Bazocelularni Karcinom Kože

Bazocelularni karcinom ili bazaliom je najčešći tumor kože, ali i najmanje opasan, koji se najefikasnije može izlečiti, ali ukoliko se ne leči uništava okolno tkivo.
Pojava crvenkaste flekice ili promene na koži poput svetlog ili ružičastog čvorića sa krasticom koja otpada, često su prvi znaci koji se mogu uočiti.

Koji je uzrok nastanka bazocelularnog karcinoma?

Glavni uzrok je UV zračenje, odnosno dugotrajna izloženost suncu “koža sve pamti”. Ipak, nekada se javi i na delovima tela koji su retko ili nikad izloženi suncu, a faktori koji utiču na pojavu bolesti mogu biti i izlaganje nekim toksičnim supstancama, kao što su arsen, katran, industrijsko ulje, zračenje.

bazocelucarni karcinom
bazocelucarni karcinom

Kod koga se najčešće javlja bazocelularni karcinom?

Osobe plavih očiju i svetle puti imaju manje melanina, pa su slabije otporne na štetno sunčevo zračenje.
Dugotrajna izloženost UV zračenju – ovaj tip raka kože češći je kod osoba koje se zbog posla dugotrajno izlažu suncu, kao što su poljoprivrednici ili kod ljudi koji su rekreacijski izloženi sunčevim zracima (sunčanje, sport na otvorenom), kod osoba koje često odlaze u solarijume, kao i kod osoba koje žive u područjima visokog UV zračenja.
Starija životna dob – karcinomi kože najčešće se razvijaju posle 50. godine života.
Nasledni faktor – istraživanja su pokazala da je kod pacijenata s bazocelularnim karcinomom često oštećen DNK određenih gena, što znači da su osobe koje u porodici imaju istoriju karcinoma kože i same sklonije obolevanju od ove bolesti.

Gde se najčešće javlja bazocelularni karcinom?

Najčešće se pojavljuje na površinama kože koje su najviše izložene suncu, tj. na glavi i vratu, najčešći je na licu, potom na trupu, a ređe na rukama i nogama.

Kako izgleda Bazocelularni karcinom?

Postoji više tipova ovog tumora, pa se i izgled razlikuje.

Nodularni bazocelularni karcinomi izgledaju kao perlasto bela ili ružičasta voštana izraslina na kojima se često mogu videti površni krvni sudovi, vremenom postepeno rastu, a u sredini se često formira mala ranica ili krastica koja često otpada i ponovo se formira.
Površni (superficijalni) bazocelularni karcinomi su u vidu tankih smeđih ili crvenih flekica ili ploča na koži koji se najčešće pojavljuju na leđima ili grudima. Oni se lako greškom zamene sa suvom kožom, ekcemom, ali ne reaguju na aplikaciju hidrantnih kremova ili lokalnih kortikosteroida. Pacijenti obično primete da imaju ranicu koja ne zarasta.
Pigmentni oblik izgleda poput tamnije, crno-smeđe kvržice koja ne prolazi i može izgledati kao melanom. 
Takođe, postoji još oblika koji se retko pojavljuju, kao što je sklerozirajući, koji je u obliku svetlog i blago ulegnutog ožiljka.

Postavljanje dijagnoze, lečenje i prognoza 
bazocelularnog karcinoma  

Dijagnozase postavlja na osnovu kliničkog izgleda, dermoskopskog preleda, kao i patohistološkog nalaza.
Iako se karakteriše sporim rastom i izuzetno retko daje metastaze, može da recidivira (da se ponovo javi na istom mestu posle uklanjanja). Njegova karakteristika je i lokalno infiltrativni i destrukvni rast, pa je obavezno lečenje koje se sastoji od hirurškog uklanjanja ili ređe neke druge vrste lokalne destruktivne terapije.
Prognoza je dobra nakon kompletnog hirurškog uklanjanja promene.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije