Kako negovati stopala

dermatim stopala

Stopala su često vrlo nepravedno zapostavljen deo tela kada je intenzivna i svakodnevna nega u pitanju.

Dok se tuširamo sapunica pada na naša stopala i često iz kade izađemo a da ih nismo posebno oprali, upravo misleći da ih je voda sprala. Neophodno je sapunom dobro oprati svaki deo stopala a posebno regiju između prstiju, pošto je topla i vlažna sredina stopala savršeno mesto za razvoj gljivica i bakterija. Sapun ima aseptično svojstvo i sposoban je da svakodnevno ukloni jedan deo bakterija.

Nakon tuširanja ili uveče pre spavanja kožu stopala treba namazati glicerinskim ili vazelinskim kremama. Kožu stopala suše čarape, ona trpi pritisak celog tela i može biti sklona zadebljavanju pa čak i pucanju. Da bi se ovo predupredilo svakodnevna nega je jako važna.

Dva puta mesečno stopala treba potopiti u vodu u kojoj je dodato sasvim malo sirćeta i nakon 15 minuta kamenom ili šmirglom za stopala blago sastrugati višak kože. Prečesto struganje biće stimulans za kožu da ubrzano pravi novu pa će koža dodatno pucati i zadebljavati.

Veoma uska obuća će dovesti do formiranja zadebljanja na mestima gde je trenje najveće. Treba je izbegavati.

Ako koža stopala zadeblja i pored navedenih mera moguće je napraviti piling sa čarapama koje sadrže kiseline. Nakon nanošenja na stopala čarapa se zadržava jedan sat. Eksfolijacija počinje posle 3 do 7 dana i kao i drugi pilinzi traje do 7 dana.

Zadebljanu kožu stopala može omekšati i svakodnevna nega kremama koje sadrže više od 10% uree. Spontano ljuštenje kože između prstiju ili celog stopala znak je da se treba obratiti dermatologu.

Pojava mehurića i neprijatnog mirisa mogu biti znaci infekcije. Tada je potrebno obratiti se dermatologu

Ako se i pored redovne higijene pojavi neprijatan miris na stopalima uzročnik su bakterije koje nastaju kontaktom znoja stopala sa čarapama ili cipelama. U tom slučaju potrebno je nešto duže pranje stopala toplom vodom i sapunom a nakon pranja poželjno je staviti puder koji može sadržati dezinfekciono stredstvo. Promena čarapa i obuće poželjna je više od jednom dnevno. Ako je moguće ne obuvati iste cipele dva dana za redom. Razvoj gljivica takođe daje neprijatan miris. U tom slučaju potrebna je terapija antimikoticima.

Ako postoji prekomerno znojenje (hiperhidroza) potrebno je obratiti se dermatologu.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE