Korekcija podočnjaka

Korekcija podočnjaka je kompleksan i vrlo odgovoran deo estetske medicine. Zahteva veliko iskustvo lekara kao i više adekvatnih tehnika.

Koža podočnjaka je debljine 0,5mm a mišić debljine 1mm. Potkožno tkivo je minimalno i naslanja se na kost. Sama anatomija ove regije je takva da ne dozvoljava grešku, jer bi svaka greška bila vrlo uočljiva.

Podočnjaci ili upale oči odaju umor i „povećavaju godine pacijenta“, zbog čega je to jedna od najvažnijih regija za uklanjanje umora na licu.

Tear trough je anatomski izraz za žleb ispod očiju koji počinje od nosa i linearno se spušta prema sredini obraza. On daje izgled tamnog podočnjaka a sa godinama je to sve izražajnije.

Čak i kada postoji izražena kesica podočnjaka ovaj žleb se dodatno potencira i daje oku umoran izgled.

Korekcija podočnjaka

Korekcija podočnjaka
Korekcija podočnjaka – Pre i posle

Korekcija podočnjaka je različita u zavisnosti od toga da li postoji kesica na podočnjaku ili postoji upalo oko.

Podočnjak sa izraženom kesicom

Podočnjak se može u potpunosti ukloniti hirurški. Mali rez ispod trepavica ili sa unutrašnje strane sluzokože oka omogućava pristup masnom tkivu podočnjaka. Masno tkivo se u potpunosti ukloni a pacijent je u funkciji već 7 dana nakon intervencije.

Ako pacijent ne želi da se podvrgava hirurgiji moguće je i nehirurško uklanjanje podočnjaka.

Potrebno je kombinovati nekoliko tehnika da bi rezultat bio adekvatan.

Endotalasni lifting je metoda aplikovanja radiotalasne sonde unutar kesice podočnjaka. Plasira se temperatura od 45 do 48 stepeni tokom 3 minute. Naredna tri meseca postepeno se topi tkivo podočnjaka a koža postaje čvršća. Redukcijom masnoće u kesici potrebno nam je neuporedivo manje filera.

Karboksiterapija je neagresivna metoda uklanjanja odnosno redukcije podočnjaka. Sastoji se iz aplikacije gasa, ugljen dioksida u željenu regiju. Sa određenim brojem tretmana stvara se neovaskularizacija i intenzivna limfna drenaža koja omogućava da podočnjak bude manje vidljiv.

 

Hijaluronska kiselina u redukciji podočnjaka je moćno sredstvo koje daje odmah vidljive rezultate. Treba obratiti pažnju na anatomiju i godine svakog pojedinog pacijenta. Kod gotovo 80% pacijenata neophodno je zategnuti sve ligamente okolne regije lica kako bi se regiji oko oka dala adekvatna podrška. Tek nakon toga treba pristupiti samom žlebu oka. Hijaluronska kiselina mora biti adekvatne gustine, prilagođena nežnoj i tankoj regiji očnog žleba. Iskustvo lekara omogućava da materijal bude postavljen u adekvatnom sloju kako se ne bi pojavljivao kao kobasica oko oka, posebno pri osmehu. Ovo je regija puna krvnih sudova pa je poželjno proceduru sprovoditi kanilom. Plavetnilo koje se pojavi nakon aplikacije hijalurona iglom se povlači u okviru dve nedelje. Neadekvatno aplikovan hijaluronski filer izgleda naduveno, zatvara i smanjuje oko i otiče nakon spavanja. Neophodno ga je istopiti ako se ovako nešto dogodi, jer su mu potrebne godine pa i decenija da se povuče.

PRP je tretman sopstvenom plazmom. On ne može redukovati podočnjak ali snažno stimuliše elastin i daje kesici podočnjaka potporu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Dermatim – dr Svetlana Đurišić (@dermatimrs)

Podočnjak bez izražene kesice

Podočnjak bez masnog tkiva u kesici izražen je ako postoji veliko udubljenje oko očiju. Genetski je predisponirano a kako oči sa godinama upadaju u očne jamice i on je sve izražaniji.

Tamna boja podočnjaka nastaje sa poremećajem cirkulacije ove regije kao i sa dodatnim gubitkom masnog tkiva. U procedurama je potrebno napraviti podmlađivanje kože oko očiju kao i popuniti nedostatak masnog tkiva.

Frakcioni CO2 laser u samo jednom tretmanu može regenerisati kožu oko očiju. Potrebno je 4 dana za oporavak u kome postoji blagi otok i minimalno perutanje regije. Rezultati su vidljivi odmah a nakon 3 meseca dolazi do dodatne stimulacije kolagena. Koža postaje glatka, sjajna, sa značajno redukovanim borama.

Hijaluronski fileri nadoknađuju masno tkivo. Precizno se postavljaju ispod kože žleba podočnjaka i oku daju svežinu odmah nakon tretmana. Potpun rezultat dobija se 2 nedelje do mesec dana nakon aplikacije.

Masno tkivo se može koristiti kao filer ove regije. Zahteva nešto duži oporavak jer se mast aplikuje debljim kanilama i dosta je grublja od hijalurona. Hijaluron u ovoj regiji je dugotrajan, nekada i do 2 godine pa je masno tkivo indikovano samo ako postoji veliki defekt.

Hemijski pilinzi mogu pomoći u postizanju adekvatne boje kože podočnjaka, posebno TCA piling.

Q switch laser u kombinaciji sa CO2 laserom je moćno sredstvo za redukciju pigmenta. Zahteva 7 dana oporavka jer koža nekoliko dana dobije tamniju nijansu. Nakon 7 dana sledi dodatna stimulacija kolagena koju stvaraju oba lasera, Q switch kao neablativni laser i frakcionisani CO2 kao ablativni.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije