Kako smanjiti tamne podočnjake?

Kako smanjiti tamne podocnjake

Kako smanjiti tamne podočnjake? Problem podočnjaka je kompleksan zato što su i njihovi uzroci različiti i mnogobrojni. Među najčešćima se smatraju:

  1. Nagomilavanje melanina, tamnog pigmenta odgovornog za prebojenost oko očiju i očnih kapaka.
  2. Prirodni gubitak masnog tkiva ispod oka koji nastaje sa godinama.
  3. Zastoj krvi i oslabljena cirkulacija u malim venama u području oko očnih kapaka, što takođe vodi do tamne prebojenosti i otoka tog područja.
  4. Nezdrav životni stil poput preterane konzumacije kofeina i duvana takođe doprinose nastanaku tamnih kesica oko očiju.

Kako smanjiti tamne podočnjake?

Pre svega, potrebna je promena određenih navika pa za smanjenje tamnih podočnjaka savetujemo dovoljno sna. To je sasvim lak način da se otok i tamni kolutovi oko očiju smanje, bez obzira na uzrok. Tokom spavanja organizam samostalno popravlja oštećenja ćelija koja su nastala na koži.

Takođe, preporučuje se izbegavanje alkohola i duvana jer njihova preterana konzumacija izaziva dehidrataciju kože, što tamne kolutove čini još više upadljivijim.

U borbi protiv tamnih podočnjaka važna je i hidratacija kože. Dermatolozi savetuju uzimanje dovoljnih količina tečnosti, pre svega vode, koja će omogućiti bolji rad i metabolizam ćelija kože oko očiju.

Neophodno je i smanjenje unosa soli jer preterano unošenje soli omogućava zadržavanje telesnih tečnosti u predelu oko očiju. Najbolje je smanjiti dodavanje soli tokom pripreme hrane.

Pomaže i držanje hladnih obloga od zelenog čaja oko očiju, što će smanjiti otoke. Mogu se koristiti i maske od svežih krastavaca ili smrznutog graška i šargarepe.

Preparati za smanjivanje tamnih podočnjaka

Korišćenje krema za izbeljivanje kože može da pomogne, naročito ako je tamna prebojenost posledica nakupljanja melanina. Kreme koje sadrže retinol, hidrohinon, Kojic kiseline, zeleni čaj, vitamin C ili soju su najefikasnije.

Korišćenjem proizvoda za negu kože sa dodacima Vitamina K i mentola mogu se postići zadovoljavajući rezultati.

Korektor za pokrivanje podočnjaka mora biti za nijansu svetliji od ostale kože lica. Najbolji su korektori koji sadrže i zaštitne faktore. Ako je koža masna i sklona aknama mogu se koristiti korekori bez ulja.

Potrebno je izbegavati izlaganje Suncu i uvek koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od najmanje spf 30+.

Medicinske procedure i tretmani za uklanjanje tamnih podočnjaka

Ako navedeni saveti ne dovedu do zadovoljavajućih rezultata pouzdane medicinske procedure su dostupne. To su pre svih: karboksiterapija, PRP, hemijski piling, laserski tretmani i hijaluronski fileri.

Više o korekciji podočnjaka pročitajte na linku.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE