Impetigo

Impetigo je zarazna, površna bakterijska infekcija kože koju mogu izazvati dve bakterije: beta hemolitički streptokok grupe A i zlatni stafilokok.

impetigo na usnama
impetigo na usnama

Koji su simptomi impetiga?

Oboljenje se najčešće javlja kod dece predškolskog uzrasta, na mestu povrede ili ujeda insekta, posebno kod čestih kontakata među njima (vrtići i sl.). Impetigo se može javiti i kod odraslih, a nastanku infekcije pogoduju različita oštećenja kože, postojanje ekcema, ujed insekta, opekotine i slično.

Pojavljuje se na licu i ekstremitetima u vidu crvenila na kojem se formira plik, koji brzo prelazi u gnojanicu koja brzo puca i sasušuje se u medno žutu ili mrku krastu.

Promene se periferno brzo šire i pojavljuju nove, a po otpadanju krasti ne ostaju ožiljci. Dete se dobro oseća, nema opštih znakova infekcije. Kod težih slučajeva može doći do uvećanja regionalnih limfnih žlezda, a veoma retka komplikacija kod raširene streptokokne infekcije je akutni glomerulonefritis.

Kako se dijagnostikuje i leči impetigo?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i potvrđuje uzimanjem brisa.

Neophodno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, kako bi se zaustavilo širenje infekcije, kao i nanošenje antibiotskih masti bar dva puta dnevno. Ukoliko su promene rasprostranjene, kao i kod onih koje ne reaguju na lokalnu terapiju, daju se i sistemski antibiotici. 

Pravilnom terapijom i sprovedenim higijenskim merama impetigo se povlači za nedelju, dve.
S obzirom da je u pitanju zarazno oboljenje potrebno je povesti računa o širenju bolesti unutar kolektiva i porodice, a nekada i tražiti hronične nosioce odgovornog mikroorganizma.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije