Bolesti noktiju i nokatne ploče

Bolesti noktiju i izgled noktiju mogu da nas upozore da postoje problemi unutar našeg organizma a naši nokti su važni za zaštitu pristuju šaka i stopala.

Bolesti noktiju

bolesti noktiju
bolesti-noktiju

Bele tačkice na noktima

Bele tačke na noktima ili bela prebojenost nokatne ploče – Leukonihija uzrokovane su blagim traumama, odnosno povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Ipak, ukoliko primetite veliki broj belih tačaka na nokatnim pločama obratite se dermatologu. Uzroci mogu biti: anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije.

Urastao nokat

Urastao nokat predstavlja zabijanje nokta prilikom rasta u okolno tkivo. Uzroke treba tražiti u nepravilnom sečenju nokta, a izaziva ga tesna i neodgovarajuća obuća kao i povrede. Važno je na vreme posetiti dermatologa kako bi se prepisao adekvatan tretman i izbegla infekcija.

Gljivične infekcije nokta – Onihomikoza

Gljivične infekcije (Onichomicosis) su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama, daju zadebljalu nokatnu ploču, koja se lista i odvaja nokat od nokatnog ležišta. Gljivične infekcije daju mrku, žutu ili kreda belu boju nokta.

Žuti nokti

Žuto prebojeni nokti su česti kod poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, AIDS-a ili upotrebe tertaciklina.

Tamna boja noktiju

Smeđe do crno prebojeni nokti (Melanonihija), posledica su povećane količine pigmenta zbog čega se formira mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takođe, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista – Maligna melanonihija. U pitanju je jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma i veoma je značajno što pre posetiti dermatologa.

Crvena lunula

Crvena lunula, odnosno polukrug na spoju nokatne ploče i kože se javlja kod mnogih sistemskih oboljenja, ćelavosti na pečate, srčane insuficijencije ili trovanja ugljen monoksidom.

Hemoragije nokta

Reckaste hemoragije su mala kapilarna krvarenja u površnim slojevima nokatnog ležišta i mogu biti znak hipertenzije, srčanog ili plućnog oboljenja, hepatitisa ili trihinoze. Javljaju se i zbog traume nokta, ekcema ili psorijaze. Neophodno je da ih dermatolog pogleda kako bi se odbacio maligni melanom.

Bakterijske infekcije noktiju

Za razliku od gljivičnih, bakterijske infekcije noktiju su ređe. Najčešće su praćene crvenilom, bolom, pulsiranjem… Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

Brazde na noktima

Poprečna izbrazdanost kod žena je najčešće vezana za menstrualni ciklus. Kod odojčadi je prolazna. U svim drugim slučajevima je znak koji ukazuje na: pothranjenost, nedostatka cinka u ishrani, oštećenja nerava ili slabu cirkulaciju ekstremiteta.

Cepanje nokta

Cepanje nokta se javlja kod 30% zdravih osoba i češće je kod žena. Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.

Udubljenja nokta

Plitke tačke javljaju se u ekcemima, alopeciji areati, povredama kao i profesionalnoj izloženosti hemikalijama. Tačkaste lezije – udubljenja nokta, karakteristične su za psorijazu.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije