Moluske bradavice

Bradavice moluske ili Moluscum contagiosum je virusno, zarazno oboljenje, u vidu beličastih papula koje se češće javljaju kod dece i mladih. Mogu se pojaviti kod odraslih osoba, tada predstavljaju seksualno prenosivo oboljenje.

Moluske bradavice su izazvane virusom iz grupe Poxvirusa. Virus se može preneti direktnim kontaktom ili putem vode iz bazena. Bradavice se pojavljuju 2 nedelje do 6 meseci posle kontakta sa virusom, a mogu zahvatiti bilo koji deo tela. Kod odraslih su najčešće lokalizovane u predelu pubisa i genitalijama, a prenose se polnim putem.

Sklonost ka nastanku ovih bradavica imaju osobe sa atopijskim dermatitisom i padom imuniteta.

Klinička slika – Moluska bradavica

Moluske bradavice se karakterišu pojavom glatkih papula veličine 2 do 5mm boje normalne kože, beličaste ili ružičaste. Karakteristično je postojanje centralnog udubljenja. Mogu biti veoma brojne i najčešće se kod dece nalaze na licu, trupu, ekstremitetima, a kod odraslih na genitalijama ili butinama.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, ređe je za postavljanje dijagnoze potrebna biopsija promena.

moluska bradavica
moluska bradavica

Tok i prognoza oboljenja

Ovo je virusno oboljenje koje se prenosi kontaktom, ima tendenciju širenja. Takođe je moguće spontano povlačenje promena. Ukoliko se promene ubrzano šire, neophodno je lečenje.

Lečenje bradavica

Za uklanjanje bradavica mogu se koristiti radiotalasi, oštra kireta ili tečni azot. Lokalno u vidu krema mogu se koristiti keratolitici, retinoidi ili imiquimod koji deluju dosta iritabilno na kožu.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije