Crvenilo i bubuljice od zaštitnih maski

dermatim maske

Kako zaštititi kožu?

Zaštitne maske za lice postale su svakodnevnica kako za odrasle tako i za decu, a epidemija COVID-19 virusa promenila je većinu naših dnevnih navika, rutine pa i samu toaletu kože lica.

Neophodnost zaštite jednokratnim ili maskama za dužu upotrebu je nesumnjiva. Ipak, zbog toga bi trebalo i blagovremeno promeniti dnevne navike u nezi lica.

Koje promene na licu mogu biti izazvane zaštitnim maskama?

Medicinske maske za lice pravljene su od grubih materijala koji prijanjaju uz kožu kako bi ostavile što manje prostora između nosa, brade i spoljne sredine. Na taj način vrši se okluzija kože i mehanička iritacija, pogotovo dok se priča pod maskom.

Posledica svakodnevne okluzije kože jeste pojava mitisera i potkožnih bubuljica. Ovo su mitiseri koji nastaju zbog mehaničke okluzije.

Ako se ovome doda i svakodnevna šminka, dodatno se povećava zadržavanje masnoća i nečistoća na licu.

Perioralni dermatitis je još jedno oboljenje uzrokovano okluzijom kože. U pitanju je vrsta ekcema lica koja se karakteriše crvenilom, perutanjem kože, sitnim uzdignućima poput bubuljica. Nošenje maski može biti okidač.

Bakterijske infekcije lica u predelu gde se nosi maska mogu biti provocirane mehaničkim oštećenjem kože uz neadekvatnu higijenu maske.

Proširene pore mogu dobiti nešto lošiji izgled zbog zadržavanja masnoće lica pod maskama i dodatnog preznojavanja.

Kako nositi masku, ali i sprečiti ove promene?

Na prvom mestu, neophodno je obratiti pažnju kako se maska čuva i kako njome rukujemo.

Maske za jednokratnu upotrebu neophodno je bacati nakon skidanja sa lica, odnosno ako smo ih nosili dva ili više sati. Pri odlaganju zaštitnih maski za lice, površina maske koja ide ka licu ne treba da dolazi u dodir sa predmetima u spoljnoj sredini niti treba da se nosi u džepu od pantalona.

Pamučne maske treba svakodnevno prati i peglati na visokoj temperaturi. Prašak koji se koristi za pranje (pamučne) maske ne bi trebalo da je agresivan i važno je da se dobro ispere.

Izbegavati nanošenje pudera i tonera jer se zadržavaju na maskama i sakupljaju bakterije (kako iz usta, tako i sa kože).

Lice svakodnevno čistiti sredstvima za čišćenje lica. Ako su to micelarne vode, onda u više prelaza očistiti kožu lica i nakon toga isprati toplom vodom. Ako čistimo posebnim sapunima potrebno je neki sekund duže istrljati kožu nego što je to uobičajeno. Nakon čišćenja lica nanositi lake hidrantne kreme, koje neće svojom masnoćom dodatno zapušiti pore na licu.

Poželjno bi bilo u svakodnevnom posvećivanju licu dodati preparate na bazi voćnih kiselina. Voćne kiseline eksfoliraju kožu uz njeno hemijsko čišćenje. U zavisnosti da li je koža suva ili masna preparat sa voćnim kiselinama treba da je tačno izbalansiran.

Medicinske zaštitne maske su apsolutno neophodne u našoj svakodnevnici i pridržavanju proglašenih vanrednih mera tokom COVID-19 pandemije. Navedeni saveti trebalo bi da omoguće da i naša koža ostane lepa i čista za vreme ovog perioda.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE