Uklanjanje bradavica

Uklanjanje bradavica je neophodan tretman jer one spadaju u zarazna virusna oboljenja. Bradavice se lako šire kako na domaćina, tako i na ljude koji su sa njim u direktnom ili indirektnom kontaktu. Moguće je spontano nestajanje promena, ali to je nešto ređe i potpuno nepredvidljivo.

Bradavice virusnog porekla nastaju ubrzanim rastom ćelija pod uticajem HPV virusa i prepoznaju se po tvrđoj, hrapavoj i uzdignutoj površini u odnosu na zdravu kožu.

Od oko 150 HPV tipova virusa, desetak izaziva bradavice na koži. Iako smo često u kontaktu sa HPV virusima (rukovanjem, preko kontaminiranih površina), samo manji deo ljudi će razviti virusne bradavice. Najosetljivija su deca i osobe oslabljenog imunog sistema. Ipak, nema jasnog objašnjenja zašto su neke osobe sklonije bradavicama od drugih. Takođe, oštećena koža je pogodnija za širenje bradavica i povećava šansu od infekcije, pa je tada potrebno povećati higijenu i oprez.

Bradavice mogu da se jave bilo gde na koži a najčešće su na šakama i stopalima. U genitalnoj regiji ih nazivamo kondilomi, odnosno polne virusne bradavice.

Nove studije ukazuju da će oko polovine bradavica nestati spontano posle godinu dana, a dve trećine posle dve godine. Da li će doći do spontanog povlačenja ili do spontanog širenja, zavisno je od imuniteta zaražene osobe i niko ne može sa sigurnošću reći. Lako je prenošenje bradavica kako sa osobe na osobu tako i na druge delove tela već zaražene osobe. Zato se ne preporučuje čekanje da eventualno spontano nestanu, već je hitan tretman za njihovo uklanjanje poželjan. Najefikasnije i najlakše uklanjanje je radiotalasima. Ranica koja ostaje posle tretmana najčešće zaraste posle tri do četiri dana, ali nije neobično ni da period oporavka traje i duže, odnosno do četiri nedelje. Iskusan dermatolog će uvek upozoriti pacijenta na period oporavka i prognozu.

Kada su bradavice veoma velike površine, što se najčešće dešava na stopalima, i formiraju čitave ploče, koriste se druge procedure, najčešće tretman bleomicinom. U pitanju je citotastik kojim se „natopi“ bradavica i tokom mesec dana organizam sam odbacuje virus. Procedura je veoma pogodna kod dece i sportista, zato što nema rana i oporavka, već ostaje suva crna krasta koja tokom mesec dana otpada.

Cilj tretmana lečenja bradavica je njihovo fizičko uklanjanje i/ili pokretanje imunog sistema organizma da se izbori sa infekcijom.

Čak i uz adekvatan tretman, moguće je vraćanje bradavica, zbog čega će dermatolozi uz konsultacije sa pacijentom preporučuti adekvatnu terapiju ili njihovu kombinaciju uz obavezno praćenje.

Manje precizno je uklanjanje bradavica tečnim azotom. Potrebno je da se koža zaledi tako da se ispod bradavice formira modrica. Nedostatak tretmana je što zahteva više dolazaka.

Tretiranje bradavica CO2 laserom je vrlo slično radiotalasnom uklanjanju samo što se za isparavenje tkiva koristi laser a ne visokofrekventan struja.

Uklanjanje bradavica – Tretmani

Uklanjanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima vrši se u lokalnoj anesteziji kremom ili iglicom, zavisno od vrste i mesta gde se bradavica nalazi. Uspešnost ove metode je 80 do 90%, što znači da kod 10 do 20% pacijenata može nastati recidiv bradavice.
Nakon uklanjanja bradavica radiotalasima, na tretiranom mestu ostaje krasta.
Nakon otpadanja kraste vrlo retko može ostati ožiljak, beličasto izmenjena koža.

Uklanjanje bradavica CO2 laserom

Uklanjanje bradavica CO2 laserom ili drugim ablativnim laserom slično se sprovodi kao i radiotalasima. Laserom je manja preciznost u dubini uklanjanja promene jer je nekada nepredvidljivo do koje mere će tkivo isparavati pod dejstvom laserskog zraka.

Hirurško uklanjanje bradavica

Hirurško uklanjanje bradavica je moguće kada je bradavica veličine do 15mm. To nije metoda izbora jer se virus može pojaviti na ožiljnom tkivu.

ukljanjanje bradavica ubrizgavanjem bleomicina
Ukljanjanje bradavica ubrizgavanjem bleomicina

Uklanjanje bradavica ubrizgavanjem bleomicina

Ubrizgavanje bleomicina je metoda izbora za uporne bradavice koje zahvataju velike površine, posebno za bradavice na stopalima ili za bradavice oko noktiju. Ovom metodom se ne pravi rana kao kod radiotalasnog uklanjanja bradavica ili kod laserskog uklanjanja bradavica. Nakon završene terapije na tretiranom mestu ostaje crna krasta koja spontano nestaje tokom mesec dana. Po nestanku kraste nestaje i bradavica ili se značajno smanjuje. 

Ovo je procedura koja povećava lokalni imunitet i dovodi do odbacivanja virusa. Vrlo često se primenjuje na pacijentima koji su aktivni sportisti i ne mogu pauzirati sa aktivnostima. Broj tretmana je individualan.

Bradavice pre i posle intervencije uklanjanja
Bradavice pre i posle intervencije uklanjanja

Uklanjanje bradavica Pulsed dye laserom

Pulsed dye laser je vaskularni laser koji snažno zatvara krvne sudove. Sa zatvaranjem krvnih sudova na bradavici ona se suši i otpada. Uspešnost ove metode je 70%.

Uklanjanje bradavica tečnim azotom

Tečni azot zamrzava kožu. U 3 do 4 tretmana, pravilno sprovedena bradavica bi trebalo da otpadne. Krioterapija tečnim azotom bi trebalo da se sprovodi tako da se ispod bradavice napravi podliv tokom zamrzavanja kože. Ako se tretman sprovodi blaže od toga potreban je veliki broj tretmana.

Uklanjanje bradavica kiselinom

Nanošenje kiselina može uspešno ukloniti bradavicu. Sprovodi se kod kuće, najčešće 2 do 3 meseca.  Mogu se nanositi i profesionalne kiseline u ordinaciji, rezultati su slični kao sa tečnim azotom.

Svaka virusna bradavica se može vratiti bez obzira na metodu kojom se uklanja.

U našoj ordinaciji se koristi metoda radiotalasa, ubrizgavanje bleomicina gde je uspešnost 90% od jednog tretmana.
Nešto ređe koristimo pulsed dye laser ili kiselinu.

Uklanjanje bradavica prirodnim putem

Sirće, crni i beli luk, različite biljke poput maslačka se često navode kao prirodni lekovi za bradavice. Ipak, oni ne mogu efikasno ukloniti virusne bradavice.

Trebalo bi imati u vidu da se bradavice lako šire i odlaganje stručnog tretmana i njihovog uklanjanja kod dermatologa zbog pokušaja lečenja kod kuće može dovesti samo do pogoršanja infekcije ili širenja na druge ljude.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije