Proširene pore

Proširene pore su mali otvori na koži lica kroz koje izlazi sebum ili znoj. Mogu biti genetski predisponirane i zavisne su od masnoće kože.

Šta može uzrokovati povećanje pora?

Povećanje pora može biti uzrokovano:

– Pojavom akni, tokom kojih se stvara veća količina mitisera i minijaturnih ožiljaka
– Promenom hormonskog statusa, a time i povećanom proizvodnjom sebuma
– Hroničnim oštećenjem kože od sunca, čime dolazi do gubitka elastina i kolagena. Koža dobija grublji izgled, a pore postaju               značajno vidljivije
– Nanošenjem neadekvatne kozmetike na lice, posebno masnih preparata. To dovodi do proširenja lojnih otvora na licu i do                 nakupljanja mrtvih ćelija
– Starenje je bitan faktor. Gubitkom elastina kože gubi se tonus kože oko pora, pa se one proširuju.

Šta možemo da uradimo i sprečimo proširene pore?

Neophodno je redovno čišćenje lica neagresivnim sredstvima. Svakodnevno uklanjanje šminke, kao i prašine sa lica omogućava koži da ima izbalansiranu masnoću i hidrataciju. 

Preagresivni preparati isprva mogu smanjiti masnoću i za nijansu poboljšati izgled proširenih pora, ali dugotrajnom primenom mogu pogoršati stanje kože. Ako je koža presušena braniće se povećanom proizvodnjom masnoće.

Kod osoba koje imaju masnije lice, preparati sa voćnim kiselinama ili retinolom mogu značajno poboljšati izgled.
Mehanički piling uklanja mrtve ćelije sa površine kože i može biti produktivno, ali ne češće od jednom nedeljno.

Koji tretmani mogu smanjiti proširene pore?

Tretmani kojima se mogu smanjiti proširene pore su:
Hemijski piling
Frakcioni CO2 laser
Dermapen i PRP

Hemijski pilinzi su vrlo blagotvorni za kožu ako se pravilno izvode i adekvatno odaberu. Kiseline manje ili više eksfoliraju kožu, ali njihova uloga je prevashodno da izbalansiraju masnoću kože, kao i da stimulišu stvaranje kolagena i elastina, odnosno povećavaju tonus kože.

Ako se dermatolog odluči za voćne kiseline ili za betakiseline, potrebno je tri do pet pilinga da bi se ostvarila značajna i dugotrajnija razlika.

Trihlorsirćetna kiselina u procentu između 25% i 35% će smanjiti pore u dva tretmana, ali je potreban i oporavak od punih 7 dana.

Ako se pore tretiraju kiselinama, neophodno je tretmane ponavljati na godišnjem nivou.

Frakcioni CO2 laser može poboljšati izgled kože za 30% pri jednom tretmanu. Za ovakav rezultat potrebna je adekvatna energija na laseru, kao i da prođe tri meseca od tretmana. Nakon tri meseca od tretmana, sinteza kolagena i elastina je maksimalna. Poželjno je raditi jedan tretman godišnje, a kod nekih pacijenata jedan tretman u dve godine.

Dermapen i PRP često se kombinuju u ovom tretmanu, mada se mogu koristiti i kao odvojene procedure. Dermapen minijaturnim ubodima stimuliše samoobnavljanje kože, kao i stimulaciju kolagena. Tretman sopstvenom plazmom takođe koristi ubode, a trombociti omogućavaju bržu reparaciju i veću količinu faktora rasta. Potrebno je uraditi bar tri tretmana godišnje.

Proširene pore nisu znak bolesti kože već predstavljaju isključivo estetski problem.
Na njima je neophodno kontinuirano raditi kako bi se postignut rezultat održavao.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije