izlečenju. Neophodno je korišćenje emolijentnih krema, koje nadoknađuju nedostatak lipida i suvoću na površini kože.
Na taj način smanjuje se potreba za korišćenjem kortikosteroida, koji su ipak nekada neophodni, ali se koriste kratkotrajno.
Kožu ove dece često naseljavaju bakterije, koje doprinose pogoršanju oboljenja, pa je neophodna njihova eliminacija topijskim antibioticima. 

Kod upornih i dugotrajnih ekcema odlični rezultati se postižu lokalnim nanošenjem imunomodulatornih krema.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije