Rozacea

Rozacea ili crvenilo na licu je oboljenje lojnih ili sebacealnih žlezda koje zahvata kožu lica odraslih osoba, češće ženskog pola. Može se pojaviti kod svih tipova kože, ali se češće javlja kod osoba svetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlezda.
S obzirom da ovo oboljenje može trajati godinama, nekada i doživotno, može se nazvati i stanjem kože lica.

Kako se manifestuje Rozacea?

Promenama su simetrično zahvaćeni obrazi, nos, brada i srednji deo čela. Epizode crvenila kože lica (zažarenost) se često javljaju više godina pre pojave pune kliničke slike rozacee, najizraženije pri prelasku iz toplog u hladan prostor, prilikom konzumiranja alkohola ili veoma začinjene hrane, kao i pri izloženosti fizičkom naporu i suncu.

Oboleli se često žale na osećej pečenja i žarenja, posebno nakon nanošenja posebnih kozmetskih preparata. Vremenom se pojavljuju i prošireni kapilari, sitan osip i gnojanice. Ukoliko se adekvatno ne leči, nastaju trajno prošireni kapilari, a kod muškaraca može doći i do uvećanja lojnih žlezda i zadebljanja potkožnog tkiva posebno u regiji nosa. 

Uzrok oboljenja nije poznat, ali se pretpostavlja da rozaceu aktiviraju faktori kao što su sunčevo zračenje, alkohol, začinjena hrana, kofein, toplota, stres, hormonalne promene, kao i bakterija u želucu- Helicobacter pylori.

rozacea na obrazu

Kako trerirati kožu?

Kožu treba prati blagim sredstvima koja ne isušuju i koja su prilagođena osetljivoj koži, kao što su sapuni bez sapuna.
Vruća voda pojačava crvenilo, tako da treba da bude hladna ili mlaka. Takođe, šminka treba da bude bez mirisa, sa zaštitnim faktorom.

Uticaj različitih faktora na crvenilo kože

Namirnice koje su okidač pojave i pogoršanja crvenila su različite kod različitih osoba. Kod nekih topli napici pogoršavaju izgled lica, a kod nekih pacijenata je to alkohol, posebno crno vino, kafa, kao i neki začini.
Nije dokazano da dodavanje minerala i vitamina u ishranu ima značajnog efekta na ovo stanje. 
Za dejstvo cinka napravljeno je najviše studija, ali su rezultati različiti. 
Dok je u pojedinim studijama pronađeno značajno poboljšanje, u drugim efekat nije značajan.

Kao i na mnoga polja našeg tela, stres može uticati i na kožu lica, pa i kao okidač za rozaceu
Fizička aktivnost u velikoj meri oslobađa od stresa, ali osobe koje se leče od rozacee za vežbu treba da biraju prostorije sa adekvatnom temperaturom i koje su dobro provetrene.
Takođe, da bi izbegli pregrevanje, preporučuju se vežbe u kraćim intervalima.

Tipovi rozacee

Prvi tip je eritematotelangiektatična. Karakteriše se naletima crvenila, trajnom crvenilom, popucalim kapilarima.

Drugi tip je papulopustularna. Karakteriše se prethodnim simptomima uz pojavu nedefinisanih bubuljica sa ili bez gnojnog sadržaja.

Treći tip je rinofima, karakteristicna je za muskarce. UZ prethodno nabrojane tegobe pojavljuje se I uvecanje lojnih zlezda zbog cega koza lica dobija karfiolastu povrsinu uz znacajno uvecanje nosa

Četvrti tip je okularna rosacea,. Karakteristično zahvata oči. Klinički podseća na konjuktivitis. Može sadržati sve prethodno navedene karakteristike uz zahvatanje očiju. Može biti lokalizovana samo na očima.

Lečenje rozacee

Rozacea se može vrlo uspešno držati pod kontrolom, iako se teško leči. Lečenje ovog oboljenja mora biti individualno, kada je moguće dovesti kožu lica u stanje neprimetnog crvenila.
Potrebno je u okviru opštih mera izbegavati faktore koji dovode do širenja kapilara i pogoršavaju crvenilo.

Terapija može biti lokalna, preparatima koji sadrže azelaičnu kiselinu, tretinoin, metronidazol ili ihtiol. Takođe je često potrebno uvesti i peroralnu terapiju, antibioticima ili izotretinoinom
U našoj ordinaciji se za lečenje crvenila na licu sa velikim uspehom kombinuju posebne kreme i tretmani najsavremenijim ProYellow laserom i Candela VBeam laserom.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije