Bolest šaka stopala usta

Bolest šaka, stopala, usta (poznatija po engleskom nazivu Hand, foot and mouth disease) je blago, zarazno, virusno oboljenje koje se javlja kod dece uzrasta do 10 godina, najčešće do 5, a retko kod odraslih.

Koji je uzročnik oboljenja i kako se prenosi?

Ovo oboljenje izaziva koksaki virus, prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, preko sekreta (pljuvačka i sekret iz nosa), kao i prljavim rukama. Obolela osoba je zarazna u prvoj nedelji bolesti, pa se često javljaju manje epidemije u vrtićima, najčešće leti i na jesen.

Bolest šaka, stopala, usta – Koji su simptomi?

Obično se prvo pojavi povišena temperatura, potom malaksalost, gubitak apetita i bol u grlu.
Posle par dana se pojavljuje osip u vidu malih plikova oko usana, u usnoj duplji, na šakama i stopalima, ređe na nogama, rukama i u pelenskoj regiji. Retko se pojavljuje bol u toj regiji. Bolest najčešće traje 3 do 5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije.

Lečenje i prevencija

Dijagnozase postavlja na osnovu karakterističnih simptoma. Lečenje je simptomatsko, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati sredstvo za smanjenje temperature i eventulano bola prema savetu lekara.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima je potrebno pooštriti mere opšte i lične higijene.

Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa inficiranim osobama može smanjiti mogućnost prenošenja bolesti
Lokalno na promene se nanose regenerativne kreme do epitelizacije kože.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije