Operacija kapaka – Blefaroplastika

Operacija kapaka ( blefaroplastika ) je druga najčešća operacija u estetskoj hirurgiji, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Podizanje kapaka podrazumeva operaciju uklanjanja viška kože i masnog tkiva sa gornjih ili donjih kapaka. Smatra se da će gotovo svaka osoba tokom života steći višak kože na gornjim kapcima, koje u jednom momentu bude toliko da pada preko trepavica i čak ulazi u vidno polje. U mnogim zemljama Evrope ova operacija se radi iz medicinskih a ne samo estetskih razloga.

blefaroplastika

Pored svih modaliteta podmlađivanja lica, blefaroplastika spada u najefikasnije kada je srednja trećina lica u pitanju. Podizanje kapaka omogućava oku da vrati svoju veličinu, oblik i svežinu koje je imalo u mlađim godinama. Kako je koža oko očiju najtanja na telu ona prva pokazuje znake starenja. Kada osoba izgleda umorno čak i ako se dobro naspavala, ako su kapci svakodnevno otečeni – verovatno je vreme za razgovor sa hirurgom na temu operacije kapaka.

Ova operacija se planira za svakog pacijenta posebno, iscrtavanjem polja i dogovorom sa pacijentom o potrebi izgleda nakon operacije. Postoji mogućnost uklanjanja manje količine kože i potkožnog tkiva, ukoliko pacijent želi da zadrži pređašnji izgled a da se osveži. Sa većom redukcijom kože i potkožnog tkiva daje se veći akcenat podmlađivanju.

Podizanje kapaka bez operacije je moguće i manji višak kože može se tretirati laserima ili radiotalasima, ali to je sa redukcijom od 20 do 30% viška kože. Kada je procenat viška kože veći od ovog, neophodna je operacija.

Blefaroplastika

Operacija kapaka - Pre i posle
Operacija kapaka (Blefaroplastika) – Pre i posle

Priprema za operaciju nije neophodna. Potrebno je neuzimati visoke doze vitamina C, vitamina E ili nesteroidnih antireumatika 7 dana pre operacije, kako bi se krvarenje svelo na minimum. Modrice će se u manjoj ili većoj meri pojaviti ali svakako značajno manje ako se izbegnu faktori koji pojačavaju krvarenje.

Operacija spuštenih kapaka se može obaviti u lokalnoj anesteziji, kada se koža kapaka infiltruje lokalnim anestetikom, ili u sedaciji tokom koje se pacijent uspava. U nekim situacijama, posebno kod operacije donjih kapaka odnosno podočnjaka, neophodna je sedacija. To procenjuje hirurg koji obavlja proceduru.

Rez na gornjim kapcima pravi se u okviru prirodnog nabora kože. Na taj način se ožiljak u potpunosti sakriva.

Rez na donjim kapcima (podočnjacima) može biti sa unutrašnje strane trepavica kod mlađih osoba gde nema viška kože već samo genetski predisponirano masno jastuče. Kod osoba srednje ili starije dobi rez je neposredno ispod spoljašnjeg pripoja trepavica. U tom slučaju redukuje se i koža i masno tkivo.

Operacija kapaka oporavak

Sama operacija očnih kapaka ( blefaroplastika ) traje oko 40 minuta a operacija i gornjih i donjih oko 1 sat do 1 sat i 30 minuta. U lokalnoj anesteziji nema bola tokom operacije. Pacijent odmah nakon obavljene operacije može da ide kući. Tokom oporavka nema bolova. Postoji manji ili veći otok kapaka, posebno izražen ako se radi operacija i gornjih i donjih u istom danu.

Pojava modrica u regiji ispod kapaka je uobičajena. Kod nekih osoba oporavak traje jednu nedelju, kod nekih tri nedelje. U okviru tri nedelje modrice bi trebalo da prođu. Njihov nestanak može se ubrzati Vbeam laserom koji se u našoj ordinaciji koristi. Poželjno je držati hladne obloge i spavati sa visokim uzglavljem kako bi otok bio minimalan. Poslovnim aktivnostima može se vratiti nakon 7 do 10 dana. Nakon 7 dana se uklanjanju konci.

Potrebno je 6 meseci da se formira ožiljno tkivo sa minimalnom vidljivošću reza. Nekada je potrebno preći kapke laserom kako bi se dodatno smanjilo ožiljno tkivo. Kod najvećeg procenta pacijenata ožiljak ulazi u nabor kapka i uopšte se ne vidi

Rezultat operacije traje 10 do 15 godina. Zato je važno proceniti u kom momentu je zaista indikovano operisati kapke. Ako se to uradi u značajno mlađem periodu (tridesete ili dvadesete godine) velika je verovatnoća da će se kapci ponovo operisati tokom životnog veka. Ovo pravilo važi za gornje kapke. Vađenje masne kesice podočnjaka kod mlađih osoba koje su genetski predisponirane je indikovano bez obzira na godine. Masnoća se neće ponovo nakupiti u podočnjaku ali manji ili veći višak kože hoće.

Komplikacije mogu nastati kao posledica infekcije ili prevelikog uklanjanja kože kapka. Ako bi se uklonio preveliki višak kože kapak može ostati trajno otvoren, zbog čega bi se posledično oko sušilo. Ova komplikacija posledica je isključivo iskustva i rada hirurga. Ako ektropion nije previše izražen može se korigovati laserom ili dodavanjem hijalurona

Za operaciju kapaka presudno je iskustvo i znanje hirurga, kao i dobra saradnja između pacijenta, njegovih očekivanja i plana hirurga.

reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije