PRP tretman kose

prp kose

Ništa se tako uspešno ne koristi u medicini, za regeneraciju i isceljenje tkiva, kao krvna plazma, obogaćena trombocitima.  Ovakva krvna plazma u sebi sadrži mnogobrojne faktore rasta i bioaktivne proteine, koji  pomažu da se kosa regeneriše i obnovi. Zbog toga je PRP tretman od izuzetnog značaja u borbi protiv gubitka kose.

Posle mnogobrojnih studija o efikasnosti metode krvne plazme u stimulaciji korena dlake, dokazano je da je ovo jedan od retkih tretmana koji ima uspeha u vraćanju izgubljene dlake. Posebno je uspešan kod osoba koje imaju genetski uslovljene androgene alopecije, a onda i  autoimune alopecije areate ili neke od ožiljnih alopecija. U ovim slučajevima, gubitak i opadanje kose predstavlja i veliki terapijski problem.

Posle PRP tretmana, dlaka koja je tanka i minijaturizovana, dobija na debljini, a kod osoba koje su imale proređenu kosu, ona postaje vidno gušća.  Uticaj  faktora rasta i citokina, koji se oslobađaju tokom PRP terapije vidan je 2 meseca nakon prvog tretmana. Oni podstiču postojeće folikule dlake na rast, pomažu stvaranju novih krvnih sudova i regeneraciji tkiva poglavine.

Do sada nisu primećene neželjene reakcije. I ono što je bitno, jeste da može da se kombinuje sa svim drugim terapijama kod lečenja alopecija.

Kako se dobija PRP?

Plazma bogata trombocitima dobija se iz krvi samog pacijenta. Kada se izvadi mala količina krvi, ubacuje se u centrifugu, da bi se razdvajanjem dobila plazma bogata trombocitima, koja ima moć da oslobodi faktore rasta i citokine.

Krvna plazma se posle razdvajanja ubrizgava mnogobrojnim, malim ubodima, minijaturnim iglama u kožu poglavine. Bola i neprijatnosti skoro i da nema, jer je osoba pre samog tretmana dobila lokalnu anesteziju. Neželjenih reakcija nema, a blago crvenilo povlači se tokom 24 sata od intervencije.

PRP metoda kod ožiljnih alopecija

Planopilarni lihen, Folikulitisi i Diskoidni lupus –  oboljenja su uzrokovana različitim zapaljenskim reakcijama na poglavini. Upale uništavaju folikule dlaka, a krajnji ishod jeste gubitak kose u delovima koji su zahvaćeni ovom bolešću. PRP metoda, u ovakvim situacijama, može da stimuliše na ponovni rast vlasi, samo ako nisu uništene matične ćelije u folikulu dlake i lojnim žlezdama. Osim što se rešava, ovaj estetski problem, PRP metoda prilično uspešno kontroliše zapaljenje i progresiju same bolesti.

Da bi se upotrebila PRP metoda, pre toga se moraju iscrpeti klasične terapije, kao što su kortikosteroidna i antibiotska. Kada se radi PRP, potrebno je obaviti tri do četiri tretmana, u razmacima od jednog do dva meseca.

Ukoliko su ožiljnom alopecijom uništene sve matične ćelije koje mogu dati novu dlaku, gubitak kose je trajan, a PRP terapija neće dati rezultate.

PRP metode – alopecia areata

Terapija krvnom plazmom može se raditi i kod onih pacijenata, koji su nekoliko puta imali polja bez kose, a terapija kortikosteroidima i minoxidilom, nije dala zadovoljavajuće rezultate. Kod ovih pacijenata, da bi rezultat bio vidljiv, potrebno je uraditi 3 do 4 tretmana, u intervalima od 1 do 2 meseca. Posle ove terapije dolazi do značajnog porasta dlake na pečatima bez kose.

Mnogo ređa pojava novih alopetičnih polja dobija se primenom PRP tretmana, s obzirom da je sam tok alopecije areata potpuno nepredvidiv. Najslabiji rezultati vide se kod univerzalne alopecije – totalni gubitak svih dlaka na telu.

PRP tretman može da se koristi i na obrvama, ako je i ovaj deo tela zahvaćen oboljenjem.

Upotreba krvne plazme kod žena sa androgenom alopecijom

Kod androgene alopecije kod žena, tretman PRP metodom daje dobre rezultate u više od 80 odsto slučajeva. PRP metod primenjuje se kod difuznog proređenja dlake temene regije. Ono što je ohrabrujuće jeste da pomaže u svim stadijumima bolesti.

Posle apliciranja krvne plazme, dlaka postaje deblja, vidno se smanjuje razređenost kose, prestaje opadanje i zaustavlja se minijaturizacija.

Da bi ova metoda imala nekog efekta, potrebno je uraditi 2 do 3 tretmana, u intervalima od po 4 meseca. Čitav postupak treba ponoviti za godinu dana, jer toliko traje njen efekat.

PRP terapija uspešna kod muškaraca sa androgenom alopecijom

Kada muškarci počnu da ostaju bez kose, naročito u čeono-slepoočnim predelima ili u temenom delu poglavine, idealno je uraditi PRP tretman. Što pre se započne sa ovom metodom, rezulati su vidljiviji. Kada dođe do gubitka kose na velikim površinama, od temena pa se spaja sa razređenim dlakama u čeonoj regiji, rezultati mogu biti prilično slabi. Tretman plazmom može vratiti 20 do 40% gustine na tretiranoj regiji. Ono što je posebno važno jeste činjenica, da ovaj tretman može zaustaviti dalje opadanje kose.

Transplantacija kose i PRP metoda

PRP terapija, posle urađene transplantacije kose, pomaže kod zarastanja rana, ali je i uspešna za održavanje presađenih folikula dlake.

Više o PRP tretmanu možete pročitati ovde.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije