Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je procedura uklanjanja proširenih kapilara, venula ubacivanjem aktivne supstance direktno u krvni sud. Koristi se još od 1930. godine, samo su se sredstva kojima se vrši sklerozacija menjala.

Koje vrste sredstava za skleroterapiju postoje?

Najčešće korišćen rastvor za sklerozaciju jeste hipertoni slani rastvor. Sa 23% soli vrlo je efikasan i bezbedan, ali i ekstremno bolan.
Polidocanol (Aetoksisclerol) i Sodyum tetradecyl sulfat su medicinski deterdženti. Koriste se u obliku pene. Ekstremno retko mogu izazvati alergijsku reakciju, vrlo su efikasni. Ne daju bol pri aplikaciji.
prošireni kapilari pre i posle sklerozacije

Kako se izvodi sklerozacija?

Sklerozacija kapilara, venula i vena izvodi se tako što se vrlo tankom iglom uđe u krvni sud i istisne pena. Dejstvo pene je u narednih 5cm. Ako je krvni sud duži, na 5cm se ponavlja procedura. Krvni sud u potpunosti nestane na nekoliko minuta kada se tretman pravilno izvede. Nakon sprovedene procedure, kapilari su crveni i blago otečeni. U narednih mesec dana dolazi do resorpcije koagulima koji se stvori u kapilaru, a time i do resorpcije kapilara. Potrebno je nositi kompresivne čarape 7 do 14 dana nakon procedure, zavisno od veličine kapilara koji su tretirani.

Kakva je priprema za tretman?

Nakon pregleda proširenih krvnih sudova venoskopom, nekada se savetuje dopler donjih ekstremiteta. Po uvidu u venski i arterijski splet, može se početi sa sklerozacijom. Da bi uspešnost procedure bila veća, poželjno je ne uzimati lekove koji razređuju krv bar 3 dana pre tretmana, kao i tri dana nakon tretmana.

Koje su kontraindikacije (stanja u kojima ne treba raditi tretman)?

* Istorija dubokih venskih tromboza
* Pesmejker
* Trudnoća
* Uzimanje antikoagulanata
* Karcinomi
prošireni kapilari pre i posle sklerozacije

Koje su komplikacije nakon tretmana?

* Smeđa prebojenost kože na mestima gde su bili prošireni kapilari. Traje 1 do 6 meseci. Može se ukloniti Q-switch laserom.
* Pojava kompenzatornih kapilara u okolini zatvaranog kapilara. Vrlo retko se dogodi. Tokom 3 do 6 meseci može nestati, ali ako         ne nestane može samo da se ublaži laserom, ne i da se ukloni.
* Kod sklerozacije vena moguć je otok noge, bol.

Koliko je potrebno tretmana?

Potrebno je od  1 do 3 tretmana. 
Kapilari koji se zatvore na ovaj način su trajno uklonjeni. 
I ako je ovo 70 godina stara metoda, statistički ima veću uspešnost od lasera.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram