Epilacija bikini regije

Laserska epilacija je najbolji izbor uklanjanja dlačica na telu. U velikom procentu je potisnula depilaciju voskom, šećernom penom ili kremama.

Večito pitanje pacijenata koji dolaze na lasersku epilaciju vezano je za bezbednost korišćenja lasera na svim regijama tela. To se posebno odnosi na intimne regije: bikini, pubis, pazuh i bradavice dojki.

Da li je bezbedno raditi laser na bikini regiji

U potpunosti je bezbedno raditi lasersku epilaciju intimne regije. Laserski zrak plasira toplotnu energiju koja u korenu dlake razvija oko 70 stepeni. Toplota je ta koja uništava koren dlake. Laseri nemaju zračenje koje će na bilo koji način uticati na jajnike ili matericu. Dubina prodiranja laserskog zraka u kožu je do 1 cm a nekada i manje. To znači da laserski zrak može dospeti samo u kožu i podkožno tkivo.

Limfni nodusi koji se nalaze u preponama su strukture koje nemaju pigment, pa laserski zrak ne zadržava u žlezdanom tkivu niti ima uticaja na njega.

Šta podrazumeva laserska epilacija prepona

Epilacija prepona podrazumeva lasersku epilaciju predela oko pubisa kao i sam pubis. Brazilska epilacija ( brazilka ) je izraz za potpuno uklanjanje dlačica i sa velikih usana i perianalno. Neki ginekolozi smatraju da su dlacice na pubisu potrebne da bi velike i male usne vagine štitile od kontakta sa vešom ili alergenima. Pre laserske epilacije treba razmisliti o dubini koju pacijent želi da tretira i potrebi da ikada ponovo ima dlačice na velikim usnama. Laserska epilacije je trajna za regiju oko pubisa. Na pubisu imaju tenedenciju da se vrate nakon više godina ali u značajno manjoj meri nego što su prirodno bile prisutne.

Kada treba početi sa trajnim uklanjanjem dlačica

Sa 18 godina formiran je koren dlaka kao i njihov raspored i gustina. Smatra se da nakon osamnaeste godine laserska epilacija može dati dugotrajan ili trajan rezultat. Bezbedno je raditi je i pre napunjene osamnaeste godine ali se dlačice mogu uporno vraćati.

Period čupanja dlaka na ovoj regiji ne sme biti bliži od 6 nedelja da bi laser mogao da uhvati dlaku u fazi rasta kada je jedino moguće oštetiti je laserom.

Da li je laserska epilacija prepona bolna

Intimna regija ima veliki broj nervnih završetaka i značajno je bolnija nego druge regije koje se tretiraju laserom. Vrlo je neprijatan tretman. Osetljiviji pacijenti drže anestetik kremu. Tretman ponavljaju na 2 do 3 meseca. Potrebno je uraditi 5 do 6 tretmana u 95% pacijenata, 5% populacije ne reaguje dobro na laserski zrak.

Da li postoji oporavak nakon laserske epilacije prepona

Nakon tretmana u intimnoj regiji se crvenilo zadrŽava duže nego na ostalim delovima tela. Pubis je kod većine pacijentkinja tamnije prebojen nego okolna koza pa je moguće da se i crvenilo duže zadrži. Upravo pigmentacija jeste jedan od faktora zašto je epilacija u ovoj regiji neprijatna. Laserski zrak ima talasnu dozinu koja se koncentriše u pigmentu a samim tim ako je koža tamnija više će se osetiti topline i na koži. Moguće je osetiti manju neprijatnost tokom dana u smislu da koža bridi vrlo blago.

Prepone vrlo često imaju problem uraslih dlačica. Laserska epilacija je jedino trajno rešenje.

Kada laserska epilacija ne sme da se radi

Ako postoji manifestacia genitalnog herpesa u momentu kada se dođe na tretman , tretman treba odložiti.

Ako postoj gnojna infekcija ne sme se raditi do izlečenja.

Ako postoje upalni procesi neinfektivne prirode, urasla dlaka u preponi (hidradenitis suppurativa) ili folikulitis laserska epilacija je POŽELJNA. Dovodi do brzog smirivanja promena.

Prema našem dvedesetogodišnjem iskustvu u epilaciji mozemo reći da su laserska epilacija prepona i laserska epilacija pazuha tretmani koje bi svaka žena trebalo da uradi.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije