Hemijski piling

Hemijski pilinzi su medicinske procedure koje podrazumevaju upotrebu različitih hemijskih supstanci, koje dovode do kontrolisanog hemijskog oštećenja različitih slojeva kože. Sa oštećenjem kože, aktiviraju se svi odbrambeni mehanizmi koji dovode do stvaranja nove regenerisane kože. 

U ovu svrhu koriste se različite vrste kiselina: alfa hidroksi kiseline, betahidroksi kiseline, trihlorsirćetna, fenol, jesnerss, retinolska.
Koja će se kiselina koristiti strogo je zavisno od tipa kože i problematike koju pacijent ima.

Koje vrste hemijskog pilinga postoje?

Različite kiseline imaju različit stepen prodiranja u kožu u zavisnosti od baze u kojoj su rastvorene, količine slobodnih jona, koncentracije, ph kiseline i svakako tipa kože.

hemijski piling ožiljaka od akni pre i posle tretmana
hemijski piling ožiljaka od akni pre i posle tretmana

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina spada u alfa hidroksi kiseline (AHA). Neopravdano se misli da je ovo slaba kiselina, verovatno jer se najčešće koristi u manjim procentima. Ovo je kiselina koja ima veoma mali molekul i može duboko prodirati u kožu. Ona razara spojnice između ćelija kože, dugo se u koži zadržava i vrlo je pogodna za masnu kožu. 

Kod kože sklone crvenilu ili suve kože može dovesti do pojave neprijatnog crvenila koje je teško ukloniti bez nekih dodatnih procedura. Vrlo je pogodna za kožu sklonu bubuljicama, mitiserima ili flekama.

Mlečna kiselina

Mlečna kiselina takođe spada u alfa kiseline. Vrlo je blaga čak i u visokom procentu i jedno je od najboljih sredstava za hidrataciju.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina, sastojak mnogih krema protiv bubuljica, ima najbolje komedolitičko dejstvo (razara mitisere). Spada u beta kiseline, ima snažno antibakterijsko dejstvo. Ne sme se koristiti na velikim površinama jer se resorbuje i može dovesti do zujanja u ušima.

Mandelična kiselina

Mandelična kiselinaje takođe beta kiselina, savršena za akne i ožiljcima sklonu kožu bubuljica.

TCA trihlor sirćetna kiselina

TCA trihlor sirćetna kiselina, moćno sredstvo za regeneraciju kože oštećene suncem ili različitim tretmanima. Može se koristiti kao vrlo površan piling za fleke ili duboki piling za ožiljke. Neverovatno podmlađuje kožu ako se koristi jednom do dva puta godišnje kontinuirano u koncentraciji 25 do 35%. 

Ovo je kiselina koja vrši koagulaciju proteina, pa sama sebe zaustavlja u prodiranju u krvotok te nije toksična. Ne može se neutralisati za razliku od većine kiselina, pa je za postizanje pravih rezultata potrebno iskustvo i edukacija.

Retinol

Retinol ima mali molekul, lako prodire do dubokih slojeva kože i vrši stimulaciju kolagena.
Fenolski piling je poput CO2 lasera, snažno stimuliše novi kolagen i elastin. Koži može dati 10 godina mlađi izgled
On je kardiotoksičan i vrši se pod strogo kontrolisanim uslovima. Oporavak je dug, nekada i do 3 meseca. 
Melanotoksičan, može dovesti do trajnog gubitka pigmenta.

Hemijski piling – indikacije

* Suvoća kože
* Fotooštećenje
Flekemelazmalentigo
* Masna koža, koža sklona mitiserima
Proširene pore
Ožiljci, sveži i stari
* Pigmentacija oko očiju
Akne

Hemijski piling – kontraindikacije

* Aktivna bakterijska infekcija
* Aktivna virusna infekcija
* Oboljenja koja imaju kebnerov fenomen (da se pojavljuju na mestima oštećenja kože: vitiligolichen planus, psorijaza…)
* Otvorene rane
* Karcinomi kože na regiji koja se tretira

Neželjena dejstva pilinga

Svaka kiselina može biti potencijalno opasna ako se neadekvatno koristi. Najčešće komplikacije su hiperpigmentacije, produženo crvenilo, a može biti i hipopigmentacija, pojava ožiljaka.

Sa erom lasera smatralo se da će hemijski pilinzi pasti u zaborav. Međutim, oni ostaju kao zlatno oruđe za podmlađivanje i rešavanje različitih dermatoloških problema.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top