Neuobičajena upotreba lasera za epilaciju

Laserska epilacija je jedna od najčešće sprovođenih estetskih procedura više od 25 godina unazad. Popularnost je stekla minimalnom invazivnošću, dugoročnim rezultatima uz minimalne komplikacije.

Iako su razvijeni za epilaciju, ova vrsta lasera postala je jedan od osnovnih alatki dermatologa u rešavanju širokog spektra vrlo teških oboljenja kože i dlaka.

Laseri za epilaciju rade na principu selektivne termolize, sa pigmentom kao ciljnom grupom. Koren dlake biva razoren apsorpcijom laserskog zraka u melaninu. Može se koristiti Rubi, Aleksandrit, Diodni, Neodimium laser ili IPL sistem.

Kožna oboljenja usko vezana za upalne procese u korenu dlake takođe se mogu tretirati laserskom epilacijom.
Korišćenje lasera za epilaciju kod dece koja imaju urođen problem sa korenom dlake pokazao se kao potpuno siguran uz minimalan oporavak.

Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus je bolno geneteski predisponirano oboljenje zaostalog kanala dlake u regiji početnog dela debelog mesa prema kičmenom kanalu. Osnovni način lečenja jeste hirurški, ali je mogućnost ponovne pojave pilonidalnog sinusa čak 15%.
Tokom godina dokazano je da laserska epilacija zahvaćene regije značano smanjuje mogućnost ponovne komplikacije pilonidalnog sinusa. U jednoj studiji sa petogodišnjim praćenjem nije bilo ponovne pojave pilonidalnog sinusa nakon 3 tretmana diodnim laserom za epilaciju.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa je oboljenje sebacealnih žlezda uz koren dlake praćen velikim gnojnim kolekcijama u intimnim regijama. Naziva se i inverzne akne jer se javlja u pazuhu, preponama, sedalnom predelu i dojkama. Pored hirurških intervencija, terapije antibioticima i tretinoinom nekada je vrlo teško lečiti ovo bolno oboljenje.
Značajno poboljšanje hidradenitisa primećeno je nakon laserske epilacije. Dva meseca nakon dva tretmana laserske epilacije smanjuje upalu i ožiljno tkivo za čak 32%. Sa 4 tretmana laserom za epilaciju praćenim CO2 laserom ulazi se u remisiju praćenu tokom trogodišnje studije.

Disecting cellulitis

Disecting celulitis je hronično gnojno oboljenje poglavine, vrlo komplikovano za lečenje. Gnojna kolekcija i kada se hirurški očisti ponovo se napravi. Ranije je korišćena zračna terapija, ali je zbog dugoročnih komplikacija izbačena iz terapije.
Laseri za epilaciju uspešno saniraju gnojne kolekcije bez ikakvih komplikacija, čak je primećen porast dlake godinu dana nakon sprovedenih tretmana.

Folliculitis

Folikulitis ili urasle dlake u potpunosti se mogu rešiti laserskom epilacijom. Već prvi tretman laserom značano menja količinu uraslih dlaka na zahvaćenoj regiji. Sa tri tretmana kod 90% pacijenata nestaju urasle dlake, trajno.

Folliculitis decalvans

Folikutilis koji zahvata poglavinu formirajući papule i gnojanice praćene ožiljnim tkivom.
Koristeći male energije na laseru ne oštećuje se koren dlake, a oboljenje se brzo uvodi u remisiju.

Acne keloidalis nuche

Akne koje na vratu izazivaju ožiljke, vrlo se uspešno leče laserskom epilacijom.

Keratosis pilaris

Pilarna keratoza je genetski predisponirano oboljenje koje se karakteriše čepićima keratina i crvenilom na butinama, nadlakticama, licu. Otporno je na terapiju. Sa tri tretmana diodnim laserom tekstura kože se značajno popravlja.

Značajna je upotreba ovih lasera u hirurgiji izmene pola, kao i spada uretre.

Dugogodišnja upotreba ovih lasera, omogućila nam je uvid u mnogobrojne benefite ove terapije uz gotovo nikakva neželjena dejstva, ako se laseri adekvatno upotrebljavaju.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top