Mini face lifting – Zatezanje donjeg dela lica

Mini face lifting lica odnosno Lower face lift je hirurška intervencija koja se odnosi na podizanje donje polovine lica i gornje polovine vrata, gde su prvo vidljivi tragovi starenja. Procedura je manje invanzivna od Full face liftinga, ima kraći oporavak, manje mogućnosti za komplikacije i minimalnije formiranje ožiljaka. Mini face lifting može da podigne kožu lica i vrata i ispravi duboke bore ispod nosa, na sredini obraza i na duž vrata. Zatezanjem kože donje trećine lica vilici se vraća prirodan četvrtast oblik i uklanja se viseća koža sa vrata.

Gornja polovina lica najčešće uspešno može da se tretira i koriguje ne toliko invanzivnim procedurama poput botoxa ili hijalurona. Nasuprot tome, tragovi starenja na donjoj polovini lica su toliko zastupljeni da teško mogu da se koriguju filerima ili nitima, a da to u jednom momentu života ne bude preterano i neprirodno.

Najbolji i najdugotrajniji rezultati za podizanje kože donje polovine lica se postižu upravo Mini face liftingom.

Mini face lifting lica

Mini face lifting

Da bi se postigao prirodan i trajan rezultat, procedura, pored zatezanja kože, uključuje i zatezanje mišića lica i vrata. Pristup operaciji podrazumeva rezove ispred uha odnosno iza uha odakle se odiže koža sve do sloja tankih mišića koji su između sebe povezani mišićnom opnom. Ti mišići se tokom intervencije zatežu specijalnim koncima i tako podižu na gore. Rez ispred uha omogućava zatezanje donjeg dela lica, a rez iza uha podizanje kože predela vrata.

Mini face liftingom lica uspešno se tretiraju:

  • Duboke bore na licu
  • Opuštena koža vrata
  • Opuštena koža vilice
  • Uglovi usana
  • Podbradak

Sama procedura traje oko 2 sata, a oporavak je oko 2 do 3 nedelje. Konci se ne skidaju, a rana će zarasti posle desetak dana. Kao i kod svake hirurške procedure tokom prvih nekoliko dana dolazi do otoka, posle čega oni rapidno spadaju. Za 2 nedelje spadne oko 70 posto otoka, a lice dobija svoj prirodni izgled posle 3 do 4 nedelje. Već nakon 2 nedelje pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Blagi otok , gotovo neprimetan postoji još 2 nedelje nakon toga.

Karakteristika intervencije je i što može da se radi u lokalnoj anesteziji, a pacijent se istog dana vraća kući. Za većinu pacijenata sedacija je izbor anesteziji. To nije opšta anestezija i podrazumeva uspavljivanje i blagu komunikativnost pacijenta sa osobljem tokom rada.

Prva dva dana nakon operacije može postojati izražajniji otok, za koji se dobija adekvatna terapija. Bolnost nije prisutna. Neophodno je nositi kompresu sa steznikom na glavi I vratu, poput fantomke, kako bi postojala što manja mogućnost oticanja tkiva.

Ovaj tretman je idealan za osobe u četrdesetim i pedesetim kod kojih se uočavaju vidljivi znaci starenja. Kod osoba koje imaju više od 55 godina može se raditi Mini face lifting uz ograničenu mogućnost potpunog zatezanja kože. Ipak, kod njih je najčešže potreban potpuni lifting lica. Kombincijom filera i različitih lasera za zatezanje lica produžetak mogužnosti korišženja Mini face liftinga se značajno produžava. Tako osobe i sa 60+ godina imaju minimalni višak kože u donjoj trećini lica što je idealno za ovakvu intervenciju.

Mini lifting lica vraća mladalački ali i prirodan izgled lica i vrata. Hirurška procedura se može kombinovati sa drugim tretmanima za podmlađivanje i podizanje lica. Ni jedna procedura zatezanja lica i vrata ne može se meriti sa efikasnošću i dugotrajnošću ove procedure.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije