Zašto ženama opada kosa?

Zasto kosa opada zenama

Zašto kosa opada i dolazi do njenog gubitka kod devojaka i žena? Najčešći razlog je nasledna alopecija, koju ima 50 posto muškaraca ali i oko 15 posto žena. Ova, genetski predisponirana alopecija, odnosno gubitak kose nastaje pod uticajem hormona i može da počne već od dvadesete godine.

Zašto ženama opada kosa?

Prirodno se dešava da značajan gubitak kose počinje u premenopauzi i menopauzi što predstavlja veliki problem. Žene osećaju kao da nisu zdrave, niti dovoljno ženstvene.

Jako su podeljena mišljenja lekara oko suplemetacije hormonima u menopauzi. Sve je više naučnih studija koje potvrđuju da je dodavanje male i adekvatne količine hormona neophodno za održanje kože, kose, kostiju, kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Poslednjih godina i u mlađoj populaciji je veliki porast gubitka kose: metabolizam je drugačiji, povećan je procenat insulinske rezistencije, ishrana značano slađa, stres na vrlo visokom nivou… Moderan životni stil dovodi do hormonalnog disbalansa. Čak i devojke od 15 godina počinju da imaju problem sa kosom, što je često povezano sa sindromom policističnih jajnika i/ili androgenim hormonima koji su zastupljeni u većem procentu u organizmu i koji utiču na to da se folikul istanji, atrofira i nestane.

Veoma je važno javiti se dermatologu u najranijoj fazi opadanja kose kako bi se blagovremeno odreagovalo. Pacijenti često sami urade određen hormonski status i na osnovu referentnih vrednosti zaključe da je sve u redu. Važan je kako odnos hormona, tako i činjanica da mogu postojati tegobe od strane hormonskog balansa i ako se to još uvek ne pokazuje u laboratoriji. U početnoj fazi opadanja kose postoje ćelije u folikulu koje pod uticajem tretmana mogu ponovo da se aktiviraju i daju porast nove dlake.

Neke restriktivne dijete mogu biti katrastrofalne za rast kose. Kod rigoroznih i dugotrajnih dijeta gubitak kose može da bude nepovratan. Razlog tome jeste nedostatak hranljivih materija za koren dlake ali i dramatičan gubitak masnog tkiva koji je depo estrogena. Dešava se da i posle vraćanja izgubljenih kilograma ne može da se nadoknadi folikul, koren dlake koji je zauvek izgubljen.

Ovi uzroci dovode do telogenog efluvijuma, odnosno istanjivanja kompletne poglavine, što se razlikuje od muškog gubitka kose. Androgena alopecija kod žena nikad nije potpuna kao kod muškaraca a karakteriše se gubitkom dlake na centralnoj poglavini. Telogeni efluvijum je gubitak dlake na celoj poglavini ravnomerno.

Opadanje kose u trudnoci

Tokom trudnoće nivo ženskih hormona je tako visok da dlaka izgubi prirodni ritam rasta i opadanja i tokom 9 meseci gotovo uopšte ne opada. Nakon porođaja potrebno je 3 meseca da pad hormona izvrši uticaj na koren dlake i počinje naglo opadanje kose kod žena. Može biti tako dramatično da se izgubi gotovo sva dlaka sa poglavine. Obzirom da je to prirodni, fiziološki mehanizam opadanja kose nakon porođaja, dlaka se u potpunosti vrati čak i ako ništa ne dodajemo od suplemenata ili losiona.

Opadanje kose tokom trudnoće je retko ali može da se dogodi i tada je potrebno da se trudnica obrati lekaru radi dodatnih istraživanja. Uzrok može biti u pojačanom ili smanjenom radu štitne žlezde, nedostatku gvozđa ili jednostavno stresu od trudnoće..

Naglo opadanje kose kod žena

Naglo opadanje kose kod žena može se pojaviti i kod vrlo obilnih ciklusa, kao i kod učestalih ciklusa zbog velikog gubitka gvožđa. Kosa postane slaba, suva i proređena

U slučaju gubitka kose posle stresa, bolesti ili različitih terapija, dlaka se vraća gotovo u potpunosti. Nakon anagenog efluvijuma (gubitka kose nakon hemioterapije) nova dlaka može biti i jača nego ranije.

Svakodnevno se otkrivaju nove činjenice o uzrocima slabljenja dlake, kao i novi pristupi terapiji.

Zato je važno otkriti i rešavati bazični problem koji uzrokuje gubitak kose, odnosno na vreme se javiti Dermatologu.

Više o temi opadanje i gubitak kose možete pročitati na linku.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE