Transfer masti

Transfer masti (fat grafting) je veoma zastupljena procedura u estetskoj hirurgiji koja podrazumeva uzimanje masnog tkiva sa određenih delova tela, njegovu preradu na adekvatan način i plasiranje u druge delove tela.

Masno tkivo se uzima sa različitih regija na telu. To može biti regija stomaka, butina, kolena, nadlaktica, lumbalnih regija, a ubacuje tamo gde postoji potreba.

Masnim tkivom se radi uvećanje zadnjice, grudi, oblikovanje struka. Deformiteti na sedalnom predelu ili bilo kom drugom delu tela mogu se poravnavati soptstvenim masnim tkivom. Lice se vrlo često popunjava mašću jer je dugotrajnije od ostalih procedura. Masne ćelije imaju visoku koncentraciju faktora rasta a samim tim Iiveliku regenerativnu sposobnost. Kada se mašću popunjava lice istovremeno se stimuliše kolagen i elastin pa koža izgleda značajno podmlađena. Moguće je i popunjavanje usana mašću.

Korigovanje manjih regija radi se u lokalnoj anesteziji (lice, kolena, manja udubljenja na telu). Za nešto veće regije, poput dojki ili manjih površina sedalnog predela potrebna je sedacija. Kada su u pitanju procedure gde se veće količine masnog tkiva uklanjaju liposukcijom a onda se ta mast adekvatno prerađuje i implementira u drugi deo tela potrebna je opšta anestezija.

transfer masti

Masne ćelije su žive ćelije našeg tela. Neophodno je adekvatno pripremiti usisanu masnoću kako bi najveći broj ćelija preživeo prilikom transfera masti. Najbolje je koristiti mrežice koje nežno filtriraju tkivo nakon liposukcije i odvajaju masnoću od krvnih delova bez snažnog centrifugiranja i oštećenja ćelija. Nakon transfera u prvih mesec dana najćešće propadne do 30% tkiva. To je jedan od razloga što za popunjavanje lica mora da se stavi nešto više materijala, pa otok od procedure može potrajati mesec dana. Popunjavanje lica mašću je adekvatno kod osoba koje su značajno izgubile masno tkivo na licu, vrlo često sportisti. Ćelije koje se nalaze na licu su posebno male i fine masne ćelije, za razliku od masnih ćelija na telu.Treba dobro proceniti ko je najbolji kandidat za transfer masti u lice da se ne bi desilo da se lice goji na najmanje dobijanje kilograma. Velika prednost popunjavanja lica mašću jeste što je ono prirodno, što traje 5 ili više godina a mana je što postoji duži oporavak i što je mnogo teže
suptilno oblikovati lice mašću nego drugim filerima.

Od masnog tkiva može se izdvojitiiI koncentrat sa faktorima rasta koji se koristi samo za regeneraciju kože ili kose, tzv Nanofat grafting.

Bolova nema na mestu gde se ubacuje masno tkivo, dok je osećaj poput upale mišića na mestu odakle se uzima. Nelagodnost traje nekoliko dana, kao i modrice. Ako se radi veća liposukcija kako bi se oblikovalo telo potrebno je nosisi steznik. Za manje regije oporavak je 7 dana.

Krajnji rezultat se vidi posle jednog do dva meseca, kada spadne otok.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije