Tamni podočnjaci

Boju kože oko očiju određuju količina pigmanta te regije, debljina kože, vidljivost krvnih sudova, nakupina tečnosti i zato je teško odrediti jedan faktor koji bi bio krivac za boju podočnjaka. Tamni podočnjaci osobu mogu činiti starijom nego što zapravo jeste, a tretman ove regije i ovog problema je dosta težak i kompleksan.

Tamni podočnjaci pre i posle
Tamni podočnjaci – Pre i posle kombinovanog tretmana karboksiterapije i 1ml hijaluronskog filera.

Na prvom mestu faktora je svakako genetika. Boja kože na telu je nasledna, pa tako i količina pigmenta oko očiju. Određeni narodi poput Indijaca ili Afroamerikanaca imaju tamnije područje oko očiju.

Drugi snažan uticaj su godine. Sa starošću ova regija tamni jer se i količina kolagena i elastina u koži podočnjaka smanjuje. Istanjivanjem kože ona postaje suvlja, taloži više pigmenta i lakše se providi. Gubitak masnog tkiva ne dozvoljava da krvni sudovi budu utisnuti u masno tkivo već počinju više da se oslikavaju kroz kožu, što joj dodatno daje modru boju.

Neispavanost i iscrpljenost svakako doprinose da ova delikatna koža potamni, a daju i sivkast izgled kože celog lica. Nedostatak sna dovodi i do zadržavanja tečnosti u ovog regiji.

Pušenje stvara hipoksiju tkiva i njegovo sušenje.

Dug boravak ispred ekrana, posebno noću napreže oči i čini da krvni sudovi ove regije budu prošireni, a samim tim i više vidljivi.

Dehidratacija čini oči upalim, a okolnu kožu tamnijom.

Ako osoba ima sklonost ekcemima, svako crvenilo oko očiju može nataložiti pigment i napraviti pigmentacije.

Oboljenja unutrašnjih organa poput hipertireoze ili anemije menja kožu oko očiju.

Da li nešto možemo uraditi sami?

Podočnjaci su svakako jednim delom ogledalo dobrih navika: dovoljno spavanja, nekonzumiranja alkohola i duvana, boravka u provetrenim prostorijama, adekvatnog unosa vitamina.

Hladne obloge mogu privremeno smanjiti taman izgled podočnjaka. Obloge od zelenog ili crnog čaja mogu malo pomoći zbog sadržaja kofeina koji skuplja krvne sudove. Kesice čaja držati u toploj vodi 5 minuta, ohladiti i napraviti oblogu tokom 20 minuta.

Koristiti antirid kreme sa retinolom, vitaminom C, hidrokinonom, Kojic kiselinom ili Azelaičnom kiselinom.

Ipak, učinak navedenih procedura nekada nije zadovoljavajući. Tada je potrebno potražiti pomoć dermatologa.

Korekcija podočnjaka – Procedure koje dermatolog može da sprovede:

1. Hemijski piling –  posebno TCA kiselina koja u manjem procentu vrlo lepo smanjuje količinu pigmanta oko očiju. Ako se koristi TCA oporavak je do 7 dana uz perutanje. Potrebno je uraditi bar 3 tretmana. Sa drugim kiselinama oporavak može biti kraći i diskretniji, ali je i rezultat nešto manji.

2. Laseri –  kombinacija Q-switch laseraCO2 frakcionog lasera. Q-switch laser uklanja pigment, a CO2 laser povećava nivo kolagena i elastina. Kožu čini čvršćom i elastičnijom. Već posle prvog tretmana vidan je rezultat. Za vidan rezultat je potrebno da prođe mesec dana od rada, a za krajnji rezultat čak 3 meseca. Oporavak je 4 do 6 dana.

3. Dodavanje hijaluronskog filera – koji u ovoj situaciji zamenjuje masno tkivo i omogućava krvnim sudovima da ponovo utonu u tkivo ispod kože čime se istovremeno smanjuje nivo senki na podočnjaku. Ako se tokom rada ne pojavi modrica nema oporavka. Ovu proceduru je neophodno da radi dobro obučen injektor.

4. PRPvampirski tretman snažno stimuliše elastin kože podočnjaka i smanjuje nivo aktivnosti melanina. Koža nakon tretmana bude vidno osvežena. Oporavak je jedan dan.

5. Hirurgija –  uklanja višak kože ili protruziju masnog tkiva.

Koža oko očiju je vrlo tanka i delikatna. Treba prema njoj biti nežan u svakodnevnoj nezi, ne trljati je dugo i grubo pri uklanjanju šminke. Tokom medicinskih procedura voditi računa o mogućnosti ostajanja ožiljaka na kapcima.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije