Urtikarija (Koprivnjača)

Koprivnjača ili urtikarija je često alergijsko stanje na koži, koje se karakteriše pojavom prolaznih crvenih pečata, praćenih svrabom. Crveni pečati na koži – urtike mogu biti ravne ili izdignute, različitih veličina i oblika, čijim stapanjem mogu nastati neobični oblici. Pojedinačne urtike traju nekoliko časova, spontano se povlače, a nove izbijaju u naletima. Jače oticanje tkiva se javlja na prelazima kože u sluznicu (očni kapci, usne, genitourinarni predeo),  praćen je više bolom nego svrabom, može biti uzrok disajnih tegoba.

Koji su uzroci pojave koprivnjače?

Koprivnjača nastaje kada alergen unet u organizam, izaziva alergijsku reakciju na krvnim sudovima, njihovo širenje, izlazak tečnosti i nastanak urtika koje svrbe. Najčešći izazivači urtikarija jesu lekovi, bakterijske infekcije organizma, određene namirnice, polen, paraziti i otrovi insekata.

Urtikarija kod dece je često izazvana namirnicama i to onim alergogenim: lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada, med, žumance i jagodičasto voće. Namirnice treba uvoditi u ishranu male dece postepeno, sa razmacima od po 7 dana, da bi se primetilo alergijsko reagovanje na određenu namirnicu. Ukoliko namirnice izazivaju disajne tegobe, ne savetuje se njihovo ponovno uzimanje. Kod dece, čest uzrok koprivnjača mogu biti crevne parazitoze.

Kod odraslih najčešći uzročnici urtikarija su antibiotici, lekovi iz grupe nesteroidnih antireumatika, aspirin, azo-boje i benzoati pa ih treba izbegavati. U skoro 70% ispitivanih urtikarija uzročni faktori nisu nađeni.

urtikarija slike alergija na kozi
urtukarija
urtukarija slike alergija na kozi
urtukarija

Koliko dugo traje koprivnjača?

Urtikarija je alergijski poremećaj koji može trajati nekoliko dana ili nedelja. Uklanjanjem uzročnog alergena, promene prestaju da se javljaju. Ukoliko se koprivnjača ne povlači duže od 6 nedelja potrebna su detaljnija ispitivanja. Tada govorimo o hroničnoj urtikariji koja se može javiti u okviru vaskulitisa ili sistemskih autoimunih oboljenja.

Koprivnjača lečenje?

Za lečenje koprivnjače se koriste antihistaminici, uz izbegavanje prepoznatih uzročnih faktora. Bakteriološka ispitivanja, analiza krvne slike i druga ispitivanja sprovode se tek posle 6 nedelja trajanja koprivnjače. Prilikom sumnje na određeni alergen, mogu se ispitivati specifična IgE antitela na određeni alegen. Kod osoba koje pored koprivnjače imaju i digestivne tegobe, savetuje se ispitivanje infekcije na Helicobacter pilori. Za lečenje se koriste sedirajući i nesedirajući antihistaminici, koji se ne uzimaju u vreme dok se rade alergološka ispitivanja.

urtikarija na nogama slike alergija na kozi
urtikarija na nogama

Posebni oblici koprivnjače

Dermografizam

Dermografska urtikarija je najčešća fizička urtikarija. Urtike na koži nastaju posle pritiskanja kože, povlačenjem oštrog predmeta ili češanjem, sa stvaranjem urtika, crvenila, svraba koji se povlače za 15 do 30 min. Ovaj oblik urtikarije imaju osobe sa atopijom, a nije neophodno sprovoditi lečenje.

Urtikarija izazvana hladnoćom

Posle neposrednog kontakta kože i sluznica sa hladnim pićima, hladnim vazduhom ili hladnim vetrom, nastaju urtike i crvenilo, uz umereni svrab. Savetuje se izbegavanje izlaganja hladnoći, a naročito je zabranjeno skakanje u hladnu vodu, zbog opasnosti od razvoja generalizovane urtikarije.

Solarna urtikarija

Urtikarija se javlja nekoliko minuta posle izlaganja prvom prolećnom suncu. Urtike se povlače za 1h, a crvenilo može zaostati i do 3h. Na licu i šakama promene se ne javljaju.

Kontaktna urtikarija

Kontaktna koprivnjača nastaje posle kontakta kože sa alergenima, koji dovode do pojave crvenila i urtika. Često su alergeni namirnice, biljke, lekovi ili aditivi u kozmetici. Kontaktna urtikarija je češće prisutna kod pekara, frizera, domaćica, kuvara.

Holinergička urtikarija

Holinergička urtikarija nastaje nakon povišenja telesne temperature, koja je izazvana fizičkim naporom, emocionalnim stresom ili unošenjem tople, začinjene hrane i alkohola. Javljaju se na koži sitne, blede papule, okružene crvenim pojasom, praćene svrabom. Najčešće se javljaju na trupu, rukama, butinama i traju 30 do 60 minuta. Savetuje se izbegavanje zagrevanja, preterane fizičke aktivnosti i napetosti, a tada lečenje nije neophodno.

Pigmentna urtikarija

Pigmentna koprivnjača nastaje u okviru oboljenja mastocitoze. Karakteristična je pojava urtika, koje se javljaju nakon češanja mrkih i crvenih fleka na koži.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije