Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je hronično zapaljensko oboljenje kože seboroičnih regija – kosmati deo glave, brada, obrve, koža nosnih nabora, leđa. Muškarci pate značajno češće nego žene, a primećeno je i značajno pogoršanje kada je organizam iscrpljen, pa može biti i parametar raspoloženja i stresa. Takođe, do pogoršanja dolazi u jesenjim mesecima.

Uzrok nastanka 

Etiologija ovog oboljenja nije potpuno razjašnjena. Smatra se da je značajan genetski faktor, jer se oboljenje češće javlja u okviru porodica. Takođe, značajnu ulogu ima i gljivica Pityrisporum ovale koja se i inače nalazi na koži. 
Uloga sebacealne sekrecije je značajna, mada hiperseboreja nije obavezan nalaz.

Klinička slika

Crvenilo i perutanje su osnovni simptomi seboroičnog dermatitisa, koji su retko praćeni svrabom.
Zahvaćena je poglavina, predeo obrva, čelo, nazolabijalne brazde, ušne školjke.U predelu grudne kosti i između lopatica se može javiti i u obliku bubuljica. Takođe se može javiti i u predelu pregiba, kada je površina kože crvena i sjajna.
Najčešće se pojavljuje kod muškaraca u 3. i 4. deceniji života. Sem tada, može se pojaviti i kod dece u prva tri meseca života.

seboroicni dermatitis na čelu
seboroicni dermatitis na čelu

Lečenje

Treba imati na umu da je seboroični dermatitis stanje, pa često nije moguće potpuno izlečenje, ali ga je moguće uspešno držati pod kontrolom. 
U lečenju se koriste antimikotici i antiinflamatorni preparati, kao i imunomodulatori, ređe kortikosteroidi. Po potrebi, terapiju je moguće ponavljati. Takođe, u fazama mirovanja oboljenja, poželjno je koristiti medicinsku kozmetiku koja je namenjena koži sklonoj seboroičnom dermatitisu. 
Seboroični dermatitis je stanje kože kojem prija dozirano izlaganje suncu, koje ga može uvesti u regresiju.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije