Pranje kose svaki dan

dermatim pranje kose 1

Svakodnevno pranje kose može i da ne bude štetno, ako se koriste pravi šamponi

Blago kiseli šamponi, koji ne sadrže sapun, mogu se koristiti za svakodnevno pranje kose. Uloga ovih preparata je da očuvaju prirodnu masnoću dlake, kako lojne žlezde ne bi počele da proizvode više masti. Sredstva za pranje kose, koja imaju veći ph, koriste se kod pranja izrazito masne kose. Oni dovode do isušivanja i upravo zbog toga ih ne treba koristiti svakodnevno.

Glavni „krivac“ za to, koliko će često neko imati potrebu da pere kosu, jeste rad sebacealnih žlezda. Kod svake osobe lučenje sebuma je drugačije. Sebacealne žlezde stvaraju masnoću koja služi da obloži dlaku i poglavinu. Na taj način ne dozvoljava da se one unište ili izgube vodu. Kako će lojne žlezde raditi, diktira genetska predispozicija, ali i hormonski status.

Kod dece, dok ne uđu u pubertet, rad sebacealnih žlezda je izuzetno slab. Njihovu kosu ne treba prati svaki dan.

Višak masnoće sa korena dlake, perut i mrtve ćelije, uklanjaju se šamponima. Zbog toga treba izabrati odgovarajući šampon, jer je njegova glavna uloga da opere masnoću, a da ne isuši kožu glave i uništi dlaku.

Perut, uz masnu kosu, predstavlja još jedan problem, kako estetski tako i dermatološki. Osobe koje koriste šampone protiv peruti, ne bi smele da peru kosu više od dva puta nedeljno. Oni koji moraju kosu da peru, češće od toga, treba da koriste šampone koji se mogu koristiti svaki dan.

Zabluda je da šamponi imaju veliki uticaj na rast kose ili njeno opadanje. Oni mogu blago stimulisati rast kose jer se kratko zadržavaju na poglavini. Koren dlake, koji određuje njenu debljinu, da li će opadati ili ne i kojom brzinom će da raste, nalazi se ispod kože glave, pa nijedno sredstvo za pranje ne može značajno da utiče na njega. Da li će kosa opadati, rasti i kakvog će dlaka biti kvaliteta, najviše zavisi od hormona, ishrane i medikamenata. Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da agresivni i jaki šamponi, mogu da izazovu crvenilo, perutanje i svrab kože glave.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE