Uklanjanje pega i fleka

Uklanjanje pega i fleka moguće je uz pomoć više tretmana. Pojava pega i fleka je vrlo čest estetski a nekada i zdravstveni problem. Njihova pojava vezuje se za izlaganje kože suncu odnosno UV zračenju, genetici, hormonalnim promenama i tamnijem tipu kože. Uklanjanje pega i fleka moguće je uz pomoć više tehnika.

uklanjanje-pega-i-fleka
uklanjanje pega i fleka

Pege mogu biti genetski uslovljene, karakteristične za svetlu put, riđu kosu, svetle oči i ranu pojavu već u pubertetu.

Sunčane ili staračke fleke – solarni lentigo – javljaju se u zrelijoj životnoj dobi, sabirnim dejstvom sunčevog zračenja. Smatraju se oštećenjem kože UV zračenjem i karakteristično se javljaju nakon gorenja na suncu na fotoeksponiranim delovima tela: šakama, licu, ramenima. Solarni lentigo je benigna promena na koži, koja ima veći broj melanocita. Nepravilan rast lentiga, sa poljima većeg ili manjeg pigmenta upozorava na pojavu malignog lentiga, smrtonosnog karcinoma kože, površno širećeg melanoma.

Pored solarnog, staračkog lentiga na licu se mogu pojaviti melazme.

Hiperpigmentacije nastale povećanom aktivnošću melanocita, ćelija koje nose pigment. Za razliku od pega, melazme nisu jasno ograničene od okolne kože i zahvataju veće površine. Na suncu se pogoršavaju bez obzira na korišćenje zaštitnog faktora. Hormonski su zavisne. Pojavljuju se u trudnoći, pri uzimanju kontraceptivnih tableta, pri najmanjim hormonalnim ispadima kod genetski predisponiranih osoba.

Postinflamatorne hiperpigmentacije nastaju na mestima oštećenja kože. Češće su kod osoba tamnije puti. Mogu biti na bilo kom delu tela.

Procedure uklanjanja pigmentacija sa kože su kompleksne i bez mogućnosti obećanja da će pigmentacija nestati, kao i da se više nikada neće vratiti.

Uklanjanje pega i fleka

Staračke fleke, solarni lentigo kao i urođene pege mogu se ukloniti Q switch laserom, koji ima kratak, snažan impuls. Laserski zrak usitni pigment iz trećeg sloja kože i omogući limfocitima da ga odnesu. Ujedno je i najbezbedniji laser jer ne može da ostavi ožiljke. Da bi se video potpuni rezultat jednog tretmana potrebno je mesec dana. Rade se 2 tretmana sa razmakom od 5 nedelja.

Kada se pega pređe laserom njena površina pobeli. Nakon nekoliko sati fleka bude tamnija a površina hrapava. Nedelju dana je potrebno da se tretirane fleke isperutaju i to je period oporavka.

TCA piling se može kombinovati sa Q switch laserom ili se koristi samostalno. Ova kiselina vrši koagulaciju proteina, tretirano mesto se osuši a fleka isperuta za 7 dana. Odlično skida sve delove pigmenta koji su u površnom i srednjem sloju kože. Pigment koji se nalazi u trećem sloju ne može se ukloniti bez Q switch lasera, a da ne ostanu ožiljci.

Često se kombinuju laser i piling u jednom tretmanu.

Tečni azot, poput TCA pilinga i radiotalasa, pilinguje kožu i na taj način odnosi nagomilan pigment. On zamrzava kožu pa je mogućnost reaktivne pigmentacije veća nego kod TCA pilinga.

Abrazija radiotalasima moguća je kod lezija koje su svega nekoliko mm prečnika. Pege veće od 5mm sa abrazijom bi mogle da daju trajne hipopigmentacije ili ožiljak.

IPL aparati i laseri za fleke sa dugim impulsima laserskog zraka mogu da redukuju solarni lentigo.

Uklanjanje melazme je daleko kompleksnije i neizvesnije nego uklanjanje solarnih pega. Melazma i reaktivna hiperpigmentacija imaju u osnovi povećanu aktivnost melanocita (ćelija koje proizvode pigment) dok im je broj isti kao i u okolnoj koži. Kod ovih pigmentacija nije dovoljno smanjiti broj ćelija, već je neophodno delovati i na samu melanogenezu, formiranje pigmenta. Svaki tretman ovako nastalih fleka može pogoršati izgled fleka ako je tretman preagresivan.

Tretman melazmi podrazumeva kombinaciju više tretmana.

Može se kombinovati vise različitih kiselina u jednom tretmanu. Različite kiseline različito deluju na proizvodnju pigmenta i njegovih ćelija. Tretmani se ponavljaju dok god pacijent ima upadljivo poboljšanje.

Kada nastupi stagniranje prelazi se na Q switch laser. Uz laser može se kombinovati vampirski tretman – PRP  ili hemijski piling.

PRP se može koristiti i samostalno. Sa obnavljanjem kvaliteta kože i sa boljim rasporedom ćelija u njoj i deo pigmentacije odlazi. Potrebno je bar 4 tretmana da se vidi poboljšanje.

Korišćenje drugih lasera za hiperpigmentacije, sa dužim impulsom i većim zadržavanjem u koži od Q switch lasera može lako napraviti reaktivnu pigmentaciju i lošiji izgled pigmentacije.

Mikordermoabrazija može ublažiti hiperpigmentaciju ali ne i skloniti.

Posle tretmana fleka neophodno je koristiti kreme koje sadrže retinol, hidrokinon, voćne kiseline, kojic kiselinu ili azelaičnu kiselinu. To su supstance koje regulišu dalje stvaranje melanina ili regulišu enzime koji učestvuju u stvaranju pigmenta. Dva meseca nakon sprovedenih tretmana koža se može izlagati suncu i dalje sa kremama koje imaju zaštitni faktor 30 ili više.
Da li će se pigmentacije vratiti sasvim je individualno. Ako se uklanjaju pege i staračke fleke manja je verovatnoća da se pigmentacija vrati. Kod uklanjanja melazmi ta verovatnoća je veća ali su fleke značajno blaže. Kod uklanjanja melazmi neophodno je regulisati i hormonski status ili ukinuti kontraceptivne tablete da bi rezultat bio trajan.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije