Epilacija laserom

Epilacija laserom je jedan od najčešćih laserskih tretmana koji se danas izvode u svetu. Laserskom epilacijom se efikasno, trajno i bezbedno uklanjanju dlačice sa bilo koje regije tela.
Laseri emituju svetlost određenih talasnih dužina, koja se absorbuje od strane folikula dlaka, nakon čega dolazi do njihove destrukcije.

Epilacija laserom se najčešće koristi za uklanjanje dlačica sa lica, brade, nausnica, nogu, ruku,pazuha i bikini zone. Laserski zrak selektivno pogađa melanin, tamni pigment u korenu dlake.
Svetlosna energija se transformiše u toplotu, koja zatim uništava koren dlake. Sa oštecenjem korena dlake usporava se i njen rast. Pri svakom tretmanu oštećenje dlake je sve veće, te dlačice koje se obnavljaju postaju tanje i svetlije.

Prosečno se, pri svakom tretmanu, trajno uništava oko 20% tretiranih dlaka. Okolne strukture u koži, laserski zrak ne prepoznaje, samo prolazi kroz njih, tako da nema oštećenja ostalog tkiva.

Laserska epilacija se može koristiti samo za dlake koje imaju pigmenta. Najbolji rezultati se postižu kod osoba svetlog tena kože, sa tamnim i debelim dlakama.

epilacija laserom
epilacija laserom

Koliko je tretmana potrebno uraditi ?

Broj tretmana laserske epilacije je individualan i zavisi od kvaliteta i boje dlake, boje kože, hormonskog statusa i tretirane regije. Dlake koje najbolje reaguju na lasersku svetlost su one koje se nalaze u anagenom stadijumu-fazi aktivnog rasta.
U normalnom stanju oko 85% dlaka je u fazi aktivnog rasta, a 15% u stadijumu mirovanja. Ostale dlake koje nisu bile u aktivnoj fazi rasta, laser uništava pri sledećem tretmanu. 
Zato je potrebno uraditi seriju od 4- 6 tretmana, da bi se svaka generacija dlake uništila.
Za određene regiju koje spadaju u hormonski zavisne zone, kao što je lice, potreban je veći broj tretmana. Kod osoba kod kojih postoji hormanski poremećaj, laserska epilacija je manje uspešna.

Kakva je priprema potrebna za lasersku epilaciju?

Pre laserskog tretmana, ne treba čupati dlačice sa tretirane regije najmanje 3-4 nedelje. Dozvoljeno je, za to vreme koristiti makazice ili brijač za uklanjanje dlaka, kao i kremu za depilaciju. Za pregled dlaka pre tretmana, dovoljno je da su dlake dužine jedan milimetar. Važno je da koža nije osunčana, već prirodne boje tena. Ukoliko je postojalo izlaganje suncu, potrebno je da prođe najmanje 2 meseca do laserskog tretmana.

Da li je epilacija laserom bolna?

Laserski zrak pogađa pigmentovani koren dlake i uništava ga, a ta destrukcija je praćena bolom. Ukoliko je pacijent preosetljiv, pre tretmana se može naneti anestetik u obliku kreme, nakon čega se senzacija bola umanjuje. Takođe se koristi hlađenje regije hladnim vazduhom, koji umanjuje bolnu osetljivost.
Epilaciju koju izvodimo Candela GentleLase, spada u najkomfornije lasere koji poseduje sistem hlađenja kože kriogenom pre emitovanja laserskog zraka.

Šta se dešava nakon laserskog tretmana ?

Nakon laserske epilacije koža tretirane regije može biti blago crvena, nekada sa otokom koji se povlači za 24h. Nakon epilacije savetuje se pranje kože blagim sapunom i vodom, bez korišćenja dezodoranasa, parfema i drugih krema, bez iritiranja kože tokom narednih 24h. Dve nedelje je neophodna stroga zaštita od sunca.
Dve nedelje nakon tretmana na mestima uništenih korenova, dlake polako ispadaju.

Kako se ponašati između dva tretmana?

Savetuje se, da se između dva laserska tretmana dlake ne čupaju iz korena, pincetom ili voskom već se mogu koristiti kreme za depilaciju, brijač i makazice. Nove dlakle nakon tretmana sporije rastu, a sledeći tretman se u zavisnosti od regije, može raditi za oko 4-6 nedelja za lice, a 8-10 nedelja za dlake na nogama.

Da li je laserska epilacija bezbedna?

Laserska epilacija spada u potpuno bezbedne tretmane, ako se izvodi odgovarajućim medicinskim laserima i ako je radi stručno lice. Laserski zrak se selektivno zadržava samo u pigmentovanom korenu dlake, bez ikakvih oštećenja okolnih struktura.
Važno je da se tretman izvodi na koži koja nije osunčana. Korišćenjem lasera sa sistemom za hlađenje, npr. Candela GentleLase, površina kože se ohladi što još dodatno smanjuje mogućnost oštećenja.

Koji su mogući neželjeni efekti epilacije?

Nakon laserske epilacije moguća je pojava crvenila i lakog otoka kože, koji se povlače za nekoliko sati do 2 dana.
Ako se epilacija radi na koži koja je osunčana postoji mogućnost pojave tamnih fleka, koje traju nekoliko meseci.
Promene se javljaju retko i potpuno su prolazne. Mali procenat pacijenata može imati neuobičajene reakcije nakon laserskih tretmana. Lasersku epilaciju moraju izvoditi lekari sa sertifikatom za rad i dovoljnim iskustvom.

Kakva je razlika epilacije medicinskim laserima i IPL aparatima?

IPL aparati nisu pravi laseri, već emituju svetlost širokog spektra, talasnih dužina od 500-1000 nm. Na taj način folikul dlake se ne tretira precizno do dubine na kojoj se on nalazi, nego veći deo energije absorbuju vaskularne strukture u koži.
Medicinski laseri imaju zrake tačno određene talasne dužine koji se emituju paralelno u određenom smeru, dok se zraci kod IPL aparata rasipaju u svim smerovima. IPL aparatima mogu upravljati svako, a medicinskim laserima samo osobe setrifikovane za rad na njima.
Tretmani IPL aparatima su manje bolni, ali i manje efikasni.

Kojim laserima se izvodi epilacija u našoj ordinaciji?

U našoj ordinaciji za lasersku epilaciju se koriste 2 medicinska lasera:
Candela GentleLase-Aleksandritni laser koji emituje svetlost talasne dužine 755nm, jedan od najtraženijih lasera zbog svoje efikasnosti, komfora i bezbednosti. Poseduje jedinstven sistem za hlađenje – Dynamic cooling device, DCD koji neposredno pre laserskog zraka ispaljuje snop kriogena koji štiti kožu od oštećenja.
MeDioStar NeXT Asclepion –Diodni laser koji emituje svetlost talasne dužine 800-950 nm. Diodni laser predstavlja zlatni standard za lasersku epilaciju i može se koristiti za sve tipove kože.

Radi komfornijeg laserskog tretmana koristimo dodatno hlađenje kože Zimer krio 6 aparatom.

Aleksandritni i diodni laser su medicinski laseri za epilaciju, koji imaju različit princip rada, pa njihovom kombinacijom postižemo efekat kompletne epilacije bez obzira na boju kože i za najupornije dlake.

Koža nakon epilacije ostaje glatka i nežna. Epilacija je trajno rešenje za osobe koje imaju problem sa urastanjem dlaka, čvorićima i gnojanicama, jer već nakon nekoliko tretmana dlake više ne urastaju, a koža dobija normalan izgled.

Epilacija laserom – Cena

Sve cene epilacije laserom možete pogledate na stranici – Cenovnik.

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije