Uklanjanje tetovaža

dermatim uklanjanje tetovaza

Kako što bezbolnije skinuti tetovažu?

Tetovaže postaju neželjene tokom različitih perioda života, zbog profesije ili ličnih razloga. Ipak, pre nego što se odlučite na korak uklanjanja tetovaže, treba dobro da se raspitate o mogućnostima i metodama koje se koriste. Laseri, hirurgija ili mezoterapija, samo su neki od načina da se obriše nešto što vam više ne prija.

Hirurško uklanjanje

Skidanje tetovaža hirurškim putem nije najbolja opcija, naročito kada su u pitanju veliki crteži, ali je svakako najbrža. Ožiljci mogu biti veliki i primetni, na šta će lekar svakako skrenuti pažnju pri pregledu. Ova metoda može da se koristi za male tetovaže, gde će i ožiljak biti diskretan. Ostavljanje ožiljaka na mestu hirurškog uklanjanja tetovaže je neizbežno. Može se značajno ublažiti laserskim tretmanima nakon uklanjanja konaca.

Lasersko skidanje

Q-switch laser i pico laser su jedini laseri koji u potpunosti mogu ukloniti tetovažu. To su laseri nove generacije koji imaju nekoliko sondi različite talasne dužine, a svaka cilja drugu boju. Tako se sada mogu ukloniti i tetovaže različitih boja, a da na koži ne ostane nikakav ožiljak. Uspeh procedure svakako zavisi od kvaliteta lasera, kao i od iskustva lekara.

Laserski zraci prolaze u dubinu kože i rasturaju kompaktne čestice boje u sitne fragmente. To znatno ubrzava prirodni proces nestajanja stranih čestica boje, imunološkim sistemom. Čitav proces funkcioniše tako što posle tretmana nastaje ne tako veliki otok. Tu je i osećaj žarenja dela kože koji je podvrgnut tretmanu, a na površini se formira beličasta površina slična kokicama. Nešto kasnije, uglavnom dan, površina ima tananu krastu, a vrlo retko manje mehurove. Posle nedelju dana kreće beljenje tetovaže. Bela krvna zrnca odnose pigment mesec ili više dana nakon jednog tretmana.

Koliko puta treba ponoviti lasersko skidanje, isključivo zavisi od vrste boje koja se koristila prilikom tetoviranja. Amaterske tetovaže zahtevaju najmanje tretmana, obično 5 do 6 . Profesionalne tetovaže mogu zahtevati 10 do 15 tretmana da bi se boja u potpunosti skinula.

Godinu dana po završetku tretmana, postoji diskretno svetlija koža na mestu uklanjanja. Nakon godinu dana, boja kože se izjednači.

Bela i žuta boja se ne mogu ukloniti Q-switch laserom.

Ubrizgavanje kiselina u  službi skidanja tetovaža

Različite kiseline mogu se koristiti u uklanjanju tetovaža. Neke se ubrizgavaju, neke nanose na površinu kože. Nezgoda je što ne možemo znati u kojoj meri će kiselina oštetiti kožu, pa se samim tim ne može znati ni kakav će ožiljak ostati, a ni da li će pigment nestati.

Ko je sklon keloidnim ožiljcima  nikako ne može da se podvrgne ovoj metodi. Kod uklanjanja tetovaža, mogao bi još burnije da reaguje.

Dermoabrazija

Dijamantske šmirgle koje se koriste za uklanjanje tetovaža, gotovo izvesno iza sebe ostavljaju ožiljke. Jedan od razloga je taj, što se tetovaže nalaze u dermu – trećem sloju kože. Kada se to skida, neizbežno je i stvaranje pigmentacije kože ili ožiljaka.

Dermoabrazija se inače koristi i kod opsežnih ožiljaka od akni ili dubokih bora.

Saliabrazija

Ovo je jedna od najbolnijih metoda kod skidanja tetovaža. Među najstarijim tretmanima, gde se koža šmirgla i nanosi se so na tretiranu regiju. I dok šmirgla uklanja slojeve kože, so služi da izvuče boju iz tetovaže. Ostavlja ožiljke, a osoba trpi jak bol.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE