Akne i bubuljice

Akne su oboljenje lojnih ili sebacealnih žlezda. Uzroci su kombinacija više faktora. Osnova je genetska predispozicija i prisustvo hormonskog disbalansa kome su sklone žene koje imaju policistične jajnike i hiperandrogenizam.
Najčešće se javljaju u pubertetu, tako da oko 80% osoba u periodu od 12. do 25. godine ima akne, ali i oko 3% starijih od 45 godina i dalje ima problematično lice.

Kako nastaju akne?

Akne nastaju kada lojne žlezde pojačano rade, zbog nasledne sklonosti, čak i pri normalnom nivou polnih hormona. Nakupljanjem sebuma stvaraju se mitiseri ili komedoni, koji šire izvodne kanale i omogućavaju nakupljanje izumrlih ćelija kože. Na to se lako nadovezuje upalni proces, koji rezultira pojavom gnojanica i čvorića. Razvoj mikrokomedona može ići u dva pravca. Ako se pod uticajem sebuma komedoni otvore, na koži nastaju mitiseri koji ne dovode do upale. Ukoliko je zatvoren, sebum se u njemu nakuplja, on se uvećava, umnožava se Propionibacterium acnes i nastaju upalne akne.

Klinička slika i oblici akni

Akne se najčešće pojavljuju na centralnom delu lica, leđima i dekolteu. Mogu se javiti kao acne comedonica,  kada dominiraju mitiseri, acne papulopustulosa, kada ima upaljenih promena i gnojanica i acne nodulocystica, kada je proces dublje lociran i bolan. Kada se promene spajaju i zahvataju veću površinu lica, u pitanju su acne conglobata.

Pored ovih oblika, acne excoriee mogu biti provocirane stalnim grebanjem i ceđenjem sitnih promena na koži, odnosno mehaničkom traumom kože, kada nastaju ogrebotine i ragade koje često ostavljaju ožiljke. 

Takođe, neki lekovi mogu prouzrokovati pojavu akni – acne medicamentosa, najćešće kortikosteroidi, ređe antibiotici i drugi lekovi. Ređe se akne mogu pojaviti kod novorođenčadi, koji su potpuno zdravi i spontano prolaze do 3. meseca života, ređe traju do  6. meseca. Kod nekih osoba (češće žena) i nakon puberteta dolazi do pojave adultnih akni. Ove osobe najčešće imaju sindrom policističnih jajnika, hormonski disbalans, hiperandrogenizam.

tretman ožiljaka od akni pre i posle 3 meseca
tretman ožiljaka od akni pre i posle 3 meseca

Lečenje akni i bubuljica

Važno je tretman lečenja započeti što pre, da bi se umanjila mogućnost stvaranja ožiljaka. Postupalna pigmentacija je vrlo česta i najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u nekim slučajevima može biti dugotrajna. Trajni ožiljci su česti, naročito nakon konglobatnih i nodularnih akni, kada mogu biti atrofični i hipertrofični.

U zavisnosti od oblika oboljenja, terapija je individualna i može biti lokalna i sistemska. Od lokalnih preparata u terapiji se koriste benzoil peroksid, azelaična kiselina, lokalni retinoidi, salicilna kiselina, glikolna kiselina. Ukoliko je oblik teži, u terapiju se uključuju antibiotici, izotretinoin, kao i kontraceptivi. Uz svakodnevnu terapiju, moguće je dodatno raditi i tretmane laserom i pilinge.

Nakon izlečenja akni, ukoliko su zaostali ožiljci na koži,  mogu se tretirati pilinzima, frakcionisanim CO2 laserom i drugim metodama. Više o tome možete pročitati ovde.

Novosti / Blog / Informacije

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na zdravlje je značajan. Ipak retko se misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, grudnu kost…

Scroll to Top