Alopecia Areata

Alopecia areata ili opadanje kose u pečatima je relativno često oboljenje koje se javlja u vidu jasno ograničenih, okruglih polja bez dlake koja se mogu javiti na poglavini, ali i na drugim kosmatim delovima tela.

Uzrok oboljenja nije u potpunosti poznat, genetska predispozicija je značajna, ali i drugi faktori koji je aktiviraju, kao što je emocionalni stres i drugi nedefinisani faktori.
Ono što je najverovatnije je da je u pitanju autoimuno oboljenje koje je često udruženo sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su vitiligo i oboljenje štitne žlezde.

Alopecia – Klinička slika

Alopecia najčešće počinje u vidu jednog pečata na poglavini sa kog naglo otpadne većina dlaka. Koža je na tom mestu neizmenjena, bez znakova upale, a oko polja bez dlake, dlaka se lako izvlači.

Alopecia se najčešće javlja između 5. i 30. godine života. Prve promene su obično u kosi, ali mogu nastati i u obrvama, trepavicama, bradi kod muškaraca, kao i na ostaloj koži.

Kada otpadnu dlake na obodu poglavine to stanje nazivamo ofijaza, kada je zahvaćena cela poglavina totalna alopecija, a kada ispadnu sve dlake na telu univerzalna alopecija i njihova prognoza je lošija od areatne alopecije.

Pored kosmatih delova, ovo oboljenje se može ispoljiti i na noktima u vidu tačkastih udubljenja i linijske izbrazdanosti.

alopecia na bradi

Lečenje i prognoza bolesti

Kod lokalizovanog oblika lečenje je uspešno, dok je prognoza lošija kod oblika koji su počeli pre puberteta, kao i kod ofijaze, univerzalne i totalne alopecije.
Kod lokalnog oblika može doći i do spontanog porasta dlake posle nekoliko meseci.

Od lokalne terapije koriste se kortikosteroidi bilo topikalno ili intraleziono, imunomodulatori, iritansi, minoksidil. Kod upornih oblika primenjuje se i sistemska terapija kortikosteroidima.

 

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije