Akne i bubuljice

Akne su oboljenje lojnih ili sebacealnih žlezda. Uzroci su kombinacija više faktora. Osnova je genetska predispozicija i prisustvo hormonskog disbalansa kome su sklone žene koje imaju policistične jajnike i hiperandrogenizam.
Najčešće se javljaju u pubertetu, tako da oko 80% osoba u periodu od 12. do 25. godine ima akne, ali i oko 3% starijih od 45 godina i dalje ima problematično lice.

Kako nastaju akne?

Akne nastaju kada lojne žlezde pojačano rade, zbog nasledne sklonosti, čak i pri normalnom nivou polnih hormona. Nakupljanjem sebuma stvaraju se mitiseri ili komedoni, koji šire izvodne kanale i omogućavaju nakupljanje izumrlih ćelija kože. Na to se lako nadovezuje upalni proces, koji rezultira pojavom gnojanica i čvorića. Razvoj mikrokomedona može ići u dva pravca. Ako se pod uticajem sebuma komedoni otvore, na koži nastaju mitiseri koji ne dovode do upale. Ukoliko je zatvoren, sebum se u njemu nakuplja, on se uvećava, umnožava se Propionibacterium acnes i nastaju upalne akne.

Klinička slika i oblici akni

Akne se najčešće pojavljuju na centralnom delu lica, leđima i dekolteu. Mogu se javiti kao acne comedonica,  kada dominiraju mitiseri, acne papulopustulosa, kada ima upaljenih promena i gnojanica i acne nodulocystica, kada je proces dublje lociran i bolan. Kada se promene spajaju i zahvataju veću površinu lica, u pitanju su acne conglobata.

Pored ovih oblika, acne excoriee mogu biti provocirane stalnim grebanjem i ceđenjem sitnih promena na koži, odnosno mehaničkom traumom kože, kada nastaju ogrebotine i ragade koje često ostavljaju ožiljke. 

Takođe, neki lekovi mogu prouzrokovati pojavu akni – acne medicamentosa, najćešće kortikosteroidi, ređe antibiotici i drugi lekovi. Ređe se akne mogu pojaviti kod novorođenčadi, koji su potpuno zdravi i spontano prolaze do 3. meseca života, ređe traju do  6. meseca. Kod nekih osoba (češće žena) i nakon puberteta dolazi do pojave adultnih akni. Ove osobe najčešće imaju sindrom policističnih jajnika, hormonski disbalans, hiperandrogenizam.

tretman ožiljaka od akni pre i posle 3 meseca
tretman ožiljaka od akni pre i posle 3 meseca

Lečenje akni i bubuljica

Važno je tretman lečenja započeti što pre, da bi se umanjila mogućnost stvaranja ožiljaka. Postupalna pigmentacija je vrlo česta i najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u nekim slučajevima može biti dugotrajna. Trajni ožiljci su česti, naročito nakon konglobatnih i nodularnih akni, kada mogu biti atrofični i hipertrofični.

U zavisnosti od oblika oboljenja, terapija je individualna i može biti lokalna i sistemska. Od lokalnih preparata u terapiji se koriste benzoil peroksid, azelaična kiselina, lokalni retinoidi, salicilna kiselina, glikolna kiselina. Ukoliko je oblik teži, u terapiju se uključuju antibiotici, izotretinoin, kao i kontraceptivi. Uz svakodnevnu terapiju, moguće je dodatno raditi i tretmane laserom i pilinge.

Nakon izlečenja akni, ukoliko su zaostali ožiljci na koži,  mogu se tretirati pilinzima, frakcionisanim CO2 laserom i drugim metodama. Više o tome možete pročitati ovde.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top