Komedoni i čišćenje lica

Komedoni i ciscenje lica

Komedoni su otvori folikula na licu, leđima ili grudima ispunjeni keratinskim čepom. Mitiseri nastaju kao posledica nakupljanja viška masnoće tj. sebuma, prljavštine, mrtvih ćelija u porama kože.

Komedoni i čišćenje lica

Komedoni mogu biti otvoreni mitiseri i zatvoreni mitiseri. Otvoreni se vide kao tamno smeđe ili beličaste tačke u koži, a zatvoreni kao beličasta ispupčenja. U osnovi svako lice ima manje ili više mitisera a predilekciona mesta su nos, čelo, brada. Ako oni dominiraju na licu smatra se da je to najblaži oblik akni. Ukoliko se ostave i ne tretiraju, tokom vremena dovode do naleta upalnih procesa na licu.

Uzrok nastanka mitisera na licu može biti na prvom mestu genetika. Genetski je predisponiran rad lojnih žlezda na sebacealnim regijama. Tome doprinosi hormonalni status. Ukoliko postoji višak androgenih, muških hormona, koža će biti masnija i sklonija formiranju mitisera.

Svakodnevna pogrešna rutina lica može doprineti pojavi mitisera. Na proizvodima mora pisati da nisu komedogeni, što znači da ne zapušavaju pore i da dodatno ne provociraju masnoću kože.

U adolescentnom periodu pojava mitisera je najčešća i jednako se javlja kod muškaraca i kod žena.

Higijenski tretman lica

Mitiseri ( komedoni ) mogu biti tretirani od strane dermatologa ili kozmetičara. Idealno je kada se iskombinuju dermatološka terapija i komedoekstrakcija odnosno higijenski tretman lica.

Tretman uklanjanja mitisera je neophodan jer se njihovim zadržavanjem dodatno šire kanali u kojima se nalaze mitiseri, a sa širenjem kanala povećava se mogućnost da se mitiseri i ciste upale.

Pre čišćenja lica dermatolog procenjuje da li je neophodna dermatološka terapija. Terapija pre tretmana omogućava da se zatvoreni mitiseri otvore hemijskim putem kako tretman ne bi bio neprijatan, pogotovo za adolescente.

Higijenski tretman lica obavlja se u nekoliko koraka.

Prvi je enzimski piling. To je nanošenje vrlo blagih kiselina koje uklanjaju nečistoće i vrše blagu eksfolijaciju.

Sledi zagrevanje kože toplim maskama ili biljnim ekstraktima, kako bi se otvorile pore i lice pripremilo za čišćenje.

Sledeći korak je komedoekstrakcija. Komedoekstrakcija je metoda čišćenja komedoma (mitisera) posebnim sterilnim instrumentima koji omogućavaju da se mitiser precizno izvadi bez oštećenja okolne kože.

Neophodno je da čišćenje lica sprovodi osoba specijalizovana za taj tretman kako ne bi nastali ožiljci ili ne bi došlo do dodatne upale na licu.

Nakon čišćenja lice se dezinfikuje ozonom i nanose se različite maske za dezinfekciju i smirivanje kože.

Odabir maski zavistan je od tipa kože.

Reference:

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE