Kako smanjiti svrab posle ujeda komarca?

dermatim ubod komarca

Ubod komarca ne možemo baš da sprečimo, ali zato možemo i te kako da ublažimo nesnosan svrab koji oni izazivaju.  Ovi insekti najčešće napadaju one delove tela, koji nisu prekriveni garderobom, a to su stopala, lice, ruke i šake. Uz to, što uvek postoji opasnost da komarac prenese i neku od zaraznih bolesti, kao što su malarija i denga, u najvećem broju slučajeva reakcija na ujed ovog malog insekta jesu otoci i neizdrživ svrab. A, što se više češete, više će i da svrbi. Zbog toga je od velikog značaja, da se umesto češanja, primeni neki od načina da se umiri, pa čak i zaustavi svrab.

Naš imuni sistem stvoren je tako, da reaguje na pljuvačku komarca, zbog velike količine proteina koji se u njoj nalazi. Organizam čoveka tada ispušta histamin, hemijsku supstancu, zbog koje po koži nastaje crvenilo, otok i svrab.

Načina za ublažavanje ovih simptoma ima dosta. Zbog toga je dobro, da  nešto od ovoga imate kod sebe, naročito kada leti boravite u prirodi ili blizu neke vode.

Jabukovo sirće

Tufer, papirnu maramicu ili vaticu umočite u jabukovo sirće i stavite na mesto gde vas je ujeo komarac. Najbolje je to držati neko duže vreme na koži. Ukoliko je blanda rasčešana, jabukovo sirće može da izazove blago peckanje, ali je sigurno da će učiniti da svrab prestane.

Eterična ulja

Ulje lavande i čajevca provereno smanjuje svrab, ali i otok posle uboda komarca. I ova sredstva treba malo nanositi na kožu, a ukoliko su prejaka, poželjno je da se rastvore sa neutralnim uljem ili vodom. Miris lavande, inače, jedan je od omraženih komarcima, pa je izvesno da može delimično i da spreči ujede.

Aloe Vera

Mnoge apoteke u Srbiji imaju gelove na bazi ove čudesne biljke. Najefikasnije je kada bi se list prave biljke natrljao na mesto uboda, ali i apotekarska krema može biti dobra, za prvu pomoć.

Limun

Ovaj citrus ima izuzetno snažno antibakterijsko dejstvo. Uz to vrlo je delotvoran da ublaži svrab. Na mesto ujeda može se natrljati kora limuna ili da se stavi koja kap soka. Kao i kod jabukovog sirćeta, ukoliko je koža rasčešana, može da pecka. Bitno je samo da se limun stavlja samo na onim mestima, koja nisu i neće biti iložena suncu. Samim tim nije mnogo pogodno stavljati ga na lice, šake i stopala.

Bosiljak

Aromatičan i lekovit bosiljak predstavlja odlično sredstvo u borbi protiv svraba, posle ujeda komarca. On sadrži kamfor, kojeg ima i u pepermintu, pa hladi kožu kada se nanese. Uz hlađenje, koje će da prija pocrveneloj i otečenoj koži, bosiljak će umiriti i svrab.

Soda bikarbona

Rastvorena soda bikarbona smanjuje upalu i ublažava svrab. Treba voditi računa da se soda bikarbona stavi što pre, odmah posle ujeda, jer nije dobro za kožu, ukoliko se rastvor nanosi na mesta koja su previše iritirana češanjem.

Banana

Kada se unutrašnjom stranom kore banane namaže deo na koži, gde je bio ubod komarca, to može prilično da ublaži svrab i iritaciju koja nastaje.

Kortikosteroidna krema

Ako nijedan prirodni preparat ne pomogne tako dobro, tu je kortikosteroidna krema. Najbolji izbor je kortiko, mometazon. On nije mnogo jak i ne resorbuje se. Ko to nema, može da pomogne i bilo koji kortikosteroidni preparat. Od momenta kada se namaže na kožu, posle 15 minuta, prestaje imunološki odgovor našeg tela na ujed komarca. Crvenilo i otok nestaju, a i svrab ubrzano prolazi.

Važno: svi koji su alergični na ubod komarca moraju potražiti pomoć dermatologa, jer navedene metode često ne budu dovoljne da zaustave burnu reakciju.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE