Botoks za podmlađivanje vrata

Kada se pojave prvi znaci starenja, pacijenti se često sasvim fokusiraju na lice, čime se previđaju brojne promene na vratu, a jedan od preporučenih tretmana za podmlađivanje vrata je – botoks.

Promene na vratu se mogu uočiti kao opuštena koža ispod vilice kao i pliće ili dublje bore. Dok starimo, naša koža vremenom postaje opuštenija, a fine bore postaju sve dublje. To je posebno izraženo na vratu. Većina bora koje se uočavaju na licu i vratu su takozvane dinamične bore, nastale ponovljenim kontrakcijama ogređene grupe mišića. Na vratu, mišići takođe povlače kožu na dole, što dovodi do opuštenosti i istaknutih bora i vertikalnih linija koje nastaju uz prirodan proces starenja i vremenom postaju sve uočljivije. Takođe, zbog gubitka volumena kože ona postaje sve opuštenija čime se bore i linije dodatno ističu.

“I pacijenti i doktori često zapostavljaju vrat, kada je pomlađivanje u ptanju”, kaže naša doktorka Svetlana Đurišić.

Upravo zbog toga, botoks, koji utiče na rad mišića, jeste adekvatan tretman za dinamične bore, kako lica tako i vrata. Za pacijente koji žele da podmlade područje vrata, botoks će obrisati finije linije i bore, ali takođe podići i zategnuti kožu.

Posle ubrizgavanja, botoks zaustavlja prenošenje nekih neuronskih signala i tako opušta hiperaktivnost mišića.

Dejstvo počinje posle jednog dana, a konačan rezultat je vidljiv posle 10 dana. Dejstvo traje do 6 meseci posle čega je moguća ponovna aplikacija.

„Ono što botoks može da uradi jeste da te pripoje mišića na vratu za nijansu olabavi. Kada gutamo ili pomeramo glavu, smežuravanje kože će se sa botoksom popraviti za oko 60%. Naravno, on nije jedini koga treba koristiti u podmlađivanju vrata, ali je jako važan.“

Nova istraživanja ukazuju da je botoks i stimulator kolagena, što znači da će posle tretmana površina tretirane kože biti boljeg kvaliteta.

„Botoks je potpuno bezbedan kada se pravilno ubrizgava u vrat i ne može da dovede sa problema s gutanjem. Naravno ukoliko se, na mestima gde se ubrizgava, pretera sa dozom ili dubinom onda može napraviti problem i u podizanju glave i u gutanju. Zato je veoma važno da botoks aplicira iskusan lekar“, kaže doktorka Đurišić.

Tretman botoksom se može ponavljati godinama, bez bojazni da će tokom vremena deformisati lice ili vas učiniti ovisnim od ove procedure.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije