Akne kod tinejdžera

dermatim tinejdzeri akne 1

Oko 80% populacije od 11 do 30 godine života u nekom periodu odrastanja ima akne.

Ako su vaši tinejdžeri prošli bez ovog problema mogu biti zahvalni na besprekornoj genetici od strane oba roditelja.

Koliko će akne trajati i kakav će oblik biti, teško je prognozirati. Roditelji mogu imati sasvim blag oblik, a da dete ima značano teži.

Problemi sa aknama obično počinju posle 11-te godine, kada se intenzitet hormona uvećava pa i uticaj na rad lojnih žlezda i njihovo lučenje masnoće.

I posle tridesete godine čak 20% ljudi ima akne.

Zašto nastaju akne?

Akne spadaju u oboljenja lojnih žlezda i njihov nastanak se uvek bazira na formiranju otvorenih ili zatvorenih mitisera. Širenjem kanala u kojima se mitiseri nalaze kompromituje se cirkulacija i nastaju bolni zagnojeni čvorići.

Crna boja mitisera nastaje oksidacijom masnoće a ne zbog prljavštine. Osobe koje imaju akne stvaraju više masnoće u kanalima sebacealnih žlezda.

Postoje različiti oblici akni:

  1. Acne comedonicae, samo otvoreni i zatvoreni mitiseri
  2. Acne vulgaris, mitiseri, gnojanice i po neki potkožni čvorić
  3. Acne nodulocisticae, mitiseri, gnojanice, mnostvo bolnih čvorića ispod kože
  4. Acne conglobatae, mitiseri, gnojanice, bolni čvorovi i gnojni procesi koji se slivaju u gnojne kolekcije

Akne kod tinejdžera

Značaj akni se ne sme zanemariti u tako delikatnom periodu života kao što su pubertet i adolescencija, bez obzira da li je oblik blag ili jako izražen. Mladi imaju potrebu da se dopadnu i budu socijalno prihvatljivi, pa ih pojava akni može učiniti nesigurnim u sebe, čak depresivnim.

Njihova potreba da učine da akne nestanu vrlo često dovede do značajnog pogoršanja ovog stanja te je savet dermatologa potreban u najranijoj pojavi akni.

Terapija akni

Terapija akni je različita u zavisnosti od tipa akni ali i tipa kože. Kod blažih oblika akni zasniva se na korišćenju benzoilperoxida i pena sa voćnim ili salicilnim kiselinama. Tinejdžeri su vrlo skloni korišćenju mehaničkih pilinga i agresivnih sapuna, kako bi odmastili kožu. To je kontraproduktivno. Koža se sapunima presušuje i puca. Tako isušena koža ne može podneti adekvatnu terapiju za akne a na preterano korišćenje sapuna reaguje stvaranjem veće količine masnoće. Mehaničko guljenje kože koja je pod aknama može značajno pogoršati stanje i stvoriti ožiljke. Mehaničke pilinge treba zameniti penama sa voćnim kiselinama koje će uklanjati mrtve ćelije sa kože, ne češće od dva puta nedeljno.

Kod srednje teških oblika akni uz prethodno navedenu terapiju dodaju se i lokalni antibiotici i preparati na bazi retinoida.

Terapija može dodatno isušiti osetljivu kožu pa je hidratacija više nego potrebna. Postoje posebno formulisani preparati za hidrataciju kože sklone aknama

Teški oblici akni kao i svi oblici akni koji ostavljaju ožiljke leče se dodavanjem oralnih lekova u terapiju. To mogu biti antibiotici koji se piju ili tretinoin (Roakutan).

U lečenju mogu pomoći hemijski pilinzi ili laseri. Treba biti svestan činjenice da ove procedure ne treba da budu osnova lečenja. Oni su samo pomoć u terapiji, značajno mogu ubrzati lečenje i smanjiti nastanak ožiljaka.

Kada dermatolog prepiše terapiju poboljšanje se mora videti nakon 4 do 6 nedelja. Ako to nije slučaj treba se ponovo obratiti lekaru. Tinejdžeri su nestrpljivi a često i nedisciplinovani. Očekivan nestanak bubuljica tokom prvih 7 dana terapije je nemoguć.

Lice je potrebno redovno čistiti micelarnim vodama ili blagim sapunima. Nakon čišćenja poželjna je hidratacija lica a tek onda terapija. Šminka je često neophodna zbog potrebe da se bubuljice prekriju. Ne treba je zabranjivati jer je psihološki status osobe koja ima akne jako važan. Veća količina stresa rezultira gorim stanjem akni.

Na tretmane lica može da se ide ako treba da se očiste mitiseri. Kada postoje gnojni procesi na licu ne treba ga stiskati, treba sprovoditi adekvatnu terapiju koja će proces osušiti.

Pojava ožiljaka zavisna je od individualne reakcije a delom i od genetike. Teži oblici će češće dati ožiljke ali ožiljke mogu formirati i pacijenti koji imaju sasvim blag oblik akni a preosetljivu kožu.

Ožiljke treba tretirati što je pre moguće, dok su još ljubičasti. Što se počne ranije sa tretmanima protiv ožiljaka veća je uspešnost. Treba voditi računa o tome koji tretman ožiljaka izabrati ako su na licu aktivne akne. Neki tretmani ih mogu pogoršati. Više o uklanjanju crvenih fleka od akni laserom pročitajte na linku.

Akne i ishrana

Neophodno je obratiti pažnju na ishranu. Brza hrana i veliki unos šećera će pogoršati akne. Ovi faktori nisu uzročnici ali jesu okidači za lošiji tip akni. Veliki unos mleka i mlečnih proizvoda sadrži značajnu količinu hormona. Osobe sklone aknama ne treba da unose više od 3 čaše mleka dnevno.

Nakon 16-te godine paralelno sa lečenjem akni treba proveriti polne hormone kod devojaka. Nesklad u hormonskom statusu značajno doprinosi pojavi akni.

Tinejdžerska dob je kompleksno vreme u razvoju svake osobe.

Uloga roditelja je da prepozna kako na najbolji mogući način da pomognu detetu, sa što manje konflikata. U procesu lečenja akni moraju se podržati, razumeti a vrlo često i kontrolisati u sprovođenju terapije.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE