Uvećanje i korekcija usana

Uvećanje i korekcija usana je jedna od najčešćih estetskih procedura decenijama unazad. Kontradiktorno, to je i jedna od najtežih odluka pacijenata kojima je prirodan izgled imperativ.

Usne su najsenzualniji deo naše pojave, njihova korekcija značajno povećava atraktivnost kako muškaraca tako i žena. Pune ili jedre usne znak su mladolikosti i svežine, poželjnosti. Ipak, nekada je teško napraviti balans između želje pacijenata za uvećanjem usana, anatomske mogućnosti za korekcijom kao i sasvim prirodnog izgleda. Zato postoji nekoliko tehnika koje se mogu koristiti za adekvatnu korekciju.

Anatomija usana

Korekcija usana - anatomija

Iako uvećanje i korekcija usana deluje vrlo jednostavno, za tu intervenciju potrebno je izuzetno znanje anatomije kao i adekvatna obučenost. Usne imaju različite vrste sluzokože, mišić, masno tkivo, okolnu kožu.

Sa godinama se gubi masno tkivo usne, mišić se tanji a usne postepeno dobijaju usahao izgled, uvlače se prema zubima i gube jedrinu. Posledica ovog procesa su vertikalne bore koje presecaju usnu, kao i pad ugla usne.

Moguća je korekcija usana samo takva da se usnama vrati jedrina a da usne zadrže identičan oblik kao i prirodne usne.

Na granici mišića i sluzokože prostiru se grane facijalne arterije koje nakon usana krvlju snabdevaju nos i oko a svojim malim granama zadiru i u sam mušić usne. Njihova bezbednost se mora poštovati. Zapušenje ili pritisak na grane arterije usana može dovesti do propadanja tkiva usana kao i do propadanja tkiva nosa i dela lica.

Uvećanje i korekcija usana – Tehnike

Tehnike uvećanja usana razlikuju se u zavisnosti od dubine postavljanja materijala kao i gustine materijala koji se koristi.

  1. Ruske usne – Russian lips je tehnika koja se zasniva na izdizanju središnjeg dela usana kako bi se dobile usne koje podsećaju na usne ruskih lutaka. Vrlo tanak hijaluron, male gustine postavlja se tehnikom od ivice usana prema spoju sluzokože u linijama. Volumen se dodaje većinom u središnji deo usana, imitirajući srce. Na ovaj način naglašavaju se ivice usana a cele usne postaju otvorenije.
  2. Mona Lisa je tehnika uvećanja usana dodavanjem materijala paralelno sa ivicom usne, retrogradnom tehnikom a isključivo u lateralnoj trećini usne. Ovim se lako izdižu krajnji delovi usana i često se koristi kod žena u zrelim godinama za podizanje uglova usana.
  3. Francuska tehnika predstavlja dodavanje materijala u malim bolusima ne dodirujući ivicu usne. Usne dobijaju na volumenu a oblik usne ostaje kakav je bio. Senzualnost usana se pojačava.
  4. Holivudska tehnika potencira ivicu usne kao i naglašen volumen. Usne dobijaju oblik usana u poljupcu.
  5. Linearna injekciona tehnika može se izvoditi kanilom ili iglom i podrazumeva postavljanje materijala duž ivice i ispod nje. Time se naglašava ivica a smanjuje volumen. Retko se koristi kao samostalna tehnika jer može dati patkast izgled usana.
Uvecanje i korekcija usana
Uvecanje-i-korekcija-usana

Iskusan lekar će kombinovati sve navedene tehnike kako bi svakom pacijentu napravio korekciju kakva odgovara baš njegovoj anatomiji.

Podmlađivanje usana

Podmlađivanje usana podrazumeva kombinaciju više tehnika aplikacije hijalurona u predeo usne kao i njenu okolinu. Izdizanje ivice usana i središnjeg dela usana, vraćanje volumena sa očuvanjem oblika usana i popunjavanje kože iznad usana su neophodni. Da bi predeo usana zadržao svoj izgled kombinuju se laserski tretmani (frakcionisanim CO2 laserom) koji mogu da ispeglaju deo bora i da koži vrate čvrstinu. Lip flip je procedura ubrizgavanja male količine botoxa u mišić usne. Relaksacija misića otvara usne i čini ih senzualnijim bez promene veličine usne.

Komplikacije uvećanja usana

Komplikacije uvećanja usana razlikuju se u odnosu na materijal koji se u ove svrhe koristi.

Ranijih godina su bili popularni trajni materijali, tečni silikon i metakril. Oni su tokom godina pravili komplikacije kod gotovo svih pacijenata koji su ga koristili. Najblaža komplikacija je neprestano formiranje kapsule oko stranog materijala, što kod svih pacijenata dovodi do pojave grudvica, visećih delova usana i pačijeg izgleda. Potpuno odbacivanje materijala daje deformišući otok a kako trajni materijali ne mogu da se tope neophodna je hirurška intervencija da bi se korigovao izgled usana. Upotreba tečnog silikona, tzv Biopolimera, zabranjena je u svim zemljama Evropske unije.

Hijaluronski fileri su najbezbedniji materijali kojim se mogu uvećavati i korigovati usne.

Od kratkotrajnih posledica uobičajene su modrice, otok 7 do 14 dana, provociranje herpesne infekcije, pojava kuglica.

Ozbiljnije komplikacije podrazumevaju:

  1. Alergijsku reakciju na komponente hijalurona
  2. Pojavu infekcije
  3. Začepljenje krvnog suda

Svaku od navedenih reakcija moguće je rešiti u vrlo kratkom vremenskom periodu ubrizgavanjem hijaluronidaze, enzima koji rastvara hijaluron u nekoliko sekundi. Neophodno je blagovremeno shvatiti da je komplikacija nastala.

Uvećanje usana je vrlo popularno i deluje sasvim jednostavno, ali promena oblika usana može značajno da izmeni izgled pacijenata. Ako se pacijentu ne dopada kako su mu usne urađene problem može vrlo lako i brzo rešiti topljenjem hijalurona.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije