Pityriasis Versicolor Simptomi

Pityriasis versicolor je blaga, hronična i rekurentna infekcija kože.

Koji je uzrok pojave Pityriasis versicolor?

Izazivač ovog oboljenja je gljivica Malassezia furfur (sin. Pityrosporum ovale), koja spada u normalnu bakterijsku floru kože, ali pod određenim uslovima dovodi do oboljenja kože. 
Značajnu ulogu u nastajanju oboljenja ima znojenje, povišena temperatura, nošenje odeće koja sprečava disanje kože, kao i neka opšta oboljenja koja smanjuju imunitet organizma.
Bez obzira na to što je gljivica prouzrokovač, ovo oboljenje nije zarazno i javlja se kod predisponiranih osoba.

Kako se bolest manifestuje?

Promene se najčešće pojavljuju na koži gornjeg dela trupa i na ramenima. Manifestuju se u vidu jasno ograničenih, bledo crvenih pečata koje se blago ljuspaju, a kasnije postaju hipopigmentovani, odnosno svetliji od okolne kože, što se naročito vidi kada okolna (zdrava) koža pocrni. Nekada je prisutan svrab.

Zašto se javlja?

Još uvek nije poznat uzrok pojave ovog oboljenja. Povezuje se sa aktivacijom herpes virusa 6 i 7, koji prvenstveno izazivaju osip kod male dece, mada virusna etiologija nije potvrđena. Često se u anamnezi dobija podatak da je pojavi oboljenja prethodilo oblačenje nove garderobe ili one koja nije dugo upotrebljavana.

Koliko može trajati i kako se leči Pityriasis versicolor?

Bez lečenja, oboljenje može trajati godinama u nekim slučajevima, spontano se povlači u toku hladnih meseci.
Lečenje se najčešće sastoji od tretiranja kože imidazolskim preparatima, ciklopiroksolaminom u obliku rastvora, krema ili šampona, kao i selenium sulfida i zink piritiona u obliku šampona. 

Retko je potrebno i opšte lečenje. Nakon sprovedene terapije najčešće zaostaje hipopigmentacija, koja može biti prisutna 
nekoliko meseci, koja je posledica privremenog oštećenja melanocita.

Bolest se može ponovo pojaviti jer je Pityrosporum ovale normalno prisutna na koži, tako da to nije znak neizlečivog oboljenja.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije